ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Εικονική πραγματικότητα» για να κρυφτεί η πολιτική που αφήνει τον λαό εκτεθειμένο

«Ολα καλά» για τα μεγάλα προβλήματα στους εμβολιασμούς και την ανυπαρξία μαζικών τεστ σε κρίσιμους χώρους

Στη γνωστή τακτική να παρουσιάζει μια «εικονική πραγματικότητα» σε ό,τι αφορά τις σοβαρές αντιλαϊκές συνέπειες από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, κατέφυγε ξανά ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στο πλαίσιο της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι... όλα βαίνουν καλώς.

Ετσι, ενώ με το «καλημέρα» της διαδικασίας των εμβολιασμών επιβεβαιώνονται τα τεράστια προβλήματα από την ουσιαστική ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ τα περιβόητα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα» παραπέμπονται αόριστα για κάποια στιγμή στο μέλλον και χωρίς κανένα μέτρο πραγματικής στελέχωσής τους, ενώ ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μετακίνησή τους ή ο κατ' οίκον εμβολιασμός τους, στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση έγινε λόγος για... «άριστη εμπειρία από τα εμβολιαστικά κέντρα», για διαδικασία που «είναι καλά οργανωμένη έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων»!

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα τεστ για τον κορονοϊό, έγινε λόγος για «καλή κατάταξη στην Ευρώπη», όταν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για οργανωμένα τεστ στους μεγάλους χώρους δουλειάς που μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, για όλα τα σχολεία και άλλους κρίσιμους χώρους, όταν υπάρχουν καταγγελίες για ακύρωση διεξαγωγής ελέγχων ακόμη και σε δήμους που είναι σε αυστηρό lockdown (όπως έγινε στη Σητεία)...

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας έκανε πολύ απλά... πως «δεν άκουσε», σε όσες ερωτήσεις χαλούσαν αυτή την επιχείρηση «εικονικής πραγματικότητας».

«Δεν άκουσε», για παράδειγμα, το ερώτημα για το τι θα γίνει με τους πολλούς ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν (πόσο μάλλον στις «οδύσσειες» που τους υποχρεώνει η κυβέρνηση). Περιορίστηκε να μιλήσει αορίστως για... «σχέδια που θα εκπονηθούν για όλους» και σε... «ανάλογες ανακοινώσεις στο χρόνο τους»!

«Δεν άκουσε» καν το ερώτημα για το αν θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα Κέντρα Υγείας για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών.

«Δεν άκουσε» ο υπουργός ούτε το ερώτημα που τέθηκε για το κυβερνητικό σχέδιο για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» (και την προωθούμενη αξιοποίησή του για το νέο «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων) και πώς κάτι τέτοιο θα είναι αποτελεσματικό για τη δημόσια υγεία, αφού δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όσοι εμβολιάζονται δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό...

25 νεκροί και 671 νέα κρούσματα

25 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ ανακοινώθηκαν 671 νέα κρούσματα και 340 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 146.688 και το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων είναι 5.354.

Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών κυμαίνεται στα 657 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 46 έτη, ενώ εδώ και 15 μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 34 - 55 έτη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,77. Τη βδομάδα 4 - 10 Γενάρη, το ποσοστό θετικότητας (κρούσματα / τεστ) ήταν 2,49%.

Από τα χτεσινά 671 κρούσματα, τα 271 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 44, Βόρειος Τομέας Αθήνας 46, Δυτική Αττική 30, Δυτική Αθήνα 32, Κεντρικός Τομέας Αθήνας 62, Νότιος Τομέας 21, Πειραιάς 36), στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 69, στην Πιερία 25, από 22 σε Αχαΐα και Κοζάνη, στη Βοιωτία 19, στις Σέρρες 17, στη Λάρισα 16 κ.α.

Στο μεταξύ, σε αυστηρότερο περιοριστικά μέτρα μπαίνουν από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 18 Γενάρη η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο δήμος Σπάρτης, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τις τελευταίες 7 μέρες, τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται στις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.


ΚΟΖΑΝΗ
Τουλάχιστον 40 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν δύο μήνες μετά τη διάγνωση

Αλλη μια περίπτωση καθυστερημένης κοινοποίησης κρουσμάτων ήρθε να αποκαλύψει πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει τα διαγνωστικά τεστ, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα και να τον εντάξει σε ενιαίο κρατικό σχέδιο ή να εξοπλίσει όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό για τον έλεγχο του πληθυσμού.

Οι κάτοικοι της Κοζάνης είναι «στα κάγκελα», μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 40 τεστ που διαγνώστηκαν θετικά τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα στις 11 και 12 Γενάρη, δηλαδή δύο μήνες μετά! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, 9 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα στις 11/1 και 31 καταγράφηκαν στις 12/1, ενώ άλλα 9 κρούσματα από την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα το Δεκέμβρη και το Γενάρη. Ετσι π.χ. στις 12/1 ανακοινώθηκαν 53 νέα κρούσματα, με τα 31 να αφορούν το Νοέμβρη και να έχουν δηλωθεί με καθυστέρηση από το ιδιωτικό εργαστήριο που τα πραγματοποίησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι ιδιωτικά εργαστήρια καθυστερούν να δηλώσουν τα κρούσματα στον ΕΟΔΥ. Στις αρχές Δεκέμβρη είχε αποκαλυφθεί η περίπτωση ιδιωτικού εργαστηρίου του Κιλκίς που «αμέλησε» επί 13 μέρες να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστερημένη αναφορά των κρουσμάτων, σε μία από τις άλλες περιπτώσεις, αφορά το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Κοζάνης που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο όλων των τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή που από την αρχή της πανδημίας εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Γρεβενών και μέχρι πριν από λίγες μέρες και της Καστοριάς που τώρα εξυπηρετείται από ιδιωτικό εργαστήριο.

Σε όλες τις περιπτώσεις κανένας αρμόδιος δεν μπαίνει στον κόπο να πει ποια επίπτωση είχε στην περαιτέρω διασπορά του ιού η μη έγκαιρη καταγραφή τους, ώστε να ακολουθήσουν ιχνηλάτηση και απομόνωση των στενών επαφών τους.

Μάλιστα, σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που επί τρεις μήνες βρίσκεται σε lockdown και το τελευταίο διάστημα άρχισε να εμφανίζει βελτίωση, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν τεράστια κενά στα πραγματικά στοιχεία για την εξέλιξή της.

Επιβεβαιώνεται και από αυτήν την εξέλιξη ότι είναι αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων, απολύτως δωρεάν τεστ, ενταγμένων σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει και την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εστιάζει στη «διαχειριστική ανεπάρκεια» για να μη μιλήσει για την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Σε διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης χρεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεπάρκεια των εμβολιασμών, κάτι που το επανέλαβε χτες ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης και τη σύσκεψη που προηγήθηκε με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του νοσηλευτικού ιδρύματος και διευθυντές κλινικών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί «να οργανώσει στοιχειωδώς τον εμβολιασμό». Μίλησε για την αναγκαία αξιοποίηση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς, όπως είπε, ο «εμβολιασμός δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων», προσπερνώντας όμως τις τεράστιες ελλείψεις σε Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες που φέρουν τη σφραγίδα και της δικής του κυβέρνησης.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μπορούσαν τάχα να διασφαλίσουν την επάρκεια των εμβολίων, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού του πληθυσμού είναι τόσο αργός «που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας στην κοινωνία». Για την καθυστέρηση ενοχοποίησε την «ανοργανωσιά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη» και την «επιτελική ανικανότητα», οτιδήποτε δηλαδή προκειμένου να αφήσει έξω απ' το κάδρο τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ κρατών και φαρμακευτικών μεγαθηρίων που εκδηλώνονται με επίκεντρο το εμβόλιο και το γεγονός πως είναι το κυνήγι των κερδών αυτό που ευθύνεται τελικά για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είναι απαραίτητα για να εμβολιαστεί ο λαός με ασφάλεια.

«Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους στηρίξουμε, πρέπει να στηρίξουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε, κανακεύοντας το υγειονομικό προσωπικό, τα αιτήματα του οποίου πέταγε ως κυβέρνηση στο καλάθι των αχρήστων. Στο ίδιο μοτίβο, ζήτησε στήριξη για μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής εργασίας και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην περίοδο του κορονοϊού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ