ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ δηλώνουν «νούμερο ένα εταίρος για επιλογή»

ΟΙ ΗΠΑ δεν ζητούν από τους άλλους να επιλέξουν για συνεργάτη τις ίδιες ή την Κίνα, ισχυρίστηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, σπεύδοντας ωστόσο την ίδια στιγμή - στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον σε Ασία και Ειρηνικό - να υποστηρίξει ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν νούμερο ένα εταίρος για να επιλέξει κανείς»...

Με φόντο πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ετοιμάζεται για την επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο που ανέβαλε προ μηνών, ο Αμερικανός πρέσβης στην κινεζική πρωτεύουσα, Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε ελπίδες «το Πεκίνο να δείξει προθυμία να δεσμευτεί ουσιαστικά σε στρατηγικά, πυρηνικά ζητήματα». Ο δε αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ, δήλωσε σχετικά ότι «η διεθνής κοινότητα περιμένει από εμάς να διαχειριστούμε τη σχέση μας με την Κίνα υπεύθυνα».

Η Ουάσιγκτον και αμερικανικά ΜΜΕ πάντως επαναφέρουν τις κατηγορίες περί κινεζικής κατασκοπείας σε βάρος των ΗΠΑ μέσω εγκαταστάσεων στην Κούβα, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου και της Αβάνας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Αντ. Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες αυτές της Κίνας ήταν μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας του Πεκίνου να επεκτείνει την παρουσία του στο εξωτερικό.

Εκανε λόγο για προσπάθειες της Κίνας να «επεκτείνουν την υποδομή υλικοτεχνικής υποστήριξης, δημιουργίας βάσεων και συλλογής στο εξωτερικό, για να τους επιτρέψουν να προβάλουν και να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ σε μεγαλύτερη απόσταση», συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης στην Κούβα.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε εντολή για «πιο άμεση προσέγγιση», που περιλαμβάνει τη «συμμετοχή» των κυβερνήσεων που εξετάζουν το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν κινεζικές βάσεις και να ανταλλάξουν πληροφορίες μαζί τους.

«Εκτελούμε αυτήν την προσέγγιση αθόρυβα, προσεκτικά - αλλά, κατά την κρίση μας, με αποτελέσματα - από τότε. Δεν μπορώ να μπω σε κάθε βήμα που έχουμε κάνει, αλλά η στρατηγική ξεκινά με τη διπλωματία», είπε ο Μπλίνκεν.

Από την κινεζική πλευρά, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ χρειάζεται να σεβαστούν τα βασικά συμφέροντα και τις σοβαρές ανησυχίες της Κίνας» και «να πάψουν από τη μια πλευρά να καλούν σε επικοινωνία ενώ από την άλλη συνεχίζουν τις προκλήσεις».

Σταθερά «στο κόκκινο» η περιοχή γύρω από την Ταϊβάν

Στο μεταξύ, σε νέα ανάπτυξη δικών της πολεμικών αεροσκαφών προχώρησε την Κυριακή η Ταϊβάν, αφού εντόπισε 10 κινεζικά μαχητικά να διασχίζουν τη λεγόμενη «μέση γραμμή» (που θεωρείται ανεπίσημο «όριο» μεταξύ των δύο πλευρών) στο Στενό της Ταϊβάν, ενώ άλλα τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν να πραγματοποιούν περιπολίες, σύμφωνα με την Ταϊπέι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ταϊβάν, Οντρεϊ Τανγκ, θα επισκεφτεί αυτήν τη βδομάδα τη Βρετανία, μεταξύ άλλων για επαφές σε υπουργεία και με την εταιρεία «OneWeb» (δορυφόροι χαμηλής τροχιάς), ενώ θα παραβρεθεί και στην Εβδομάδα Τεχνολογίας του Λονδίνου. Οι δύο πλευρές «θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που σχετίζονται με την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη συνεργασία της ψηφιακής βιομηχανίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Ονδούρα ζήτησε να μπει στην Τράπεζα των BRICS

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στη διάρκεια της 6ήμερης επίσκεψής της στην Κίνα, η Πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, υπέβαλε και επίσημο αίτημα για ένταξη της χώρας της στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Ακόμα, στη διάρκεια της επίσκεψης εγκαινιάστηκε και η πρεσβεία της Ονδούρας στο Πεκίνο. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, τον Μάρτη, απόφαση της Τεγκουσιγκάλπα να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι και να συνάψει επίσημες σχέσεις με το Πεκίνο.

Μετά τη σύναψη σχέσεων Ονδούρας - Κίνας, τα κράτη που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν μειώθηκαν σε μόλις 13 παγκοσμίως, ωστόσο ΗΠΑ και ΕΕ αναβαθμίζουν πολύμορφα την de facto αναγνώρισή της, παρόλο που επισήμως δηλώνουν ότι αποδέχονται την αρχή της «μίας Κίνας».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανησυχιών στην ΕΕ για τομείς με «εξαρτήσεις» από τις μπίζνες με την Κίνα (π.χ. στον τομέα των πρώτων υλών), ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, δήλωσε ότι σύντομα το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει μια «στρατηγική εθνικής ασφάλειας» που αποσκοπεί στην ενίσχυση της «οικονομικής ανθεκτικότητας» της χώρας. Σύμφωνα με το «Bloomberg», στόχος είναι «να μειωθούν οι μονόπλευρες εξαρτήσεις» σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι πρώτες ύλες και οι κρίσιμες τεχνολογίες. «Ο πολυπολικός μας κόσμος γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, με πολλά αναδυόμενα κέντρα ισχύος (...) Πρέπει να προσπαθήσουμε για νέες συνεργασίες και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο Σολτς σε ένα φόρουμ για την προώθηση των επιχειρήσεων στην ανατολική Γερμανία.

ΗΠΑ
Διώξεις κατά του πρώην Προέδρου Τραμπ

Διώξεις για 37 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια», της «παρακώλυσης της Δικαιοσύνης» καθώς και της «ψευδούς κατάθεσης», ασκήθηκαν το περασμένο Σάββατο εναντίον του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αφορμή για τις νέες διώξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα με φόντο τη νέα ένταση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών, έδωσε η παράνομη παρακράτηση απόρρητων κρατικών αρχείων (όπως π.χ. αυτά που αφορούν πληροφορίες για αμερικανικά πυρηνικά όπλα) στην έπαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο ίδιος ο Τραμπ έκανε λόγο το Σάββατο για «διεφθαρμένο» δικαστικό σύστημα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «μου επιτίθενται επειδή είμαστε ξανά μπροστά από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά».

Στον γιο του Σόρος τα «ηνία»

Στο μεταξύ, ο 92χρονος Ουγγρο-αμερικανο-εβραίος δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος μεταβίβασε τον έλεγχο των επιχειρήσεων και της «βιομηχανίας» των ΜΚΟ που διαθέτει στον γιο του, Αλεξάντερ Σόρος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ), βασικό μέλημα του Αλ. Σόρος θα είναι να αγωνιστεί κατά της πιθανότητας επιστροφής του Ντ. Τραμπ στην εξουσία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Αλ. Σόρος αναφέρει ότι είναι «πιο πολιτικός» από τον πατέρα του και ότι ανησυχεί με την ιδέα ότι ο Τραμπ μπορεί να επανεκλεγεί το 2024.

«Θα ήθελα πολύ το χρήμα να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην πολιτική, αλλά όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε κι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Σόρος.

Ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ιδρυμάτων τον Δεκέμβρη και έκτοτε διευθύνει τις πολιτικές δραστηριότητες του δικτύου που έχουν συγκεντρωθεί στο «super PAC», ένα σχήμα που χορηγεί πόρους στις προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών υποψηφίων. Είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που συμμετέχει στην επενδυτική επιτροπή της «Soros Fund Management», της εταιρείας που επιβλέπει τη διάθεση των πόρων, σύμφωνα με την WSJ.

Αίτημα ΗΠΑ για επιστροφή στην UNESCO

Επίσημο αίτημα για επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO κατέθεσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς η Ουάσιγκτον διαπιστώνει ότι η αποχώρηση από τον οργανισμό το 2017, επί προεδρίας Τραμπ, ωφέλησε την Κίνα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε δηλώσει δημόσια πως η απουσία των ΗΠΑ επέτρεπε στην Κίνα να έχει μεγαλύτερο βάρος, όπως στους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όταν η UNESCO είχε εκπονήσει το 2021 μια σύσταση για τη δεοντολογία στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η επιστροφή των ΗΠΑ μπορεί να γίνει έπειτα από ψηφοφορία των άλλων κρατών, που αναμένεται τον ερχόμενο Ιούλη.

ΕΕ - ΤΥΝΗΣΙΑ
«Βοήθεια» με στόχο την ανάσχεση της μετανάστευσης

Υποσχέσεις οικονομικής «βοήθειας» περίπου 1,05 δισ. ευρώ στην Τυνησία, με στόχο την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών ξεριζωμένων ανθρώπων από αφρικανικές χώρες, έδωσε την Κυριακή η ΕΕ.

Εκπρόσωπος των Βρυξελλών τόνισε επίσης πως η ΕΕ «θα βοηθήσει» την Τυνησία να διαχειριστεί την διακίνηση ανθρώπων από τα σύνορά της προς χώρες της νότιας Ευρώπης με 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Κυριακή στην Τύνιδα, με αφορμή την επίσκεψη των πρωθυπουργών Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η τελευταία τόνισε πως Τυνησία και ΕΕ έχουν κοινό «τεράστιο» συμφέρον από τη διατάραξη του «κυνικού επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων και λαθρεμπόρων» που «διακυβεύουν τις ζωές ανθρώπων για τα κέρδη τους». Η ίδια ανέφερε πως η ΕΕ θα βοηθήσει την Τυνησία να εξάγει Ενέργεια από ΑΠΕ προς την Ευρώπη και θα τη βοηθήσει στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς. Προέβλεψε δε πως θα μπορούσε να υπογραφεί μία συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα.

Η Τυνησία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ. από το νησάκι Λαμπεντούζα της Ιταλίας, που δέχεται εδώ και χρόνια κύματα μεταναστών από δεκάδες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπολογίζεται πως από την αρχή του 2023 έχουν φτάσει στην Ιταλία πάνω από 51.200 παράτυποι μετανάστες, αριθμός ανεβασμένος κατά 150% από το 2022. Από αυτούς το 50% προερχόταν από τις τυνησιακές ακτές και οι υπόλοιποι από τις αρχές της Λιβύης.

ΙΤΑΛΙΑ
Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πέθανε χτες σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που κατείχε μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία ΜΜΕ. Ο Μπερλουσκόνι έπασχε από λευχαιμία και είχε πρόσφατα εμφανίσει λοίμωξη στους πνεύμονες. Το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι, μαζί με τα κόμματα Αδέλφια της Ιταλίας και Λέγκα.

Στην αρχή της δεκαετίας του '60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα χτίζοντας σειρά συγκροτημάτων κατοικιών και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3».

Το 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση («Canale 5») και ακολούθησαν τα κανάλια «Italia Uno» και «Rete 4». Το 1991 έλεγξε την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου «Arnoldo Mondadori», ενώ στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνονται τα πολυκαταστήματα «Standa» και οι ασφάλειες «Mediolanum». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.

Από το 1986 ως το 2017 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Το 1994 ίδρυσε το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια - βγάζοντας το αστικό πολιτικό σύστημα από μια δύσκολη θέση - εν μέσω της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» αναφορικά με τις σχέσεις «διαπλοκής» του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ