ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν και Αλ Σίσι στο Σότσι
Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν και Αλ Σίσι στο Σότσι
ΣΟΤΣΙ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στη Ρωσία ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που είναι το δεύτερο ταξίδι του, μετά τη Σαουδική Αραβία, στο εξωτερικό από την εκλογή του τον περασμένο Μάη.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Σότσι (Νοτιοδυτική Ρωσία) όπου έγινε δεκτός από το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια, μετά την τελετή με στρατιωτικές τιμές (ο ίδιος είναι στρατάρχης), παρακολούθησε μια επίδειξη στρατιωτικού εξοπλισμού που περιελάμβανε διαφόρων τύπων οχήματα και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων. Ακολούθησε συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία, συνέχεια της υπογραφής μνημονίου τον περασμένο Μάρτη.

Επίσης με αφορμή και το ρωσικό εμπάργκο τροφίμων από την ΕΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του θα «καλωσόριζε» την εισαγωγή από την Αίγυπτο μιας σειράς προϊόντων, όπως η πατάτα, τα πορτοκάλια κλπ. και είπε ότι η Ρωσία μπορεί να διαθέσει στην Αίγυπτο σιτηρά.

Επίσης εκτός από τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εξετάστηκε και η προοπτική δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Τελωνειακή Ενωση της διακρατικής καπιταλιστικής συμμαχίας Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν. Ο Αλ Σίσι διαφήμισε επίσης τη νομοθετική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού πλαισίου για ξένους επενδυτές.

Χτες επίσης έγινε γνωστή η έρευνα του λεγόμενου Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εγκαλεί τον Αιγύπτιου Πρόεδρο για ενδεχόμενες δολοφονίες εκατοντάδων ισλαμιστών διαδηλωτών πριν από ένα χρόνο. Οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν την έκθεση ως μεροληπτική λέγοντας ότι η έκθεση αγνοεί τις δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων στις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις «στα χέρια εκείνων τους οποίους (η έκθεση) χαρακτηρίζει ειρηνικούς διαδηλωτές».

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Επανέναρξη των συνομιλιών στην Αβάνα

Ξεκινούν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) στην κουβανική πρωτεύουσα. Προηγήθηκαν κάποιες προπαρασκευαστικές συναντήσεις εκπροσώπων των δύο πλευρών, ενώ αυτός ο γύρος συνομιλιών είναι ο 27ος από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις εδώ και 1 χρόνο και 9 περίπου μήνες στο Οσλο της Νορβηγίας, με εγγυήτριες χώρες τη Νορβηγία και την Κούβα, και τη Βενεζουέλα και τη Χιλή να συνοδεύουν επίσης τη διαδικασία.

Αντικείμενο του διαλόγου είναι το ένα από τα έξι σημεία της κοινής ατζέντας που αφορά τα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης, τις αιτίες της και τους τρόπους αποκατάστασης των θυμάτων. Βέβαια, πρόκειται για μια σύγκρουση που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια, ως αποτέλεσμα της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας ενάντια στο λαϊκό κίνημα από την πλευρά των πλουτοκρατών. Ως τώρα έχει αναφερθεί από τις δύο πλευρές ότι στα 3 πρώτα σημεία (αγροτική μεταρρύθμιση, πολιτική εκπροσώπηση και αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου) έχει επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Επονται η διαδικασία αναστολής της χρήσης όπλων για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες.

Το ιδιαίτερο αυτή τη φορά στις διαπραγματεύσεις είναι ότι στην έδρα τους, στην Αβάνα, θα μεταβούν αντιπροσωπείες των θυμάτων για να συνομιλήσουν με τις δυο πλευρές. Η διαδικασία αυτή έχει ανακοινωθεί ότι ξεκινάει στις 16 του μήνα, αφού ολοκληρώθηκαν περιφερειακές συζητήσεις και μια πανεθνική συνάντηση με τη συμμετοχή των θυμάτων, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα τόσο της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία όσο και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας. Βεβαίως, το ζήτημα της κοινωνικής σύγκρουσης, που έχει και ένοπλο χαρακτήρα, αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά από τις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων καθώς η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στο αντάρτικο κίνημα, όταν αυτό είναι μια επιβεβλημένη μορφή πάλης απάντηση στην καταπίεση, στις διώξεις και την καταστολή του λαϊκού κινήματος και των πρωτοπόρων κομμουνιστών αγωνιστών.

Απεργία στη Γουαχίρα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τη Δευτέρα μαζικοί φορείς της επαρχίας Γουαχίρα στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας έχουν προχωρήσει σε γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη της περιοχής σε πολλούς τομείς. Ηδη από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έχει τραυματιστεί ένας νεολαίος και έχουν συλληφθεί 9, παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών αρχών ότι δεν θα υπάρξει καταστολή. Οι διαδηλωτές από δεκάδες λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα εργαζομένων από διάφορους κλάδους, από ενώσεις ινδιάνικων κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή έχουν προχωρήσει σε μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και μερικό αποκλεισμό της εθνικής οδού που συνδέει την Κολομβία και τη Βενεζουέλα στα παράλια της Καραϊβικής, αλλά και στις οδούς που συνδέουν με την επαρχία Σέζαρ.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την καταστροφή του περιβάλλοντος από πολυεθνικές που λυμαίνονται την περιοχή, όπως στα ανθρακωρυχεία της Σερεχόν, που ανήκουν σε μονοπώλια όπως «Billiton», «Anglo American», «Xstrata-Glencore», «Ecopetrol Association», «Chevron Texaco». Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή με ερήμους καταδικάζονται στη δίψα και την πείνα λόγω έλλειψης υποδομών και οι λίγοι υδάτινοι πόροι που υπάρχουν είτε χρησιμοποιούνται είτε μολύνονται από τη δραστηριότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Οι διαδηλωτές ζητάνε να υπάρξουν μέτρα ελέγχου στις πολυεθνικές, να δοθούν κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη, να εξασφαλιστεί η λειτουργία των εκπαιδευτικών και υγειονομικών δομών, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και τα ήθη και τα έθιμα των ινδιάνικων κοινοτήτων.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Συμπληρώνει σήμερα τα 88 του χρόνια

Ο Φιντέλ Κάστρο με τον αδερφό του Ραούλ στο 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας τον Απρίλη του 2011
Ο Φιντέλ Κάστρο με τον αδερφό του Ραούλ στο 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας τον Απρίλη του 2011
Τα 88 του χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο Ρους. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στην πόλη Μπιράν από τον Ανχελ Κάστρο Αργκίς (Ισπανό μετανάστη από τη Γαλικία που στη συνέχεια απέκτησε εκτάσεις με ζαχαροκάλαμο) και την Λίνα Ρους Γκονζάλες, αγρότισσα που εργαζόταν στα κτήματά του.

Από το 1945 συμμετείχε ενεργά στους φοιτητικούς πολιτικούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Το 1947 έλαβε μέρος στην εκστρατεία εναντίον της τυραννίας του δικτάτορα Τρουχίγιο στη Δομινικανή Δημοκρατία ενώ συμμετείχε μαζί με το κολομβιανό λαό στη λαϊκή εξέγερση του Απρίλη του 1948 στην Μπογκοτά. Υπήρξε μέλος του Κόμματος του Κουβανικού Λαού (Ορθόδοξοι). Μετά από το πραξικόπημα του 1952 αντιτάχθηκε στη δικτατορία του Φλουχένσιο Μπατίστα και ηγήθηκε της αποτυχημένης στρατιωτικά αλλά με μεγάλη συμβολική αξία επίθεσης στα στρατόπεδα του Σαντιάγκο δε Κούβα και Μπαγιάμο, στις 26 Ιούλη του 1953. Φυλακίστηκε για 22 μήνες και απελευθερώθηκε χάριν της λαϊκής πίεσης, και ίδρυσε το Κίνημα 26 Ιουλίου. Αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό και εκεί οργάνωσε τη λαϊκή (ένοπλη) εξέγερση εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στις 2 Δεκέμβρη του 1956 αποβιβάστηκε στην Κούβα ως αρχηγός της ομάδας που είχε φτάσει με το πλοίο «Γκράνμα» και ξεκίνησε ο επαναστατικός αγώνας στη Σιέρα Μαέστρα. Οι επαναστάτες την 1η Γενάρη του 1959 ολοκληρώνουν τη νίκη τους και ο Φιντέλ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων και στις 13 Φλεβάρη διορίζεται πρόεδρος της Επαναστατικής Κυβέρνησης. Στις 16 Απρίλη του 1961 ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας των Ενωμένων Επαναστατικών Οργανώσεων και του Ενωμένου Κόμματος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης της Κούβας και από την επανίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, τον Οκτώβρη του 1965, ανέλαβε την θέση του Α' Γραμματέα και παρέμεινε σε αυτή μέχρι το 2006, οπότε λόγω ασθένειας αποσύρθηκε από τα κομματικά και κυβερνητικά καθήκοντά του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ