ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για την πολιτική προσφυγιά
  • Στις 16 και 17 Δεκέμβρη, στη Θεσσαλονίκη
  • Το Σάββατο 16/12, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκέμβρη, στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το διήμερο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

-- Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Περιλαμβάνει, επίσης, μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά από τη θεατρική ομάδα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Μπουζούκι».

-- Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

«Μπούλκες: Οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτρια του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια την Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Πολιτική προσφυγιά και αντικομμουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Μετά τη λήξη της ημερίδας, θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων

Στο πλαίσιο του διημέρου θα λειτουργούν τρεις εκθέσεις:

-- Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή και τη δράση των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και τη ζωή τους ως πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες, με σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο πολιτικών προσφύγων και απογόνων καθώς και το Αρχείο του ΚΚΕ.

-- Εκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών που σπούδασαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική προσφυγιά.

-- Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση.

  • Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη συμμετοχή στο διήμερο εκδηλώσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 697.6395.988 και 697.2740.347.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα απαράδεκτα ρατσιστικά - εθνικιστικά συνθήματα σε στρατόπεδα

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σταύρος Τάσσος, σχετικά με την αναφώνηση απαράδεκτων συνθημάτων σε στρατόπεδα, με περιεχόμενο ρατσιστικό - εθνικιστικό.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αλλά και διαδοχικές επιστολές και αναφορές φαντάρων, που καταγγέλλουν την αναφώνηση απαράδεκτων συνθημάτων σε στρατόπεδα.

Το περιεχόμενο των συνθημάτων αυτών είναι προσβλητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κινούνται στη λογική του ρατσισμού και του άκρατου εθνικισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια από τα συνθήματα που οι στρατευμένοι νέοι καλούνται να αναφωνήσουν, καλλιεργούν το μίσος για γειτονικούς λαούς.

Ορισμένα από αυτά τα εμετικά συνθήματα είναι "Αίμα τουρκικό, σκοπιανό, αλβανικό - αίμα να 'ναι κι ό,τι να 'ναι - τα G3 να βαράνε - χήρες κι ορφανά να κλαίνε - και τα σπίτια τους να καίμε" ή "Στην Αγιά Σοφιά - ψηλά στο μιναρέ - θα πάω να καρφώσω τον μπερέ... Τουρκάλες να..., τη στολή μου να τιμήσω" και "Ητανε ένα καράβι, ένα αρματαγωγό... πάει παραλία, στη Μικρά Ασία, να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία... και όποιον Τούρκο βρήκανε του πήραν το κεφάλι".

Επίσης αναφέρουμε ορισμένες από τις μονάδες όπου συστηματικά και κατ' επανάληψη γίνεται αναφώνηση των παραπάνω απαράδεκτων συνθημάτων: Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικού "Κανελλόπουλος" στον Σκαραμαγκά, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, η 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη κ.λπ.

Είναι απαράδεκτο οι στρατευμένοι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους να υποχρεώνονται να φωνάζουν συνθήματα που ενθαρρύνουν το μίσος απέναντι σε άλλους λαούς.

Αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με το ρόλο των στρατευμένων νέων που υπηρετούν τη θητεία τους και οι οποίοι δεν πρέπει να γίνονται όργανα του κάθε αντιδραστικού που δρα μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις, σπέρνοντας το δηλητήριο του ρατσισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει στην πράξη την αναφώνηση συνθημάτων με περιεχόμενο ρατσιστικό - εθνικιστικό».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Θα ακολουθήσει προβολή DVD με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης καλεί σε εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση, στην ταβέρνα «Μπαξές» στις Μέλαμπες. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης, και θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Λάρυμνας/Μαρτίνου - ΛΑΡΚΟ καλούν σε εκδήλωση στο καφενείο Ν. Παπαϊωάννου, στην παραλία Λάρυμνας, σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι της περιόδου 1940-49. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Κήρυκου Ικαρίας διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου, με προβολή της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε», που έγινε στις 26/11/17 στην Αθήνα (ΣΕΦ) στο πλαίσιο των 100χρονων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο (κλειστό γυμναστήριο), με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ο Βόρειος Τομέας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Οκτωβριανή Επανάσταση», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα, πλατεία Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας).

«Εφυγε» η αγωνίστρια της Αντίστασης Βασιλική Γραμματικού - Καδδά

«Εφυγε» την Κυριακή 10 Δεκέμβρη η αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Βασιλική Γραμματικού - Καδδά, πλήρης ημερών, στα 93 της χρόνια, και η κηδεία της έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Νεκροταφείο Σαλαμίνας.

H Βασιλική Γραμματικού - Καδδά γεννήθηκε το 1925 στις Ράχες Στυλίδας και καταγόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια. Στα 16 της χρόνια οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ Στυλίδας και συνέβαλε στην ίδρυση της πρώτης ανταρτοΕΠΟΝίτικης ομάδας στην Ανατολική Φθιώτιδα μαζί με την Γεωργία Μπεμπόνη (Παληού). Δούλεψε ως σύνδεσμος με τον ΕΛΑΣ στην Ορθρυ και τα χωριά της Ανατολικής Φθιώτιδας, τη Στυλίδα, τις Ράχες, την Πελασγία, την Αγία Μαρίνα, τους Μύλους.

Στην Κατοχή η οικογένεια συμμετείχε στην Αντίσταση. Ο αδερφός της, ο Τάκης, βγήκε αντάρτης του ΕΛΑΣ στα βουνά της Ρούμελης. Μετά την Απελευθέρωση, η οικογένεια κυνηγήθηκε ανελέητα από τις φασιστικές συμμορίες των Σούρληδων και από το σκυλολόι των Λυμπεραίων και Χαδαίων που δρούσαν την περιοχή.

Το 1946, μια ομάδα φασίστες μπήκαν βράδυ στο σπίτι της οικογένειας Καδδά, αναζητώντας την ίδια, τον ΕΛΑΣίτη αδελφό της και τον πατέρα τους. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Τότε, με απίστευτο θάρρος, η μικρότερη αδελφή της, Αθανασία, προκειμένου να γλιτώσει την μεγάλη αδελφή, υποδύθηκε ότι είναι η Βασιλική.

Μπροστά στα μάτια της μάνας της, η Αθανασία ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους φασίστες, της έσπασαν τα πλευρά και τη βίασαν ομαδικά. Λίγα χρόνια μετά, άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Κηδεύτηκε μακριά από αδέλφια και γονείς, στο Γ' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Από τότε, η κυρα-Βασιλική, αταλάντευτα, ορκισμένη στην τιμή της αδερφής της και της οικογένειας, στήριξε μέχρι τέλους της ζωής της το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους αγώνες του λαού μας, διαπαιδαγωγώντας παιδιά και εγγόνια να είναι πάντα με το δίκιο και τους φτωχούς και να έχουν εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές. Το σπίτι της στη Σαλαμίνα, όπου έζησε 70 χρόνια, ήταν πάντα ανοικτό για κάθε άνθρωπο που είχε πραγματική ανάγκη.

Στάθηκε δίπλα στον σύζυγό της, στα παιδιά και στα εγγόνια της, πραγματικός βράχος και στυλοβάτης στη ζωή τους.

ΠΕΚΑΜ
Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη η Γενική Συνέλευση

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την ετήσια Γενική απολογιστική Συνέλευση στο Μουσείο Μακρονήσου (οδός Ασωμάτων 31 - Θησείο, τηλ. 2103247820).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ