ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ - ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή για το κλείσιμο των λατομείων

Εκατοντάδες κάτοικοι της Ν. Εύβοιας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή απαιτώντας την άμεση επαναλειτουργία των λατομείων. Στο πλευρό των κατοίκων από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ

Ενα έγκλημα διαρκείας συντελείται εδώ και μια δεκαετία στην περιοχή της Καρύστου στη Νότια Εύβοια, με την υπογραφή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συγκεκριμένα, 69 ιδιόκτητα λατομεία στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, στα οποία δουλεύουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, έχουν κλείσει από το Φλεβάρη του 2010, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Κι αυτό, όταν έχουν ήδη παραδοθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα αδειοδότησης από το ...2000! Δηλαδή, επί μια δεκαετία οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν όμηροι τόσο των κυβερνήσεων που κωλυσιεργούν την αδειοδότηση των λατομείων όσο και μεγάλων εταιρειών, που έχουν άλλα σχέδια. Ετσι, τους τελευταίους πέντε μήνες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν μεροκάματο, ενώ όλη η Νότια Εύβοια μαραζώνει κυριολεκτικά. Επιπλέον, από το Δεκέμβρη του 2009 στέλνονται διοικητικές αποβολές στα λατομεία της περιοχής, βάζοντάς τους οριστικό λουκέτο.

Χτες, εκατοντάδες κάτοικοι των τριών δήμων της Νότιας Εύβοιας, Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων, κατέβηκαν στην Αθήνα και προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, απαντώντας στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Με συνθήματα όπως «Φτάνει πια η κοροϊδία - κάτω τα χέρια από τα λατομεία» και «Λαέ της Καρύστου μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», απαίτησαν άμεση επαναλειτουργία των λατομείων και να βγουν άδειες λειτουργίας στα λατομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, όλα τα καταστήματα των τριών δήμων έκλεισαν, συμμετέχοντας και οι μικροεπαγγελματίες στην κινητοποίηση.

Τα όσα συμβαίνουν στη Νότια Εύβοια με το κλείσιμο των λατομείων αναδεικνύουν τα συνολικότερα προβλήματα που προκαλεί αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Να σημειωθεί πως οι πλάκες Καρύστου αποτελούν βασικό εξαγώγιμο προϊόν, διεθνούς φήμης, και τις εποφθαλμιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Κοντά στους εργαζόμενους το ΚΚΕ

Στο πλευρό του αγώνα των κατοίκων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΚΚΕ. Χτες, στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι Γιώργος Μαρίνος και Κώστας Παρασκευάς, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση που είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία μαζικών φορέων της περιοχής, επισημάνθηκε πως το Κόμμα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των κατοίκων. Χαρακτηριστικό στοιχείο της συνάντησης των εργαζομένων της Καρύστου με τα στελέχη του ΚΚΕ ήταν η αναγνώριση του θετικού ρόλου και της στήριξης του Κόμματος στον αγώνα τους. Σημειώθηκε σε όλους τους τόνους η προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα της περιοχής καθώς επίσης επιβεβαιώθηκε η μεγάλη εκτίμηση των εργαζομένων στην πάλη του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία των μαζικών φορέων επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο τη Βουλής και σε όλα τα κόμματα. Εκεί εκφράζεται η έντονη αντίθεση με διατάξεις του επίμαχου σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θέτει σε κίνδυνο τις μικρές ιδιοκτησίες «προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών αιολικής ενέργειας», κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής άσκησαν έντονη κριτική στους βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ που κατέβηκαν στη συγκέντρωση, προκειμένου να υποσχεθούν πως ...θα πιέσουν για λύση του προβλήματος. Μιλώντας στον «Ρ» ο Ζαφείρης Γκιβίσης, πρόεδρος του Σωματείου Λατόμων της περιοχής, αναφορικά με τις αιτήσεις αδειοδότησης, τόνισε ότι «ποτέ δε μας ζητήθηκε κάποιο συμπληρωματικό έγγραφο στα όσα είχαμε ήδη καταθέσει». Και συνέχισε: «Το αποτέλεσμα σήμερα είναι 1.500 - 2.000 εργαζόμενοι να έχουν μείνει χωρίς εργασία». Ο δήμαρχος Καρύστου, Σπύρος Πλατυμέσης, πρόσθεσε: «Η περιοχή έχει υποστεί οικονομικό μαρασμό. Εχουμε συνεχώς αύξηση της ανεργίας».

«Να έχετε αυστηρό κριτήριο απέναντι σε αυτούς που κοροϊδεύουν»

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Μαρίνος, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων της Καρύστου και της ευρύτερης περιοχής:

«Από την πρώτη στιγμή, με ευθύνη, το ΚΚΕ στήριξε τα αιτήματα του αγώνα σας. Εθεσε αποφασιστικά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη κοροϊδία. Τώρα πρέπει να βγουν άδειες λειτουργίας στα λατομεία. Ολα αυτά τα χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παίχτηκαν πολλά παιχνίδια, παίχτηκαν παιχνίδια με μεγάλα συμφέροντα και αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκαν οι άδειες λειτουργίας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Λέμε τώρα, άμεσα, να δοθεί πρώτα απ' όλα παράταση και η δυνατότητα στους ανθρώπους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά με τις ανάλογες μελέτες, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Δεύτερο: Να σταματήσει κάθε διοικητική και ποινική δίωξη και να δοθούν αμέσως οι άδειες λειτουργίας. Δεν είχε και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να στερεί το δικαίωμα στη δουλειά από χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής της Καρύστου, από χιλιάδες εργαζόμενους της Νότιας Εύβοιας. Και γι' αυτό λέμε: Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας με συνέπεια και αποφασιστικότητα και εσείς έχετε υποχρέωση να έχετε αυστηρό κριτήριο απέναντι σε αυτούς που κοροϊδεύουν τόσα χρόνια. Και η δική σας δύναμη είναι η δύναμη που θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Η επίθεση που γίνεται συνολικά κατά των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατά του δικαιώματος δουλειάς, δεν αφήνει κανέναν απέξω. Εκδηλώνεται σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώνεται και στην περιοχή. Μέρος αυτής της επίθεσης είναι και η υπηρέτηση των μεγαλοσυμφερόντων στη Νότια Εύβοια. Και απ' αυτή τη σκοπιά, θέλουμε να σας πούμε ότι η επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος του ΚΚΕ έχει επιδίωξη να χτυπήσει τη δύναμη που υπερασπίζεται αταλάντευτα τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλά ούτε τους φοβηθήκαμε, ούτε τους φοβόμαστε και μαζί σας θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Είπαμε και στην αντιπροσωπεία ότι αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλα συμφέροντα, στο όνομα της πράσινης οικονομίας, που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ενίσχυσης των ΑΠΕ, προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τη μικρή ιδιοκτησία και να τη βάλουν στο τραπέζι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς, επειδή έχουμε αποκαλύψει αυτά τα σχέδια από καιρό πριν, συνεχίζουμε και να τα αποκαλύπτουμε και να τα αντιπαλεύουμε. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μαζί, όπως ήμασταν και μέχρι σήμερα».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Ηχηρό κάλεσμα στο λαό της Κοκκινιάς «να πούμε ένα μεγάλο όχι στα κοράκια του κεφαλαίου» και «να οργανώσουμε την πάλη μας» απηύθυνε ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος μιλώντας την περασμένη Δευτέρα το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Κρήνης. Τη συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για «τη βάρβαρη οικονομική επίθεση της κυβέρνησης, της ληστοσυμμορίας του ΔΝΤ και της ΕΕ στο εισόδημα και στη ζωή μας», διοργάνωσε η «Δημοκρατική Ενότητα» και συνάντησε τη θερμή ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής. Μαζί τους η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ και η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος αναφέρθηκε διεξοδικά στη λεηλασία που επιχειρούν σε βάρος του ελληνικού λαού και τόνισε πως «έχουμε τη δυνατότητα να τους σταματήσουμε και κάθε ολιγωρία θα είναι ολέθρια για όλους μας. Μόνο αν αντισταθούμε, τόνισε, με διάρκεια, επιμονή, ασυμβίβαστα και στα πιο δύσκολα που έρχονται με συμμετοχή στις νέες απεργίες και κινητοποιήσεις, δε θα πτωχεύσει ο λαός».

Επιπλέον, το σχέδιο «Καλλικράτης», υπογράμμισε, «θα είναι ένα ακόμα βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση» και πως μέσα από αυτόν επιχειρούν το φόρτωμα των κοινωνικών βαριδίων στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, τον κατακερματισμό του όποιου ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας και πως αποτελεί μια τομή στη θωράκιση του αστικού συστήματος.

ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Οχι στον «Καλλικράτη»

Να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο «Καλλικράτης», απαίτησαν οι κάτοικοι του Δήμου Ορμύλιας Χαλκιδικής, μέσα από λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα (5 Μάη), καταγγέλλοντας ότι αποτελεί ένα ακόμα από τα πολλά μέτρα που βολεύουν τα μεγάλα συμφέροντα και φορτώνουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού.

Στη λαϊκή συνέλευση έγινε συζήτηση επί της ουσίας και όχι για το χωροταξικό μέρος του σχεδίου που αποπροσανατολίζει το λαό. Ενάντια τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι, αξιοποιώντας και την πείρα από την εφαρμογή του «Καποδίστρια».

Στο ψήφισμα της πάνδημης λαϊκής συνέλευσης, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης», η κυβέρνηση «πετάει στο «καλάθι των αχρήστων» και αυτές ακόμη τις λειψές υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας που μεταφέρει στους Δήμους, με τον κίνδυνο να παραδοθούν στους επιτήδειους επιχειρηματίες. Ξεπουλάει το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον στα μεγάλα συμφέροντα για να τον αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος και όχι για όφελος του λαού. Στέλνει στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ακόμα και μόνιμους υπαλλήλους. Μετατρέπει τους δήμους σε φοροκυνηγούς και σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org