ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ - Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν αφιλοκερδώς

Να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους χωρίς να πληρωθούν, κάλεσε τους εργαζόμενους στο εμπόριο η εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας - πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ - με πρόσχημα κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στο Βόλο και ύστερα από σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, για επιμήκυνση του ωραρίου χτες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, την οποία θα μπορούσε να γράψει «χέρι εργοδότη» αναφέρει: «Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου Νέας Ιωνίας μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων "REGATA 2010" του Δήμου Βόλου, καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην επιμήκυνση του ωραρίου καταστημάτων έως τις 7 το βράδυ, την Τετάρτη 12 Μάη (χτες) συμβάλλοντας μ' αυτόν τον τρόπο στη γιορταστική ατμόσφαιρα για την παγκόσμια προβολή της πόλης μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την οργή των εργαζομένων, διένειμαν στα εμπορικά καταστήματα την ανακοίνωση από τις πόρτες, προχτές το μεσημέρι, όταν αυτά ήταν κλειστά.

Η στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας - όπως σημείωσε και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ - «ανοίγει την κερκόπορτα πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου». Επίσης, κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου (δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που πήρε την απόφαση επιμήκυνσης του ωραρίου και την πρόθεσή της να πάρει κι άλλες παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, υπογραμμίζοντας ότι αντιτάσσεται όχι μόνο στα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και των μικρεμπόρων που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική.

Πληθαίνουν τα «κατορθώματα» των εργατοπατέρων

«Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι όσο βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση και το μέτωπο ΠΑΣΟΚ - πλουτοκρατίας - ΕΕ, με τη σύμπλευση ΝΔ και ΛΑΟΣ, θα χρειάζονται δεκανίκια για το πέρασμα της βάρβαρης πολιτικής τους, τα "κατορθώματα" του εργοδοτικού και συνδικαλισμού στην περιοχή μας θα είναι καθημερινά φαινόμενα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

«Πριν λίγες μέρες είχαμε την αισχρή στάση της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου της ΜΕΤΚΑ, που στην πρόταση των εργαζόμενων να βάλει σε ψηφοφορία όλες τις εκβιαστικές προτάσεις της διοίκησης του εργοστασίου, απάντησε ότι «οι προτεινόμενες 50 απολύσεις είναι διευθυντικό δικαίωμα κι έτσι δεν μπορεί να τις βάλει σε συζήτηση στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, δίνοντας για άλλη μια φορά πλήρη στήριξη στον Ομιλο "Μυτιληναίου" που έχει εξαπολύσει όργιο τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς». Σχετικά με τη στάση της ηγεσίας του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου - Νέας Ιωνίας υπογραμμίζει μάλιστα πως «για να "θολώσει και τα νερά" εγκαλεί τον Εμπορικό Σύλλογο ότι δεν υπήρξε "προσυνεννόηση" στην αντίστοιχη απαίτησή του από τους εργαζόμενους. Πράγματι, μεγάλο το ηθικό πρόβλημα για τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τη στιγμή που ο πόλεμος εναντίον των εργαζομένων, αφήνει πίσω του καθημερινά δεκάδες θύματα.

Και βέβαια, γιατί δεν είχαν μούτρα να αντικρίσουν τους εργαζόμενους στα μάτια πήγαν και πέταξαν τις ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, κάτω από τις πόρτες των καταστημάτων». Ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι ώρα οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν οριστικά την πλάτη. Να απαιτήσουν και να απαιτούν, σε οποιαδήποτε περίπτωση τα δεδουλευμένα και γενικότερα τα δικαιώματά τους. Και το κυριότερο, να πάρουν την τύχη του σωματείου στα χέρια τους, να το ξαναχτίσουν, από την αρχή, ταξικό σωματείο, όπως ήταν πριν λίγα χρόνια. Με τέτοιους "συνδικαλιστές" δεν αντιμετωπίζεται ο πόλεμος που μας έχουν εξαπολύσει, θα πάνε πολύ πίσω τα συμφέροντα τα εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενίσχυσαν τις ταξικές δυνάμεις

Με τη σημαντική ενίσχυση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, όπου η ΔΑΣ αναδείχθηκε και πάλι σε πρώτη δύναμη.

Στις εκλογές, που έγιναν προχτές, συμμετείχαν πρώτη φορά και οι συμβασιούχοι. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΝΑΡ είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους, με απόφαση που είχαν πάρει κατά πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου. Την κατάπτυστη απόφασή τους ακύρωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τη γενική συνέλευσή τους.

Για το ΔΣ του Συλλόγου η ΔΑΣ πήρε 607 ψήφους (από 585 στις προηγούμενες εκλογές) και 7 έδρες (από 5). Η παράταξη ΣΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 324 ψήφους (από 460) και 3 έδρες (από 4). Η ΑΣΕ (στηρίζεται κυρίως από το ΝΑΡ) 350 ψήφους (από 401) και 4 έδρες (όπως και πριν). Η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» (ΚΚΕ μ-λ) 173 ψήφους (από 203) και 2 έδρες (όπως και πριν) και η ΔΑΚΕ πήρε 103 ψήφους (από 245) και 1 έδρα (από 2).

Για αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ) η ΔΑΣ πήρε 612 ψήφους (από 473) και έβγαλε 16 αντιπροσώπους (από 12). Η ΣΕΤΑ 322 ψήφους (από 405) και 8 αντιπροσώπους (από 10). Η ΑΣΕ 305 ψήφους (από 250) και 8 αντιπροσώπους (από 6), η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» 183 ψήφους (από 172) και 5 αντιπροσώπους (όπως πριν), η ΔΑΚΕ 115 ψήφους (από 163) και 3 αντιπροσώπους (από 4). Οι ψηφίσαντες στις εκλογές για ΔΣ έφθασαν τους 1.610 (από 1.926) και για αντιπροσώπους στους 1.610 (από 1.499).

ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Τους επιβάλλουν μηνιάτικο χαράτσι 1.000 ευρώ

Σε μηνιάτικο χαράτσι 1.000 ευρώ υποβάλλονται χίλιοι θαλασσαιμικοί - δηλαδή πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο - του Δημοσίου καθώς απ' τον Απρίλη του 2009 διακόπηκε η πληρωμή των αναλωσίμων ιατρικών υλικών. Δηλαδή συρίγγων, «πεταλούδων» καθετήρων κ.ά. που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των θαλασσαιμικών, που γίνεται κάθε μέρα στο σπίτι τους. Τα υλικά αυτά είναι πανάκριβα και η διαδικασία λέγεται αποσιδήρωση.

Την διακοπή των αναλωσίμων έκανε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) μετά από εγκύκλιο του τότε υπουργού Οικονομικών και παρά τις διαμαρτυρίες των θαλασσαιμικών δεν έχει αλλάξει. Η οικονομική αφαίμαξη για κάθε έναν από τους περισσότερους από 1.000 θαλασσαιμικούς ασθενείς του ΟΠΑΔ φθάνει κατά μέσο όρο τα 1.000 ευρώ το μήνα, όπως καταγγέλθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ). Μάλιστα εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους, ιδιαίτερα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την Ασφάλιση και την Υγεία.

Επίσης στη συνέντευξη Τύπου καταγγέλθηκε ότι δεν λειτουργούν επαρκώς και με ασφάλεια περίπου 40 μονάδες μεσογειακής αναιμίας που δέχονται χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας. Ως τέτοιες αναφέρθηκαν οι μονάδες στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, στην οποία πραγματοποιούνται μεταγγίσεις χωρίς παρουσία γιατρού, στο νοσοκομείο Αρτας, η οποία δεν διαθέτει καν γιατρό, και στο νοσοκομείο της Αθήνας «Ιπποκράτειο», όπου οι μεταγγίσεις των 150 θαλασσαιμικών ασθενών πραγματοποιούνται στο υπόγειο του νοσοκομείου, χωρίς φυσικό φως και αερισμό!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Καταγγέλλει την επίθεση στη «MDK ΜΑΤΣΟΥΚΗ»

Στο έπακρο αξιοποιεί την καπιταλιστική κρίση η εργοδοσία της «MDK ΜΑΤΣΟΥΚΗ» προκειμένου να «ξεμπερδέψει» με κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και να τους τρομοκρατήσει. Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η εργοδοσία διαμήνυσε τη Δευτέρα στους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση «δεν πάει καλά» και προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της θα προχωρήσει σε απολύσεις, πιθανά και σε επιβολή 4ήμερης εργασίας. Στο μεταξύ φρόντισε ήδη η εργοδοσία να προετοιμάσει το έδαφος της τρομοκράτησης, απολύοντας μέσα στο μήνα μία εργαζόμενη που εργαζόταν εκεί επί 25 χρόνια.

«Το ΔΣ του Σωματείου, οι Σωματειακές Επιτροπές, οι εργαζόμενοι στην MDK ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ και σε όλο τον κλάδο, δε θα επιτρέψουν στην εργοδοσία να χτυπήσει τα εργατικά μας δικαιώματα που με τόσους αγώνες, ακόμα και με αίμα, κατοχυρώσαμε μέσα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, που είναι ελάχιστα για τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες και χρειάζεται να διευρυνθούν», τονίζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 20 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΖΥΜΕΣ»: Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Χειροποίητες Ζύμες» στο Κορωπί απαιτώντας να ξαναγυρίσουν στη δουλειά δύο εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν στην 48ωρη απεργία στις 21 - 22 Απρίλη και στην απεργία στις 5 Μάη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό πραγματοποίησαν χτες στον κόμβο της Ευαγγελίστριας εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Αγιος Δημήτριος» και «Γεννηματάς», αποκλείοντας το δρόμο για μία περίπου ώρα.

ΟΕΦΣΕΕ: Σε κινητοποίηση, τη Δευτέρα, 17 Μάη στις 10 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 56), προχωρά η ΟΕΦΣΕΕ ενάντια στα αντεργατικά μέτρα αλλά και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, κόντρα στην αδιαλλαξία των φαρμακοβιομηχάνων που αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Νεκρός 42χρονος μπογιατζής

Το τελευταίο του μεροκάματο έκανε χτες το πρωί 42χρονος ελαιοχρωματιστής, στον Παλαμά Καρδίτσας. Πρόκειται για τον Χρήστο Θεοχάρη που έχασε την ισορροπία του και έπεσε από περίπου 5 μέτρα ύψος στην προσπάθειά του να στερεώσει αυτοσχέδια σκαλωσιά σε οικοδομή. Βαριά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας, όπου υπέκυψε, λίγο αργότερα, στα τραύματά του.

Στο μεταξύ, το Σάββατο τραυματίστηκε ο Χαρία Ντουρίμ, οικοδόμος σε συνεργείο της «ΕΔΡΑΣΗΣ», κατά τη διάρκεια εργασιών στο εργοτάξιο των διυλιστηρίων της «Μότορ Οϊλ» στους Αγίους Θεοδώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέβηκε να τοποθετήσει μια σκάλα και στο σημείο υπήρχαν αέρια τα οποία προκάλεσαν ανάφλεξη. Μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με ελαφρά εγκαύματα στα πόδια του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ