ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Καζάνι που βράζει» το Μιζούρι μετά τη νέα δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού

Αυτόπτες μάρτυρες ανατρέπουν την αρχική κατάθεση του αστυνομικού, «φωτογραφίζοντας» την εν ψυχρώ εκτέλεση του άοπλου νεαρού...

Από τις διαμαρτυρίες το βράδυ της Δευτέρας για τη δολοφονία του 18χρονου

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες το βράδυ της Δευτέρας για τη δολοφονία του 18χρονου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέα στοιχεία, που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας για τις συνθήκες δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, το περασμένο Σάββατο, από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ, ήρθαν χτες στο προσκήνιο της δημοσιότητας, μετά τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων σε διεθνή και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Τουλάχιστον δύο άτομα (αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας) είπαν πως ο 18χρονος νεαρός δεν βρισκόταν μέσα στο περιπολικό, όπως είχε ισχυριστεί αρχικά ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε, αλλά στο δρόμο, με τα χέρια ψηλά στον αέρα δείχνοντας πως ήταν άοπλος.

Ο Ντόριαν Τζόνσον, φίλος του θύματος, που περπατούσε μαζί του την ώρα της δολοφονίας, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό «KMOV» πως ο ίδιος και ο Μπράουν περπατούσαν όταν ένας αστυνομικός τούς σταμάτησε, ζητώντας τους να ανέβουν στο πεζοδρόμιο για έλεγχο. Ο νεαρός Μπράουν φέρεται πως διαμαρτυρήθηκε, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά στον αέρα για να δείξει πως ήταν άοπλος. Παρ' όλα αυτά, ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο του και τον πυροβόλησε αρκετές φορές στο στήθος, με σαφή πρόθεση να τον σκοτώσει. Σύμφωνα με το νεαρό Τζόνσον, όταν ο Μπράουν έπεσε στο έδαφος τραυματισμένος, ο αστυνομικός συνέχισε να πυροβολεί ώσπου τον σκότωσε...

Εκπρόσωποι της αστυνομίας του προαστίου Φέργκιουσον (όπου το 70% των κατοίκων είναι Αφροαμερικανοί και δίνουν μάχη επιβίωσης απέναντι στη φτώχεια και τις βαθιές ταξικές και φυλετικές ανισότητες) αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τη φυλετική ταυτότητα του αστυνομικού που εκτέλεσε το 18χρονο νεαρό. Ωστόσο, αυτή αποκαλύφθηκε από μία δεύτερη αυτόπτη μάρτυρα, την Πιάτζετ Κρίνσο, που είπε στο «ABC» πως επρόκειτο «για ένα λευκό αστυνομικό» που πυροβόλησε αρκετές φορές το νεαρό Μπράουν στο πρόσωπο και στο στήθος, «μολονότι είχε τα χέρια σηκωμένα ψηλά...».

Οι μαρτυρίες αυτές αντικρούουν τις αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας πως ο δράστης της δολοφονίας του νεαρού «αναγκάστηκε» να κάνει χρήση πυρός, γιατί τάχα ο 18χρονος προσπάθησε να του πάρει το όπλο μέσα στο περιπολικό...

Η νέα εκτέλεση νεαρού Αφροαμερικανού θυμίζει έντονα τη δολοφονία του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν το 2012 από το λευκό εθελοντή φύλακα περιφρούρησης γειτονιάς Τζορτζ Ζίμερμαν, στη Φλόριντα και οποίος αθωώθηκε τον Ιούλη του 2013 μετά από δίκη - παρωδία, με αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε πάνω από 100 πόλεις των ΗΠΑ.

Γι' αυτό και η επανάληψη της τραγικής δολοφονίας ενός ακόμη νέου, άοπλου, Αφροαμερικανού προκάλεσε, αργά προχτές βράδυ, για δεύτερο 24ωρο, νέες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο προάστιο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έξω από ένα κτίριο που είχε πιάσει φωτιά στη διάρκεια των ταραχών το βράδυ της Κυριακής. Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν ψηλά τα χέρια στον αέρα, όπως ο αδικοχαμένος Μπράουν. Ωστόσο, η διαδήλωση διαλύθηκε λίγο μετά την έναρξή της από την τοπική αστυνομία, που, προσπαθώντας να αποτρέψει το ενδεχόμενο λεηλασιών σε καταστήματα (όπως είχε γίνει την Κυριακή), φλόμωσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, προκαλώντας δύσπνοια, φλόγωση και έντονη δυσφορία σε δεκάδες άτομα.

Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες, ενώ ανεξακρίβωτος αριθμός διαδηλωτών συνελήφθησαν.

Οχήματα της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και αστυνομικές ενισχύσεις συγκεντρώθηκαν στην περιοχή όπου επικράτησαν, για λίγη ώρα, σκηνές χάους.

Στο μεταξύ, η οικογένεια Μπράουν προσέλαβε τον Μπέντζαμιν Κραμπ, το δικηγόρο που είχε εκπροσωπήσει την οικογένεια του Τρέιβον Μάρτιν, που έσπευσε να ζητήσει βοήθεια από όλους όσοι διαθέτουν στοιχεία για τη δολοφονία του 18χρονου...

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
«Πράσινο φως» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για πειραματικά φάρμακα

ΓΕΝΕΥΗ.--

«Ηθική» και «επιτρεπτή» είναι για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ η (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) χρήση πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων κατά του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», εξαιτίας του μεγέθους της επιδημίας που σαρώνει από τον περασμένο Φλεβάρη χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχοντας προκαλέσει ως χτες 1.013 νεκρούς σε 1.848 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ απέφυγαν να προσδιορίσουν τα κριτήρια με τα οποία κάποιος ασθενής έχει προτεραιότητα έναντι άλλων όσον αφορά τη λήψη πειραματικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται «πιο λεπτομερείς αναλύσεις και συζητήσεις».

Το «πράσινο φως» του ΠΟΥ για τη χρήση πειραματικής αγωγής κατά του «Εμπολα» θεωρητικά προστατεύει τις φαρμακοβιομηχανίες από τυχόν ευθύνες σε περίπτωση που το φάρμακό τους αποδειχθεί φαρμάκι για τον ασθενή. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΠΟΥ προσπερνούν για την ώρα το ενδεχόμενο ορισμένα από τα πειραματικά φάρμακα να προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Συνιστούν εντούτοις ότι η χρήση πειραματικών εμβολίων και φαρμάκων θα πρέπει να γίνει υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: «Ενημέρωση και συναίνεση του ασθενή, εχεμύθεια και τήρηση ιατρικού απορρήτου, ελευθερία επιλογής».

Η επιτροπή συνήλθε ύστερα από την απόφαση να χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο κατά του «Εμπολα» «ZMAPP», που παρασκευάζει η ομώνυμη αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Mapp Biopharmaceutical», σε δύο Αμερικανούς εθελοντές ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Λιβερία, οι οποίοι μολύνθηκαν με τον ιό και έναν 75χρονο Ισπανό ιερέα που πέθανε χτες σε νοσοκομείο της Μαδρίτης όπου νοσηλευόταν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Λιβερίας ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές θα παραλάβουν σήμερα ποσότητες του πειραματικού φαρμάκου «ZMAPP» για τη θεραπεία δύο Λιβεριανών γιατρών οι οποίοι έχουν μολυνθεί με τον ιό (και θα είναι οι πρώτοι Αφρικανοί που θα δοκιμάσουν το φάρμακο), ύστερα από την έγκριση για την εξαγωγή του φαρμάκου που έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Παράλληλα η Πρόεδρος της χώρας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ ανακοίνωσε την απαγόρευση για ένα μήνα των ταξιδιών ανώτερων κρατικών αξιωματούχων και ζήτησε την επιστροφή στη χώρα εντός μίας βδομάδας όλων όσοι βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Αντιμέτωπη με κατηγορίες για χρηματισμό και δωροδοκία Σύρων που σχετίζονται με τις αρχές διανομής φαρμάκων στη Συρία βρίσκεται η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία «GlaxoSmithKline» (GSK), σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται ηλεκτρονικό μήνυμα που περιλαμβάνει τις σχετικές κατηγορίες και το οποίο φέρεται πως στάλθηκε προ ημερών σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Η GSK έχει δεχθεί παρόμοιες κατηγορίες και έρευνες από τις αρμόδιες αρχές σε Κίνα, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Πολωνία.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στους φυλακισμένους στη Βρετανία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αποφάσισε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια ακόμη απόφαση που προστίθεται σε σειρά διενέξεων που έχει ενοχλήσει έντονα Βρετανούς πολιτικούς που διάκεινται εχθρικά έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή αφορά την προσφυγή 10 κρατουμένων σε φυλακές της Βρετανίας, που υποστήριξαν ότι η στέρηση ψήφου παραβιάζει το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις εκλογές βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Δανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως κρούσματα λιστέριας (νόσος που προκαλείται από επικίνδυνα βακτήρια που προσβάλλουν τα τρόφιμα) ενδέχεται να έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων μέσα στους τελευταίους μήνες. Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων έκλεισαν χτες μία μικρή μονάδα επεξεργασίας κρέατος στην Κοπεγχάγη που θεωρείται ύποπτη για τα περισσότερα κρούσματα...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Οι αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνέλαβαν το Ρώσο υπήκοο Χάλεμπ Χαλέμποφ στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο, βάσει εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ που αφορά τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνέδριο για την οικονομική δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων θα διεξαχθεί στις 28 του μήνα στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πάνω από 100 άμαχοι, ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» και Νιγηριανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο στην προσπάθεια των τελευταίων να ανακαταλάβουν τη βορειοανατολική πόλη Γκότζα, της πολιτείας Μπόρνο, που έχει καταληφθεί από τους εγκληματίες της «Μπόκο Χαράμ» εδώ και μία βδομάδα. Νιγηριανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως οι ισλαμιστές διαθέτουν προηγμένο οπλισμό και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εναέριας υποστήριξης της χερσαίας επιχείρησης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενοπλοι κουκουλοφόροι δολοφόνησαν χτες τον αρχηγό της αστυνομίας της Τρίπολης, συνταγματάρχη Μοχάμεντ αλ Σούισι, στο τελευταίο κατά σειρά περιστατικό που καταδεικνύει την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη. Κατά την επίθεση απήχθησαν δύο άνδρες που συνόδευαν το συνταγματάρχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ