ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ SIPRI
Αυξήθηκαν τα επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα

Επιβεβαιώνεται η τάση ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων

Russian Defense Ministry Press

Τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια τα ενισχύουν, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ευρύτερης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε κατά σχεδόν 200, στις περίπου 12.512 κεφαλές από την αρχή του 2022 έως την αρχή του 2023, καταγράφει το SIPRI στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Ομως ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που χαρακτηρίζονται επιχειρησιακά, δηλαδή έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αυξήθηκε κατά 86. Υπολογίζεται συγκεκριμένα στις 9.576 κεφαλές.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επιχειρησιακών κεφαλών οφείλεται στην Κίνα, που από τις 350 έφθασε στις 410. Το Πεκίνο κάνει μεγάλες επενδύσεις στον στρατό του, στο μέτρο που μεγεθύνονται η κινεζική οικονομία και η κινεζική επιρροή, σχολίασε ο διευθυντής του SIPRI Νταν Σμιθ.

Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα αύξησαν επίσης τα οπλοστάσιά τους, όπως και η Ρωσία, σε μικρότερο βαθμό (από τις 4.477 στις 4.489 κεφαλές), ενώ οι άλλες δυνάμεις με πυρηνικά οπλοστάσια τα διατήρησαν ως είχαν.

Οχι μόνο «οι παγκόσμιες μειώσεις των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών μοιάζουν να έχουν παγώσει», αλλά «ο αριθμός τους αυξάνεται ξανά», προειδοποιούν οι ερευνητές του ινστιτούτου.

«Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αρχίσει εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους κεφαλών, των πυραύλων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων που είναι σε θέση να τις εκτοξεύουν, και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων που διαθέτουν», αναφέρει το SIPRI.

Για δεκαετίες ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειωνόταν σταθερά. Ωστόσο, η μείωση οφειλόταν κυρίως στην καταστροφή παροπλισμένων πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δίνουν έμφαση στα επιχειρησιακά οπλοστάσια. Οπως θυμίζει το SIPRI, πέραν της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τέτοια διαθέτουν η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

«Τα περισσότερα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα σκληραίνουν τη ρητορική τους για τη σημασία των πυρηνικών όπλων και ορισμένα έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν άμεσα ή έμμεσα για τη δυνητική χρήση τους», υπογραμμίζει ο Ματ Κόρντα, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Αυτός ο αυξημένος ανταγωνισμός ως προς τα πυρηνικά όπλα κλιμάκωσε δραματικά τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τέτοια, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι τα κράτη που διαθέτουν μακράν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια, καθώς μαζί έχουν στην κατοχή τους περί το 90% των πυρηνικών κεφαλών. Η Κίνα καταλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό την τρίτη θέση.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ζεσταίνονται» οι μηχανές και για το Κυπριακό

Στα Κατεχόμενα βρέθηκε χτες ο Ερντογάν

«Η πλευρά μας είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Χριστοδουλίδης, που εκτίμησε ότι «μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και ενδεχομένως λόγω των εκλογών που υπήρχαν στη χώρα, είδαμε μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς της, είδαμε να δημιουργείται και ένα νέο κλίμα στις σχέσεις Αθηνών - Αγκυρας».

Εξέφρασε προσδοκία για συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και επανέλαβε ότι η Λευκωσία εντείνει επαφές «με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ», ώστε «η ΕΕ να έχει ένα ενεργότερο, πρωταγωνιστικό ρόλο - γιατί θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να δημιουργήσει ή να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μέσα από τη λύση του Κυπριακού - και πώς μπορεί να προχωρήσει».

Χαρακτηριστικό του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου εντός του οποίου επιδιώκεται η επανέναρξη των συνομιλιών - άρα και του περιεχομένου τους - είναι το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «ορόσημο» τις επικείμενες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «όλοι θα κριθούμε μέσα από τις εξελίξεις, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις», ενώ περιέγραψε ως «σημαντικά δεδομένα» το ότι υπάρχουν «ισχυρές κυβερνήσεις» σε Τουρκία και Κύπρο, όπως αντίστοιχα αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, βρέθηκε χτες στα Κατεχόμενα, που επέλεξε για την πρώτη του επίσκεψη εκτός Τουρκίας, μετά την επανεκλογή του.

Επανέλαβε ότι «η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων» αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ» για τη «λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων». Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν διάφορα νέα έργα που τουρκικά κεφάλαια θα προωθήσουν στα Κατεχόμενα, όπως για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία κ.λπ.

Σημειωτέον, νέο γύρο διεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προμηνύει και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την πλήρη «εξομάλυνση» και περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, προετοιμάζοντας και νέες εκατέρωθεν επισκέψεις.

Τέλος, ο Φιντάν δέχτηκε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια και από τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - συζήτησε και περιφερειακά θέματα, τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, την αξία της «ενότητας στο ΝΑΤΟ» κ.τ.λ.

ΗΓΕΣΙΑ ΙΡΑΝ
«Εφικτή» μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Κυριακή πως είναι «εφικτή» η επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο πως οι έως τώρα υποδομές του πυρηνικού προγράμματος θα παραμείνουν «ανέγγιχτες».

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια συμφωνία (με τη Δύση), αλλά η υποδομή της πυρηνικής μας βιομηχανίας πρέπει να παραμείνει ανέπαφη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Χτες, πάντως, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, διέψευσε τα περί δήθεν «προσωρινής συμφωνίας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, για την οποία έκαναν λόγο αμερικανικά ΜΜΕ την περασμένη βδομάδα, επιβεβαιώνοντας από την άλλη τις έμμεσες διαπραγματεύσεις Τεχεράνης - Ουάσιγκτον στο σουλτανάτο του Ομάν.

Παράλληλα, ο Καναάνι δήλωσε ότι Ιράν και ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταλλάξουν κρατούμενους σύντομα, εάν η Ουάσιγκτον επιδείξει «καλή θέληση».

Στο μεταξύ, το Σάββατο επιβεβαιώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους Γαλλίας και Ιράν με πρωτοβουλία του Παρισιού. Κατά πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν τηλεφώνησε για 90 λεπτά στον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, συζητώντας μαζί του και την εμπλοκή της Τεχεράνης στον πόλεμο της Ουκρανίας λόγω της καταγγελλόμενης από τη Δύση χρήσης ιρανικών drones από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, κατά την επικοινωνία των δύο ηγετών δόθηκαν «αυστηρές συστάσεις» μετά τις νέες καταγγελίες του Πενταγώνου για τη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας - Τεχεράνης. Πέραν αυτού του θέματος συζητήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χτες, εξάλλου, ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί ξεκίνησε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, επισκεπτόμενος αρχικά τη Βενεζουέλα και στη συνέχεια την Κούβα και τη Νικαράγουα.

Επισήμανε πως αρκετές από τις χώρες της περιοχής επιθυμούν να ζήσουν ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ. «Η κοινή μας θέση με αυτές τις τρεις χώρες είναι η αντίθεση σε ένα ηγεμονικό παγκόσμιο σύστημα και στις μονομερείς συμπεριφορές», τόνισε.

Ο Ραϊσί συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών, Πετρελαίου, Αμυνας και Υγείας.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Το «Ευρώπη Τώρα!» επικράτησε και στις βουλευτικές εκλογές

Πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο Μαυροβούνιο ήρθε το κόμμα «Ευρώπη Τώρα!», που είχε ήδη επικρατήσει και στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απρίλη, εκλέγοντας Πρόεδρο της χώρας τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το «Ευρώπη Τώρα!» συγκέντρωσε το 26% των ψήφων και ελέγχει τις 24 από τις συνολικά 81 έδρες.

Ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα DPS, του πρώην Προέδρου Μ. Τζουκάνοβιτς, που συγκέντρωσε 23% και αναμένεται να ελέγχει 21 έδρες.

Ο επικεφαλής του «Ευρώπη Τώρα!», Μιλόικο Σπάιτς, δήλωσε πως «προφανώς θα σχηματίσουμε τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», ωστόσο με βάση τα αποτελέσματα ο σχηματισμός κυβέρνησης προϋποθέτει τη διασφάλιση εταίρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με δύο φιλοσερβικές εκλογικές συμμαχίες - το «Ευρώπη Τώρα!» θεωρείται ότι προκρίνει στενότερη συνεργασία με τη Σερβία - αλλά και κόμματα των Βόσνιων Μουσουλμάνων, των Αλβανών και των Κροατών θεωρούνται πιθανές επιλογές. Ο Σπάιτς φέρεται να αποκλείει συνεργασία με το DPS.

Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι ήταν 56%, σημαντικά μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν.

«Εγκληματικές συμμορίες» βλέπει στο βόρειο Κόσοβο ο Κούρτι

Στο μεταξύ, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Σέρβους κατοίκους (που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής) η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που διέταξε η Πρίστινα για να επιβάλει την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους δημάρχους αλβανικής καταγωγής που προέκυψαν από εκλογές, από τις οποίες απείχαν σχεδόν καθολικά οι Σέρβοι.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Α. Κούρτι επέμεινε με νέες του δηλώσεις να μιλά για «εγκληματικές συμμορίες» που δρουν στο βόρειο Κόσοβο, των οποίων «η άμεση διακοπή της βίας ενάντια στην αστυνομία, το ΝΑΤΟ, τους δημοσιογράφους και τους δημάρχους» αποτελεί όρο «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επικρίνει την ηγεσία του προτεκτοράτου του Κοσόβου για «ενέργειες χωρίς συνεννόηση», επιμένοντας ότι η συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο την «ευρωατλαντική πορεία της».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μπροστά υποψήφιος της AfD σε περιφέρεια της Θουριγγίας

Ο υποψήφιος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές της περιφέρειας Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας, Ρ. Ζέσελμαν, έλαβε στις εκλογές της Κυριακής 46,7% των ψήφων και προηγείται κατά 11% από τον υποψήφιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Γ. Κέπερ.

Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο, στις 25 Ιούνη.

Ο Ζέσελμαν είναι ήδη μέλος του κρατιδιακού Κοινοβουλίου της Θουριγγίας για την AfD, ενώ η τοπική οργάνωση της AfD στη Θουριγγία, με επικεφαλής τον Μπγιερν Χέκε, παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος ως «ξεκάθαρα δεξιά εξτρεμιστική».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας από το οπορτουνιστικό - σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), Μπόντο Ράμελο, εξέφρασε την απογοήτευσή του και ζήτησε «οι δημοκράτες (...) και οι μεγάλες διεθνείς εξαγωγικές εταιρείες της περιοχής (...) να συσπειρωθούν και να πάρουν τον λόγο»...

Η περιφέρεια Ζόνενμπεργκ «είναι μια από τις οικονομικά ισχυρότερες της Θουριγγίας και θα αποτελούσε πρόβλημα εάν έδινε το μήνυμα ότι οι διεθνείς εταιρείες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες», τόνισε ο κρατιδιακός πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Ζέσελμαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ