ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Αδημονούν» για το παζάρι και προσβλέπουν να καταλήξει σε «συγκεκριμένες ενέργειες»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταφέροντας την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας, που άλλωστε προωθούνται στο έδαφος των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ χαιρέτισε «τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης». Προσδοκώντας στην ενίσχυση της διατλαντικής «συνοχής» που απαιτεί η αντιμετώπιση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (πρώτα Ρωσίας, Κίνας), εκτίμησε ότι «αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, μετά την ανακοίνωση και συγκεκριμένης ημερομηνίας για συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε προσδοκία ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε «συγκεκριμένες ενέργειες και διαπραγματεύσεις», συνεχίζοντας: «Εμείς συζητάμε ήδη πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να συμπεριφέρεται εποικοδομητικά προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ». Είπε ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα «τονίσει την ανάγκη να λυθούν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...».

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Ουέντι Μόρτον, χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και χαρακτηρίζοντας Τουρκία και Ελλάδα «στενούς φίλους του Ηνωμένου Βασιλείου και ισχυρούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, με φόντο τη συζήτηση αναφορικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η Γαλλία επιμένει στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Αγκυρας και θέλει «να εμμείνουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενότητας που ορίστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο». Αναφερόμενος σε συζητήσεις για προσπάθειες αναθέρμανσης των γαλλο-τουρκικών σχέσεων, είπε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα κάποια διμερής συνάντηση, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε μερικά σήματα, κάποιες δημόσιες δηλώσεις από την Τουρκία, πιο εποικοδομητικές. Τις δεχόμαστε, αλλά είδαμε και πώς λειτούργησε στο παρελθόν». Για να καταλήξει: «Εάν σταματήσουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο της Ευρώπης».

Με «χαρτί» τη σημασία της για τα ευρωατλαντικά σχέδια η Τουρκία

Μιλώντας στο δίκτυο «Euractiv», ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σύμφωνα με την ενταξιακή μας προοπτική. Οπως υπογράμμισε πρόσφατα ο Πρόεδρος Ερντογάν, θέλουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας μαζί με την ΕΕ...». Πρόσθεσε ότι «αντί να ωθήσει την Τουρκία πιο μακριά, η ΕΕ πρέπει να λάβει μια πιο θετική προσέγγιση και να διατηρήσει ανοικτή την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», ότι «μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (...) Ωστόσο, οι μονομερείς προσπάθειες της Τουρκίας δεν θα είναι αρκετές. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τα μέλη της να λάβουν μια πιο θετική και εποικοδομητική προσέγγιση». Κατέληξε μεταξύ άλλων ότι εκτός από υποψήφιο μέλος της, η Τουρκία είναι «βασικός στρατηγικός εταίρος της Ενωσης» και ξεχώρισε πάλι την αναθεώρηση της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό (του 2016) ως θέμα που «πρέπει να αποτελέσει κοινή προτεραιότητα τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του και με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία εκτιμά τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχουμε μια συμμαχία που έχει αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του διατλαντικού πολιτικού τοπίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί του παρόντος έχουμε σοβαρές διαφωνίες, ιδίως σε θέματα εθνικής ασφάλειας...». Χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την υγεία και τη ζωτικότητα της διατλαντικής συνεργασίας» την «εξεύρεση ενός τρόπου επίλυσης των διαφορών μας». Εξέφρασε την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ «θα αναγνωρίσουν τη στρατηγική σημασία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους», ζητώντας πάλι άρση των κυρώσεων που πρόσφατα αποφάσισαν οι ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει περιθώριο για απειλές ή κυρώσεις μεταξύ των συμμάχων (...) Η Τουρκία είναι εξέχων σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει στην εκπλήρωση των θεμελιωδών καθηκόντων της Συμμαχίας, ειδικά της συλλογικής άμυνας, της διαχείρισης κρίσεων και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Είμαστε ένας από τους πέντε μεγαλύτερους συνεισφέροντες στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας και ο όγδοος μεγαλύτερος συνεισφέρων στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «η ανάληψη της διοίκησης της Κοινής Τακτικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας από την Τουρκία την 1η Ιανουαρίου 2021 αποτελεί πρόσφατη μαρτυρία της δέσμευσής μας προς τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της στάσης της για την αποτροπή και την άμυνα έναντι των υφιστάμενων απειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι δεσμοί της Συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν μια σταθερή βάση για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων σε όλες τις πτυχές».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις φονιάδων

Eurokinissi

Συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) Ελλάδας, ΗΠΑ και Κύπρου ξεκίνησε την Τρίτη, σε άλλο ένα βήμα παραπέρα εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι συμμετέχουσες δυνάμεις εξασκούνται σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη. Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες η Σούδα φιλοξενεί περισσότερα στελέχη των ΔΕΕ των ΗΠΑ και με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως προβλέπουν η νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που υπεγράφη τον Οκτώβρη του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ, και ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσία και συνεκπαιδεύσεις που μεθοδεύεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο με τη νέα Συμφωνία που ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, διευρύνοντας παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Και επίσημα, άλλωστε, η εν λόγω συνεκπαίδευση έχει σκοπό «την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των ΔΕΕ της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες».

Τα παραπάνω προκάλεσαν τον ...ενθουσιασμό του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που δρουν στην Ευρώπη, «για τη συνεχή σπουδαία υποστήριξη στην εταιρική σχέση ασφάλειας με την Ελλάδα στη βάση της Σούδας».

  • Σημειωτέον, σε άλλη μια παρέμβασή του ο Αμερικανός πρέσβης προγραμματίζεται να εμφανιστεί σήμερα στην ΕΡΤ προκειμένου να εγκαινιάσει καμπάνια των ΗΠΑ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Να συζητήσουμε τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας - ΗΠΑ και τις κοινές δημοκρατικές αξίες που συνδέουν τις δύο Επαναστάσεις μας» - του 1821 και την Αμερικανική του 1776 - όπως αναφέρεται στη σχετική διατύπωση.
ΚΚΕ
Πυξίδα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Εκ παραδρομής το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προχτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Ριζοσπάστη» στο σχετικό θέμα.

Το σχόλιο σημειώνει: «Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εκφράσει "αισιοδοξία" και "μετριοπάθεια" δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του, αλλά κυρίως το ότι η πυξίδα της κυβέρνησής του - από την πανδημία και την κρίση, μέχρι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας - δεν κινείται με βάση τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το εχθρικό για τους λαούς πλαίσιο που καθορίζουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Αυτός είναι ο λόγος που το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο, ενόψει μάλιστα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα και περιορισμένο αριθμό εμβολίων, γιατί αυτό επιβάλλουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για τα αναγκαία μέτρα προστασίας που δεν έχουν ληφθεί σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς.

Οπως, επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όταν είναι γνωστά τα σχέδια ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για συνεκμετάλλευση και επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, υπέρ των διαφόρων ενεργειακών κολοσσών.

Σε ένα πράγμα μόνο θα συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη: Οτι όντως, εν μέσω της πανδημίας, "στρώνει το έδαφος για την επόμενη μέρα", μόνο που αυτή η επόμενη μέρα έχει στόχο να φορτώσει στο λαό ακόμη μεγαλύτερα βάρη».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Βάζει πλάτη για τη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

Την πλήρη ευθυγράμμισή της με τη μετατροπή της Μαγνησίας - και όχι μόνο - σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επιβεβαιώνει καθημερινά με τη στάση της η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας. Οπως είναι γνωστό, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας έχει εγκατασταθεί τάγμα της 101ης Combat Aviation Brigade (ελικόπτερα), με 400 Αμερικανούς. Στο λιμάνι του Βόλου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν υποδομές για τη μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού, ενώ σε εξέλιξη είναι η ανέγερση νέας πτέρυγας στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο για τη φιλοξενία Αμερικανών πιλότων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Δευτέρας 11 Γενάρη, εκπρόσωποι των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συνοδευόμενοι από επιχειρηματία της περιοχής, είχαν συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία φρόντισε με τις δηλώσεις της να επισημάνει πως «η όλη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας τόσο με τον ελληνικό στρατό, όσο και με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, στελέχη του οποίου διαμένουν στην περιοχή της Μαγνησίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν τη διαμονή των Αμερικανών στρατιωτικών στον Βόλο και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την παρουσία και διαμονή τους, όπου η αντιπεριφερειάρχης, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι για τον λαό της περιοχής, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο μιας ενδεχόμενης απάντησης από χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανοΝΑΤΟικής απειλής, και υιοθετώντας πλήρως τη λογική «καλώς ήρθε το δολάριο...», έφτασε στο σημείο να επισημάνει ότι «πρέπει να προτιμώνται οι τοπικές εταιρείες στους διαγωνισμούς που διενεργούνται για μια σειρά από θέματα που αφορούν τη διαμονή των Αμερικανών στρατιωτικών. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, με κυριότερο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους διαμένοντες Αμερικανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org