Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12896

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Κυριακή στις 6.30 μ.μ. το παναττικό συλλαλητήριο στην Ελευσίνα

Απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα - πρόκληση κυβέρνησης και βιομηχάνων


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εξαπάτηση του λαού η δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στέλνουμε μήνυμα αντεπίθεσης

Σε 70 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα καλεί το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου

  • Η σημερινή απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στη βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνουν παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι η απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας να χτυπήσουν το απεργιακό δικαίωμα.
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα, παλεύοντας για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανένα μισθό κάτω από 751 ευρώ, Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών, απαγόρευση των πλειστηριασμών.
  • Μαζί με τους εργαζόμενους θα διαδηλώσουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους.

ΣΕΛ.  10   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον τόπο του εγκλήματος

«Φιέστα στον τόπο του εγκλήματος». Ετσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το περιβόητο «έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο» για τη Δυτική Αττική, που διοργανώνει η κυβέρνηση στην Ελευσίνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του «Enterprise Greece», του φορέα που αυτοσυστήνεται ως «Ελληνική εταιρεία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου».

Εκεί λοιπόν όπου πριν από μερικές βδομάδες 23 άνθρωποι πνίγηκαν στα ορμητικά νερά και εκατοντάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες κυριολεκτικά καταστράφηκαν, εκεί ακριβώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «στήνει» μία εκδήλωση που - όπως ισχυρίζεται - γίνεται για να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσαν την καταστροφή.

Μια πρωτοβουλία στην οποία θα «αποθεωθεί» ο στόχος της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, θα τεθούν στόχοι για τα κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια, θα παρουσιαστούν χωρικές και άλλες παρεμβάσεις για να τα ενισχύσουν, θα εκφραστούν ανταγωνισμοί και καβγάδες για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο. Δηλαδή, όλα αυτά που στηρίζονται από τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, όπως και η σημερινή, και που οδηγούν σε καταστροφές σαν αυτή που ζήσαμε. Αυτή λοιπόν η πρωτοβουλία εμφανίζεται προκλητικά ως «σωτήρια» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.

Ουσιαστικά, με το «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση, επιχειρεί να πείσει το λαό της περιοχής ότι θα ωφεληθεί από το σχέδιο του κεφαλαίου για τη Δυτική Αττική και ότι γι' αυτό πρέπει να το στηρίξει.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί, θα συζητηθεί και θα εξειδικευτεί, είναι αυτό που προορίζει την περιοχή για βιομηχανική χρήση στο μεγάλο κεφάλαιο, για τα δικά του συμφέροντα και τις ανάγκες. Είναι αυτό που περιλαμβάνει την επέκταση του λιμανιού της Ελευσίνας, τη διασύνδεσή του με το Θριάσιο και τον σιδηρόδρομο, την αξιοποίηση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων της περιοχής για αποθήκες και βιομηχανίες.

Το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής είναι αποκαλυπτικό για το ποιος χάνει και ποιος κερδίζει απ' την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η βιομηχανική «ανάπτυξη» της περιοχής έφερε στους βιομήχανους τεράστια κέρδη. Τα εκτεταμένα οδικά έργα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, μελετήθηκαν, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, για γρήγορη μεταφορά των εμπορευμάτων στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, με διασύνδεση των δικτύων, οδικών και σιδηροδρομικών. Τεράστιοι αποθηκευτικοί και άλλοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή εξυπηρετούν το σχέδιο μετατροπής της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο.

Οι σχεδιασμοί αυτοί θα φέρουν αντικειμενικά περισσότερες αλλαγές στη χρήση γης, μεγαλύτερο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, περισσότερη αναρχία και με μαθηματική ακρίβεια, μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης, όχι μόνο δεν θα λύσουν, αλλά ενδεχομένως να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική, δεν πρέπει να «τσιμπήσουν» στο δόλωμα της «αναπτυξιακής» φιέστας, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για το τεράστιο έγκλημα και ταυτόχρονα να στρατεύσει το λαό σε αναπτυξιακά σχέδια που είναι ενάντια στις ανάγκες και στα πραγματικά του συμφέροντα.

Οργανωμένα, με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής στο παναττικό συλλαλητήριο των σωματείων και των φορέων, την Κυριακή στην Ελευσίνα, να πάρει απάντηση η φιέστα της κυβέρνησης, που αξιοποιεί την τεράστια καταστροφή για να προωθήσει τα αναπτυξιακά σχέδια του κεφαλαίου.

Να αποτελέσει το συλλαλητήριο βήμα διεκδίκησης για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και ουσιαστικής προστασίας από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, για αντιπλημμυρικό - αντισεισμικό σχεδιασμό με ευθύνη του κράτους. Να αποτελέσει εφαλτήριο συνολικά στην πάλη ενάντια στο σύστημα που συνθλίβει τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, στη μέγγενη του καπιταλιστικού κέρδους.


MotionTeam

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα μαχητική κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό έξω από το ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


ΣΕΛ.  14

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της σημερινής πανεργατικής απεργίας, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει ξανά το Σαββατοκύριακο. Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα υπάρχει πολυσέλιδο ρεπορτάζ από τη σημερινή απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, μαζί με την υπόλοιπη, πλούσια ύλη του φύλλου.



ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η κόντρα για την κατοχύρωση θέσεων

ΣΕΛ.  19
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο στο Σύνταγμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο

ΣΕΛ.  14
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αθλια παζάρια στην πλάτη χιλιάδων ξεριζωμένων

ΣΕΛ.  9
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αρχίζει η έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ