ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η απανθρωπιά του «φιλάνθρωπου» καπιταλισμού

Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από βαριές ασθένειες που οφείλονται σε παράσιτα, οι περισσότερες απ' τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με μερικά σεντς κατ' άτομο! Εκατομμύρια οι φτωχοί πάσχοντες και στις ΗΠΑ

Η τύφλωση (η φωτογραφία από την Αιθιοπία) πλήττει ή οδηγεί στην αναγκαστική μετανάστευση (για να την αποφύγουν) εκατομμύρια ανθρώπους
Η τύφλωση (η φωτογραφία από την Αιθιοπία) πλήττει ή οδηγεί στην αναγκαστική μετανάστευση (για να την αποφύγουν) εκατομμύρια ανθρώπους
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πλούσιοι ηθοποιοί, σύζυγοι κεφαλαιοκρατών και άλλοι τάχα φιλάνθρωποι υποκριτές, που ζουν από το ξεζούμισμα των εργατών (είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο), συμβάλλουν στο «σοβάντισμα» του αποτρόπαιου προσώπου του καπιταλισμού. Αυτού που ευθύνεται για τη φτώχεια δισεκατομμυρίων, την αρρώστια ακόμα και το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Το Εϊτζ, η φυματίωση και η ελονοσία είναι οι τρεις πιο διαδεδομένες θανατηφόρες ασθένειες που πλήττουν τους λαούς της τροπικής ζώνης. Ωστόσο, μια ομάδα ασθενειών γνωστές και ως Παραμελημένες Τροπικές Νόσοι (ΠΤΝ) βασανίζουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Αν και συνήθως δεν οδηγούν στο θάνατο, προκαλούν βαριά αναιμία, καθυστέρηση στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη, καχεκτικότητα και τύφλωση. Μπορεί να οδηγήσουν σε φοβερές παραμορφώσεις των άκρων και των γεννητικών οργάνων, δερματικές παραμορφώσεις, αύξηση του κινδύνου μόλυνσης από Εϊτζ και κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Σα να μην έφτανε η φτώχεια των ανθρώπων που αρρωσταίνουν απ' αυτές, τους κάνουν να ζουν ακόμα πιο μίζερα, αφού δεν επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτυχθούν κανονικά, ούτε και στους ενηλίκους να εργαστούν παραγωγικά.

Οι Παραμελημένες Τροπικές Νόσοι (ασκαρίαση, τριχουρίαση, σχιστοσωμίαση, λυμφατική φιλαρίαση, τράχωμα κ.ά.) και οι ανάλογες με αυτές ασθένειες που πλήττουν τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα από την αρχαία - αν όχι από την προϊστορική - εποχή. Οφείλονται σε διάφορα παράσιτα (είδη εντεροσκωλήκων, βακτήρια, πρωτόζωα κ.τ.λ.) που περνάνε στον άνθρωπο μέσα από την επαφή του με μολυσμένο χώμα ή νερό, ή μεταδίδονται από κουνούπια και ορισμένα είδη μύγας.

Οι ασθένειες αυτές δεν είναι πληγή για όλους τους κατοίκους της τροπικής ζώνης. Ακόμα και οι φτωχές χώρες της Αφρικής έχουν αστική τάξη. Οι αστοί της Μπουρκίνα Φάσο, της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Αιθιοπίας δε διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν απ' ό,τι οι αστοί των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Για τους φτωχούς, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Περίπου 800 εκατομμύρια πάσχουν από ασκαρίαση και 600 εκατ. από τριχουρίαση. Διακόσια εκατ. στην υποσαχάρια Αφρική, στη Βραζιλία και ορισμένες άλλες χώρες πάσχουν από σχιστοσωμίαση. Περίπου 120 εκατ. στην Ασία, στην Αφρική και την Αϊτή από λυμφατική φιλαρίαση που οδηγεί σε ελεφαντίαση. Τριάντα με σαράντα εκατομμύρια στην Αφρική, στην Αμερική και την Υεμένη από ογκοκερκίαση (τύφλωση του ποταμού). Εξήντα έως 80 εκατομμύρια από τράχωμα που οδηγεί σε τύφλωση.

Ενα δισκίο ιβερμεκτίνης το χρόνο θα ήταν αρκετό για να προστατέψει από την τύφλωση του ποταμού (η φωτογραφία από την Ακτή του Ελεφαντοστού όπου παρατηρείται αναζωπύρωση της νόσου)
Ενα δισκίο ιβερμεκτίνης το χρόνο θα ήταν αρκετό για να προστατέψει από την τύφλωση του ποταμού (η φωτογραφία από την Ακτή του Ελεφαντοστού όπου παρατηρείται αναζωπύρωση της νόσου)
Για όλες τις παρασιτικές νόσους υπάρχουν θεραπείες. Μάλιστα ένα χάπι, με μείγμα ουσιών που αντιμετωπίζει πολλές από τις αρρώστιες αυτές και αρκεί να χορηγείται μια φορά το χρόνο, υπολογίζεται από ορισμένους ειδικούς ότι δε θα στοίχιζε πάνω από 50 σεντς το κομμάτι! Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μόλις σε 10% των πασχόντων εφαρμόζονται θεραπευτικά προγράμματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειάζονταν 2 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των ΠΤΝ στις 56 χώρες όπου ενδημούν. Δηλαδή, όσο κοστίζουν 3-4 βομβαρδιστικά στελθ. `Η όσο είναι το ένα δέκατο της βοήθειας που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες. Τόσα πολλά! Αυτή είναι η φιλανθρωπία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους.

Αν, χώρα τη χώρα, ο πλούτος που υπάρχει στον κόσμο περνούσε στα χέρια εκείνων που τον παράγουν, η φτώχεια και η μιζέρια θα εξαλειφόταν τελικά από προσώπου γης και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις (αυτές που είναι εγκλωβισμένες στην εργατική δύναμη των δισεκατομμυρίων της ανέχειας). Σ' αυτήν την προοπτική πρέπει να δώσει τις δυνάμεις του όποιος νοιάζεται πραγματικά για τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους και όχι στους ψευτοφιλάνθρωπους που συχνά καταχρώνται ακόμα και αυτά τα χρήματα που μαζεύουν στο όνομα των άρρωστων και πεινασμένων παιδιών.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»


Εκατομμύρια σύγχρονων «αθλίων» στην πιο πλούσια χώρα

Στις ΗΠΑ, λόγω κλίματος, δεν υπάρχουν βέβαια οι λεγόμενες Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες. Υπάρχουν όμως οι αποκαλούμενες Παραμελημένες Μολύνσεις της Φτώχειας, που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και συναντώνται στις περιοχές όπου ζουν τα εκατομμύρια των πιο φτωχών και παραπεταμένων. Είναι φυσική συνέπεια να πλήττουν κυρίως τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους Αμερικανούς, αφού η φτώχεια και η ανέχεια θερίζουν αυτές τις δύο κατηγορίες πολιτών της κορυφαίας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα χώρας.

Τρία εκατομμύρια Αφροαμερικανοί του νότου, που κατοικούν στο δέλτα του Μισισιπή ή στις πόλεις κοντά σ' αυτό είναι μολυσμένοι ή είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από την παρασιτική νόσο τοξοκαρίαση. Τα αυγά του παρασίτου βρίσκονται στο χώμα ή την άμμο που έχει μολυνθεί από τα κόπρανα άρρωστων σκύλων και μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα. Μέσα στο πεπτικό σύστημα εκκολάπτονται και οι προνύμφες που αναπτύσσονται και μεταναστεύουν στους πνεύμονες, το συκώτι και τον εγκέφαλο, προκαλώντας δύσπνοια, κρίσεις και καθυστέρηση στην ανάπτυξη των παιδιών. Μια άλλη διαδεδομένη μόλυνση είναι από τριχομονάδες, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο πρωτόζωο που προκαλεί φλεγμονή και αιμορραγία στον κόλπο των γυναικών, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα μόλυνσης κι από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες αρρώστιες, μεταξύ αυτών και από το Εϊτζ.

Από τη νόσο του Τσάγκας, που οφείλεται σε ένα πρωτόζωο της οικογένειας των τρυπανοσωμάτων, πάσχουν σήμερα στις ΗΠΑ 300.000 άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγάλο αριθμό μεταναστών από τη Λατινική Αμερική. Αιτία είναι ο ακατάλληλος χώρος διαβίωσης, μαζί με τα ποντίκια, τις κατσαρίδες και το έντομο που τη μεταδίδει. Μια άλλη παρασιτική νόσος, η κυστικέρκωση πλήττει 170.000 ανθρώπους στις περιοχές που συνορεύουν με το Μεξικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότερες απ' αυτές τις νόσους δεν εισήχθησαν στις ΗΠΑ από τους μετανάστες, αλλά διατηρούνται με μετάδοση μέσα στην ίδια τη χώρα. Παρά την έκταση που έχουν πάρει, διεξάγεται ελάχιστη έρευνα για την αντιμετώπισή τους. Οι πολλοί φτωχοί, φυσικά, δεν έχουν να πληρώσουν και το κράτος είναι των λίγων πλουσίων, άρα δεν έχει στις προτεραιότητές του τη χρηματοδότηση τέτοιας έρευνας και της συνακόλουθης φροντίδας για τη θεραπεία και την πρόληψη. Ιδιαίτερα η πρόληψη δεν μπαίνει καν για συζήτηση, αφού προϋποθέτει την κατάργηση της φτώχειας, κατά συνέπεια και του εκμεταλλευτικού συστήματος που τη γεννάει... Και βέβαια η φτώχεια εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ, όπως και αλλού, ως αποτέλεσμα της νέας επιδρομής των κυβερνήσεων στο επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, με σκοπό τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και πρόσχημα την οικονομική κρίση του ίδιου του συστήματος, που προκαλεί όλη την ανθρώπινη τραγωδία, εν έτει 2010.

Μέσα στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα των ΗΠΑ, ούτε ο ακριβής αριθμός των πασχόντων είναι γνωστός, ούτε με ποιους τρόπους η φτώχεια γίνεται αιτία για την εξάπλωσή τους, αλλά και οι διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι μάλλον υποτυπώδεις, όπως υποστηρίζει ο Π. Τζ. Χοτέζ, πρόεδρος του τμήματος μικροβιολογίας - ανοσολογίας και τροπικής ιατρικής του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org