Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο μάγος Μέρλιν...

Αφού εξαφάνισε την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία, το μόνο που μένει στον υπουργό Εργασίας είναι να μετατρέψει το κοινό μέταλλο σε χρυσό. Χτες για μια ακόμα φορά έκανε το άσπρο - μαύρο, ισχυριζόμενος ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγούν σε αύξηση των προσλήψεων. Για να το «αποδείξει», επιλέγει αυθαίρετα ημερομηνίες τις οποίες συγκρίνει με ημερομηνίες που έγιναν έλεγχοι. Μέσα από τη σύγκριση φαίνεται ότι σε ημερομηνίες που δε γίνονται έλεγχοι οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και σε αρκετές περιπτώσεις οι απολύσεις είναι πολύ περισσότερες. Αντίθετα, κατά την περίοδο των ελέγχων οι προσλήψεις αυξάνονται κατακόρυφα.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι έλεγχοι δεν είναι αιφνιδιαστικοί και άρα οι εργοδότες φροντίζουν να είναι «νόμιμοι» την περίοδο εκείνη...

... και ο «άνθρακας» θησαυρός

Από την άλλη, επίσης αυθαίρετα, ο υπουργός δεν μας εξηγεί τι είδους προσλήψεις είναι αυτές. Πλήρους ή μερικής απασχόλησης; Αορίστου ή ορισμένου χρόνου; Προσλήψεις που προσφέρουν μόνιμη και σταθερή εργασία ή συμβάσεις μιας μέρας; Δίνουν πενταροδεκάρες για μεροκάματα ή μισθούς που ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων;

Το θράσος απογειώνεται όταν ο υπουργός προσπαθεί να εμφανιστεί σαν προστάτης των εργαζομένων, που κυνηγά την ανασφάλιστη εργασία, «μαλώνοντας» τους εργοδότες που δεν τους ασφαλίζουν. Είναι ο ίδιος υπουργός που χτες δεν δέχθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ για την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να καταστήσει αδύνατη τη μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στη Διαιτησία...

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία;

Στις «προσπάθειες» που κάνει για να λειτουργήσουν τα σχολεία αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Χτες, ο Ανδρ. Λοβέρδος δήλωνε ότι από το Σεπτέμβρη στα σχολεία θα φτάσουν 3.000 λιγότεροι αναπληρωτές από όσους το ίδιο το υπουργείο εκτιμά ότι απαιτούνται για να λειτουργήσουν (από 22.500 που ζητήθηκαν, ο αριθμός θα φτάσει συνολικά τους 19.500).

Είναι δε χαρακτηριστικό το ύφος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, η οποία και στο ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων εμφανίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ να επιδίδεται σε έναν «αγώνα» για τα αυτονόητα, να «πονά» για το δημόσιο σχολείο. Τη στιγμή που η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της πολιτικής τους και που οι ίδιοι βάζουν σε εφαρμογή νέα ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα, που κυριολεκτικά πετούν τους μαθητές εκτός, φτωχαίνουν το περιεχόμενο του σχολείου, τσακίζουν τους εκπαιδευτικούς.

«Μπλόκα» και κλήσεις...

Οποτε αναμένεται μεγάλη έξοδος εκδρομέων από τα αστικά κέντρα της χώρας, επανέρχονται και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. που υλοποιούνται στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας και παρουσιάζονται σαν σχέδιο για την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σε όλο το δίκτυο θα είναι αναπτυγμένοι αστυνομικοί με αυξημένη παρουσία και σειρά μπλόκων, με πρόσχημα τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και αντικανονικό προσπέρασμα.

Βέβαια, ασφαλής μετακίνηση των οδηγών και των επιβατών σημαίνει πρώτα απ' όλα δρόμοι χωρίς κακοτεχνίες, δρόμοι που να μην είναι παγίδες θανάτου (βλέπε Εθνική Οδός Κορίνθου - Πατρών και αλλού). Ετσι, μοιραία, τα δεκάδες μπλόκα, που θα στηθούν με πρόσχημα την «ασφαλή μετακίνηση», θα στηθούν σε όλο το μήκος των χρυσοπληρωμένων - από το λαό - δρόμων που κατ' ευφημισμόν ονομάζονται Εθνικές Οδοί. Στόχο θα έχουν όχι να προστατέψουν τον οδηγό που καλείται να μετακινηθεί σε δρόμους που ακόμα και από το ίδιο το κράτος χαρακτηρίζονται εξαιρετικά επικίνδυνοι, αλλά να «χαρατσώσουν» με πρόστιμα ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό της μικρής «εξόρμησης» στην επαρχία. Και αυτό ενώ στους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις εντάσσονται η υπερφορολογημένη βενζίνη και τα «χρυσά» διόδια των μεγαλοεπιχειρηματιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ