Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Επανέναρξη των συνομιλιών στην Αβάνα

Ξεκινούν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) στην κουβανική πρωτεύουσα. Προηγήθηκαν κάποιες προπαρασκευαστικές συναντήσεις εκπροσώπων των δύο πλευρών, ενώ αυτός ο γύρος συνομιλιών είναι ο 27ος από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις εδώ και 1 χρόνο και 9 περίπου μήνες στο Οσλο της Νορβηγίας, με εγγυήτριες χώρες τη Νορβηγία και την Κούβα, και τη Βενεζουέλα και τη Χιλή να συνοδεύουν επίσης τη διαδικασία.

Αντικείμενο του διαλόγου είναι το ένα από τα έξι σημεία της κοινής ατζέντας που αφορά τα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης, τις αιτίες της και τους τρόπους αποκατάστασης των θυμάτων. Βέβαια, πρόκειται για μια σύγκρουση που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια, ως αποτέλεσμα της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας ενάντια στο λαϊκό κίνημα από την πλευρά των πλουτοκρατών. Ως τώρα έχει αναφερθεί από τις δύο πλευρές ότι στα 3 πρώτα σημεία (αγροτική μεταρρύθμιση, πολιτική εκπροσώπηση και αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου) έχει επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Επονται η διαδικασία αναστολής της χρήσης όπλων για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες.

Το ιδιαίτερο αυτή τη φορά στις διαπραγματεύσεις είναι ότι στην έδρα τους, στην Αβάνα, θα μεταβούν αντιπροσωπείες των θυμάτων για να συνομιλήσουν με τις δυο πλευρές. Η διαδικασία αυτή έχει ανακοινωθεί ότι ξεκινάει στις 16 του μήνα, αφού ολοκληρώθηκαν περιφερειακές συζητήσεις και μια πανεθνική συνάντηση με τη συμμετοχή των θυμάτων, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα τόσο της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία όσο και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας. Βεβαίως, το ζήτημα της κοινωνικής σύγκρουσης, που έχει και ένοπλο χαρακτήρα, αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά από τις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων καθώς η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στο αντάρτικο κίνημα, όταν αυτό είναι μια επιβεβλημένη μορφή πάλης απάντηση στην καταπίεση, στις διώξεις και την καταστολή του λαϊκού κινήματος και των πρωτοπόρων κομμουνιστών αγωνιστών.

Απεργία στη Γουαχίρα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τη Δευτέρα μαζικοί φορείς της επαρχίας Γουαχίρα στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας έχουν προχωρήσει σε γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη της περιοχής σε πολλούς τομείς. Ηδη από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έχει τραυματιστεί ένας νεολαίος και έχουν συλληφθεί 9, παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών αρχών ότι δεν θα υπάρξει καταστολή. Οι διαδηλωτές από δεκάδες λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα εργαζομένων από διάφορους κλάδους, από ενώσεις ινδιάνικων κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή έχουν προχωρήσει σε μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και μερικό αποκλεισμό της εθνικής οδού που συνδέει την Κολομβία και τη Βενεζουέλα στα παράλια της Καραϊβικής, αλλά και στις οδούς που συνδέουν με την επαρχία Σέζαρ.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την καταστροφή του περιβάλλοντος από πολυεθνικές που λυμαίνονται την περιοχή, όπως στα ανθρακωρυχεία της Σερεχόν, που ανήκουν σε μονοπώλια όπως «Billiton», «Anglo American», «Xstrata-Glencore», «Ecopetrol Association», «Chevron Texaco». Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή με ερήμους καταδικάζονται στη δίψα και την πείνα λόγω έλλειψης υποδομών και οι λίγοι υδάτινοι πόροι που υπάρχουν είτε χρησιμοποιούνται είτε μολύνονται από τη δραστηριότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Οι διαδηλωτές ζητάνε να υπάρξουν μέτρα ελέγχου στις πολυεθνικές, να δοθούν κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη, να εξασφαλιστεί η λειτουργία των εκπαιδευτικών και υγειονομικών δομών, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και τα ήθη και τα έθιμα των ινδιάνικων κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ