ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αυτοβιογραφία» του «συνθέτη της Αντίστασης»

Μία πολυεπίπεδη αφετηρία για την επαφή του αναγνωστικού κοινού με το έργο του Αλέκου Ξένου αποτελεί η έκδοση «Αυτοβιογραφία» και το Αρχείο του Αλέκου Ξένου, από τη Σειρά «Βιβλιοθήκες του Μουσείου Μπενάκη». Αφορμή και βασικό υλικό της αποτελεί το Αρχείο του συνθέτη που απόκειται στο Τμήμα των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ακούσει την αυθεντική φωνή και να παρακολουθήσει τη συναρπαστική ζωή του συνθέτη μέσα από το κείμενο της «Αυτοβιογραφίας» του (σχολιασμένης από τον επιμελητή του τόμου Αλέξανδρο Χαρκιολάκη). Το «Χρονολόγιο» της ζωής του (συνταγμένο από τον Διονύση Σέρρα), αφ' ενός καλύπτει τα κενά που μένουν από την αυτοβιογραφική αφήγηση και αφ' ετέρου δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί η ατομική του πορεία μέσα στο ιστορικό της πλαίσιο.

Παράδειγμα σπουδαίου δημιουργού και αφοσιωμένου κομμουνιστή αγωνιστή, ο Αλέκος Ξένος, ο συνθέτης της Αντίστασης, πορεύτηκε σ' όλη του τη ζωή, δίνοντας «τα πάντα για τους αδύνατους, για το ανθρώπινο δίκιο». Παιδί μιας γενιάς που σήκωσε το ανάστημά της σε ξένους και ντόπιους δυνάστες, υπηρέτησε την τέχνη του, μετέχοντας παράλληλα στους αγώνες δυναμικά και με συνέπεια, παρά το κόστος που σήμαινε αυτή η συμμετοχή. Απάντησε στο κάλεσμα αντίστασης του λαού μας και ήταν παρών στους αγώνες του πρώτα στην Αθήνα και μετά στα βουνά. Βίωσε την Εθνική Αντίσταση και σαν αγωνιστής και σαν καλλιτέχνης. Ο δημιουργός «έφυγε» από τη ζωή την 1η Σεπτέμβρη του 1995, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο μουσικό έργο - παρακαταθήκη για το λαό μας.

Το έργο του αναδεικνύεται μέσω της αναλυτικής καταγραφής του προσωπικού του Αρχείου (συνταγμένης από τη Βαλεντίνη Τσελίκα), την Εργογραφία του (σχολιασμένη από τον Διονύση Μπουκουβάλα) και τη δισκογραφική του παραγωγή (από τον Θωμά Ταμβάκο). Ακόμη, και ίσως σημαντικότερο απ' όλα, ο αναγνώστης μπορεί να έρθει σε επαφή με την ίδια τη μουσική του Αλέκου Ξένου μέσα από τον δίσκο ακτίνας (CD) που συνοδεύει την έκδοση και περιλαμβάνει τρία πολύ σημαντικά συμφωνικά έργα του, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Ευθύμιου Καβαλλιεράτου: Τη Συμφωνία αρ. 1 της Αντίστασης, τον Σπάρτακο και το Ο Διγενής δεν πέθανε.

Το γλαφυρό ύφος της «Αυτοβιογραφίας» του «συνθέτη της Αντίστασης» λειτουργεί με τρόπο γοητευτικό, όταν περιγράφει εικόνες από τους διάφορους σταθμούς της ζωής του. Η αξία, όμως, ενός τέτοιου κειμένου πολλαπλασιάζεται, δεδομένου ότι ο Αλέκος Ξένος υπήρξε ένας από τους συνδιαμορφωτές της ιστορικής πραγματικότητας μιας εξαιρετικά κρίσιμης για την Ελλάδα εποχής. Δραστήριος συνδικαλιστής, μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ταυτόχρονα καλλιτέχνης, συνθέτης και μουσικός με όραμα για την πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, ήταν ένας καλλιτέχνης που, όπως λέει ο ίδιος, «Λαχταρούσα να εκφράσω με την τέχνη μου τα οράματα της ψυχής μου, τους παλμούς της εποχής μας, τους πόθους του εργαζόμενου λαού μας».

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στην ΚΟΑ

Στη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (μετά τη λήξη της θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου), ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος τοποθέτησε τον Στέφανο Τσιαλή.

Ο Στέφανος Τσιαλής είχε το Σάββατο συνάντηση με τον υπουργό και αμέσως μετά είχε την πρώτη σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη.

Αργότερα, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έκανε την εξής δήλωση: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά η ανάληψη της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Αναλαμβάνω την ορχήστρα σε πολύ καλό επίπεδο μετά από το σημαντικό καλλιτεχνικό έργο του απερχόμενου διευθυντή. Ευελπιστώ ότι με την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου, των συναδέλφων της ΚΟΑ - μουσικών και όλων των άλλων στελεχών - και των φίλων ακροατών, θα συμβάλω με νέες ιδέες στην περαιτέρω ανάδειξη της πρώτης ορχήστρας της χώρας».

Ο Στέφανος Τσιαλής γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Μετά από σπουδές στο πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αποφοίτησε με διακρίσεις από την Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας. Μεταξύ 1997 και 2004 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας. Από το 2009 μέχρι το 2013 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha, μιας ορχήστρας με παράδοση 365 χρόνων. Στις καλλιτεχνικές περιόδους από το 2001 έως το 2004, ο Στέφανος Τσιαλής ήταν μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Συνεργάστηκε ήδη, μεταξύ άλλων, με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Αμβούργου και της Νυρεμβέργης, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Νέου Βρανδεμβούργου στη Γερμανία. Επίσης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τον ερχόμενο Ιούλη θα έχει το ντεμπούτο του με την ορχήστρα της Οπερας της Μπολόνια.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από κοινού με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ, αποφάσισαν για σήμερα, το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων, με απεργιακή συγκέντρωση στο κτίριο της Μπουμπουλίνας στις 9.30 και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς σε λίγες μέρες, εντός του Μάη, λήγει η 8μηνη περίοδος «διαθεσιμότητας» για περισσότερους από 180 εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ (σχεδιαστές, εργάτες και άλλες ειδικότητες) και εκατοντάδες άλλους σε όλο το Δημόσιο, που οδηγούνται στην απόλυση.

«Ο πολιτισμός, που μαζί με την Παιδεία και την Υγεία αποτελούν τους ζωτικούς δείκτες υγείας της κοινωνίας, βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. «Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας που τα τελευταία χρόνια έχει ελαχιστοποιηθεί και δεν ανταποκρίνεται επ' ουδενί στα αυξημένα καθήκοντά μας, διεκδικώντας την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλα τα μέλη του Συλλόγου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ