Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Συμπληρώνει σήμερα τα 88 του χρόνια

Ο Φιντέλ Κάστρο με τον αδερφό του Ραούλ στο 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας τον Απρίλη του 2011
Ο Φιντέλ Κάστρο με τον αδερφό του Ραούλ στο 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας τον Απρίλη του 2011
Τα 88 του χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο Ρους. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στην πόλη Μπιράν από τον Ανχελ Κάστρο Αργκίς (Ισπανό μετανάστη από τη Γαλικία που στη συνέχεια απέκτησε εκτάσεις με ζαχαροκάλαμο) και την Λίνα Ρους Γκονζάλες, αγρότισσα που εργαζόταν στα κτήματά του.

Από το 1945 συμμετείχε ενεργά στους φοιτητικούς πολιτικούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Το 1947 έλαβε μέρος στην εκστρατεία εναντίον της τυραννίας του δικτάτορα Τρουχίγιο στη Δομινικανή Δημοκρατία ενώ συμμετείχε μαζί με το κολομβιανό λαό στη λαϊκή εξέγερση του Απρίλη του 1948 στην Μπογκοτά. Υπήρξε μέλος του Κόμματος του Κουβανικού Λαού (Ορθόδοξοι). Μετά από το πραξικόπημα του 1952 αντιτάχθηκε στη δικτατορία του Φλουχένσιο Μπατίστα και ηγήθηκε της αποτυχημένης στρατιωτικά αλλά με μεγάλη συμβολική αξία επίθεσης στα στρατόπεδα του Σαντιάγκο δε Κούβα και Μπαγιάμο, στις 26 Ιούλη του 1953. Φυλακίστηκε για 22 μήνες και απελευθερώθηκε χάριν της λαϊκής πίεσης, και ίδρυσε το Κίνημα 26 Ιουλίου. Αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό και εκεί οργάνωσε τη λαϊκή (ένοπλη) εξέγερση εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στις 2 Δεκέμβρη του 1956 αποβιβάστηκε στην Κούβα ως αρχηγός της ομάδας που είχε φτάσει με το πλοίο «Γκράνμα» και ξεκίνησε ο επαναστατικός αγώνας στη Σιέρα Μαέστρα. Οι επαναστάτες την 1η Γενάρη του 1959 ολοκληρώνουν τη νίκη τους και ο Φιντέλ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων και στις 13 Φλεβάρη διορίζεται πρόεδρος της Επαναστατικής Κυβέρνησης. Στις 16 Απρίλη του 1961 ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας των Ενωμένων Επαναστατικών Οργανώσεων και του Ενωμένου Κόμματος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης της Κούβας και από την επανίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, τον Οκτώβρη του 1965, ανέλαβε την θέση του Α' Γραμματέα και παρέμεινε σε αυτή μέχρι το 2006, οπότε λόγω ασθένειας αποσύρθηκε από τα κομματικά και κυβερνητικά καθήκοντά του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org