Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η αγωνίστρια της Αντίστασης Βασιλική Γραμματικού - Καδδά

«Εφυγε» την Κυριακή 10 Δεκέμβρη η αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Βασιλική Γραμματικού - Καδδά, πλήρης ημερών, στα 93 της χρόνια, και η κηδεία της έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Νεκροταφείο Σαλαμίνας.

H Βασιλική Γραμματικού - Καδδά γεννήθηκε το 1925 στις Ράχες Στυλίδας και καταγόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια. Στα 16 της χρόνια οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ Στυλίδας και συνέβαλε στην ίδρυση της πρώτης ανταρτοΕΠΟΝίτικης ομάδας στην Ανατολική Φθιώτιδα μαζί με την Γεωργία Μπεμπόνη (Παληού). Δούλεψε ως σύνδεσμος με τον ΕΛΑΣ στην Ορθρυ και τα χωριά της Ανατολικής Φθιώτιδας, τη Στυλίδα, τις Ράχες, την Πελασγία, την Αγία Μαρίνα, τους Μύλους.

Στην Κατοχή η οικογένεια συμμετείχε στην Αντίσταση. Ο αδερφός της, ο Τάκης, βγήκε αντάρτης του ΕΛΑΣ στα βουνά της Ρούμελης. Μετά την Απελευθέρωση, η οικογένεια κυνηγήθηκε ανελέητα από τις φασιστικές συμμορίες των Σούρληδων και από το σκυλολόι των Λυμπεραίων και Χαδαίων που δρούσαν την περιοχή.

Το 1946, μια ομάδα φασίστες μπήκαν βράδυ στο σπίτι της οικογένειας Καδδά, αναζητώντας την ίδια, τον ΕΛΑΣίτη αδελφό της και τον πατέρα τους. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Τότε, με απίστευτο θάρρος, η μικρότερη αδελφή της, Αθανασία, προκειμένου να γλιτώσει την μεγάλη αδελφή, υποδύθηκε ότι είναι η Βασιλική.

Μπροστά στα μάτια της μάνας της, η Αθανασία ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους φασίστες, της έσπασαν τα πλευρά και τη βίασαν ομαδικά. Λίγα χρόνια μετά, άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Κηδεύτηκε μακριά από αδέλφια και γονείς, στο Γ' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Από τότε, η κυρα-Βασιλική, αταλάντευτα, ορκισμένη στην τιμή της αδερφής της και της οικογένειας, στήριξε μέχρι τέλους της ζωής της το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους αγώνες του λαού μας, διαπαιδαγωγώντας παιδιά και εγγόνια να είναι πάντα με το δίκιο και τους φτωχούς και να έχουν εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές. Το σπίτι της στη Σαλαμίνα, όπου έζησε 70 χρόνια, ήταν πάντα ανοικτό για κάθε άνθρωπο που είχε πραγματική ανάγκη.

Στάθηκε δίπλα στον σύζυγό της, στα παιδιά και στα εγγόνια της, πραγματικός βράχος και στυλοβάτης στη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org