Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Εκατομμύρια σύγχρονων «αθλίων» στην πιο πλούσια χώρα

Στις ΗΠΑ, λόγω κλίματος, δεν υπάρχουν βέβαια οι λεγόμενες Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες. Υπάρχουν όμως οι αποκαλούμενες Παραμελημένες Μολύνσεις της Φτώχειας, που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και συναντώνται στις περιοχές όπου ζουν τα εκατομμύρια των πιο φτωχών και παραπεταμένων. Είναι φυσική συνέπεια να πλήττουν κυρίως τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους Αμερικανούς, αφού η φτώχεια και η ανέχεια θερίζουν αυτές τις δύο κατηγορίες πολιτών της κορυφαίας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα χώρας.

Τρία εκατομμύρια Αφροαμερικανοί του νότου, που κατοικούν στο δέλτα του Μισισιπή ή στις πόλεις κοντά σ' αυτό είναι μολυσμένοι ή είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από την παρασιτική νόσο τοξοκαρίαση. Τα αυγά του παρασίτου βρίσκονται στο χώμα ή την άμμο που έχει μολυνθεί από τα κόπρανα άρρωστων σκύλων και μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα. Μέσα στο πεπτικό σύστημα εκκολάπτονται και οι προνύμφες που αναπτύσσονται και μεταναστεύουν στους πνεύμονες, το συκώτι και τον εγκέφαλο, προκαλώντας δύσπνοια, κρίσεις και καθυστέρηση στην ανάπτυξη των παιδιών. Μια άλλη διαδεδομένη μόλυνση είναι από τριχομονάδες, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο πρωτόζωο που προκαλεί φλεγμονή και αιμορραγία στον κόλπο των γυναικών, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα μόλυνσης κι από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες αρρώστιες, μεταξύ αυτών και από το Εϊτζ.

Από τη νόσο του Τσάγκας, που οφείλεται σε ένα πρωτόζωο της οικογένειας των τρυπανοσωμάτων, πάσχουν σήμερα στις ΗΠΑ 300.000 άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγάλο αριθμό μεταναστών από τη Λατινική Αμερική. Αιτία είναι ο ακατάλληλος χώρος διαβίωσης, μαζί με τα ποντίκια, τις κατσαρίδες και το έντομο που τη μεταδίδει. Μια άλλη παρασιτική νόσος, η κυστικέρκωση πλήττει 170.000 ανθρώπους στις περιοχές που συνορεύουν με το Μεξικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότερες απ' αυτές τις νόσους δεν εισήχθησαν στις ΗΠΑ από τους μετανάστες, αλλά διατηρούνται με μετάδοση μέσα στην ίδια τη χώρα. Παρά την έκταση που έχουν πάρει, διεξάγεται ελάχιστη έρευνα για την αντιμετώπισή τους. Οι πολλοί φτωχοί, φυσικά, δεν έχουν να πληρώσουν και το κράτος είναι των λίγων πλουσίων, άρα δεν έχει στις προτεραιότητές του τη χρηματοδότηση τέτοιας έρευνας και της συνακόλουθης φροντίδας για τη θεραπεία και την πρόληψη. Ιδιαίτερα η πρόληψη δεν μπαίνει καν για συζήτηση, αφού προϋποθέτει την κατάργηση της φτώχειας, κατά συνέπεια και του εκμεταλλευτικού συστήματος που τη γεννάει... Και βέβαια η φτώχεια εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ, όπως και αλλού, ως αποτέλεσμα της νέας επιδρομής των κυβερνήσεων στο επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, με σκοπό τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και πρόσχημα την οικονομική κρίση του ίδιου του συστήματος, που προκαλεί όλη την ανθρώπινη τραγωδία, εν έτει 2010.

Μέσα στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα των ΗΠΑ, ούτε ο ακριβής αριθμός των πασχόντων είναι γνωστός, ούτε με ποιους τρόπους η φτώχεια γίνεται αιτία για την εξάπλωσή τους, αλλά και οι διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι μάλλον υποτυπώδεις, όπως υποστηρίζει ο Π. Τζ. Χοτέζ, πρόεδρος του τμήματος μικροβιολογίας - ανοσολογίας και τροπικής ιατρικής του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ