Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φως στο τούνελ

Την κουβέντα για την «επόμενη μέρα» ανοίγουν τα αστικά επιτελεία, εντός κι εκτός Ελλάδας, ενόψει και της συζήτησης για την επόμενη (τέταρτη) «αξιολόγηση». Η κυβέρνηση μάλιστα, που παρουσιάζει ως μέγα ζήτημα για το λαό το αν η «έξοδος στις αγορές» θα είναι «καθαρή» ή ...«με μαξιλαράκι», έφτασε χτες στην «Αυγή» να πανηγυρίζει για την έκθεση της «Ντόιτσε Μπανκ», για την οποία λέει ότι βλέπει «φως στο τούνελ». Αλλά η έκθεση δε λέει μόνο αυτά. Λέει επίσης πως η «επιτυχής και βιώσιμη έξοδος» από την κρίση προϋποθέτει «την αποφυγή υποχωρήσεων στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές», την μόνιμη δηλαδή αντιλαϊκή επίθεση, όπως και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που περιλαμβάνει και το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, όπως δρομολογείται με τους πλειστηριασμούς. Κι ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει ότι στο «τούνελ» αυτό της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, οι μόνοι που βλέπουν «φως» είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι...

Παρεξήγηση

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης». Αυτά διατείνεται το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν. Για όποιον δεν κατάλαβε, τα σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διαχρονική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας οφείλονται σε ...παρεξήγηση, την οποία επιτέλους έλυσε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και τώρα ανοίγει ο δρόμος για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει συνειδητά από το λαό τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται επικίνδυνα στην περιοχή και αντανακλώνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως κομμάτι του παζλ των ανακατατάξεων στην περιοχή της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων, στις οποίες πρωταγωνιστούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από τη μία και Ρωσία από την άλλη. Δεν λέει, επίσης, κουβέντα για το ρόλο που διεκδικεί η κυβέρνηση σ' αυτό το μπερδεμένο κουβάρι, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο ενεργειακών και εμπορικών επιχειρηματικών σχεδίων. Οσο για την εκτίμηση ότι «μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, κανείς δεν αμφιβάλλει. Αλλωστε, οι συζητήσεις για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους στη μια και στην άλλη όχθη του Αιγαίου, με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους, ήταν από τα βασικά που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν και μπορούν να παίξουν ρόλο καταλύτη για ευρύτερες διευθετήσεις στο άμεσο μέλλον.

Φαρ Ουέστ

Με όρους «Αγριας Δύσης», όπως δηλαδή ταιριάζει στην περίσταση, για να συνεννοείται με τους «επενδυτές» από τις ΗΠΑ, μίλησε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο «Capital Link», λέγοντας ότι πλέον η Ελλάδα είναι «γη της ευκαιρίας»! Επειδή όμως οι «αγορές» είναι δύσπιστες και θέλουν και το ανάλογο «ψηστήρι», την επόμενη φορά θα του προτείναμε να γίνει ακόμα πιο γλαφυρός. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση πυροβολεί τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα «πιο γρήγορα κι απ' τη σκιά της», και ότι για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, σε λίγο, μέσα στους χώρους δουλειάς θα ισχύει ο ...«νόμος δυτικά του Πέκος». 'Η ότι μετά τα νέα μέτρα ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, σκέφτεται το επόμενο να 'ναι «πίσσα και πούπουλα» για τους απεργούς. Και βέβαια, μεγάλη επιτυχία θα είχε αν περιέγραφε το πώς σκέφτεται να παίξει το ρόλο του «σερίφη» στην περιοχή, για να τρέξει το «Πόνι Εξπρές» των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κότες...

Σχεδόν μία βδομάδα πέρασε απ' όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, βάζοντας φωτιά στη Μ. Ανατολή και επιχειρώντας να κάψει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, όμως, οι «λαλίστατοι» κατά τ' άλλα ναζιστές της φασιστοσυμμορίας της Χρυσής Αυγής, αυτοί που ζητωκραύγαζαν για την εκλογή Τραμπ, δεν έχουν βγάλει τσιμουδιά για το ζήτημα. Τσαμπουκάδες, λοιπόν, απέναντι στους φουκαράδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διώχνονται από τις πατρίδες τους. Κότες απέναντι στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους. Μηνύματα ναζιστικού μίσους και αντισημιτισμού, υμνώντας τα Αουσβιτς και τα στρατόπεδα του θανάτου, αλλά «την πάπια» απέναντι στο κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί Παλαιστίνιους. Για άλλη μια φορά οι «φωνακλάδες» φασίστες αποδεικνύονται συστημικές φούσκες. Γιατί πολύ απλά, ως τσιράκια του κεφαλαίου, αυτό που μισούν πάνω απ' όλα είναι τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνες, Πακιστανοί, Εβραίοι ή Τούρκοι, αν είναι λευκοί ή μαύροι και σε ποια θρησκεία πιστεύουν. Ενώ μπροστά στα αφεντικά τους εντός ή εκτός της χώρας και τους συμμάχους τους στέκονται σούζα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1466 Πεθαίνει ο Φλωρεντίνος γλύπτης της Αναγέννησης Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέτο Μπάρντι (Ντονατέλλο).

1797 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής Κρίστιαν Γιόχαν Χάινριχ Χάινε.

1902 Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1918 Η αστυνομία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας χτυπά τους απεργούς που διεκδικούσαν αύξηση μισθών και την εφαρμογή του 8ώρου, δολοφονώντας πάνω από 100 εργάτες.

1932 Πεθαίνει ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).

1943 Η σφαγή των Καλαβρύτων. Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ταγματασφαλίτες συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων στην πλατεία και κατόπιν στο λόφο του Καπή, όπου τους εκτελούν ομαδικά. Στο τέλος πυρπολούν και την ηρωική κωμόπολη. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ναζιστικά εγκλήματα κατά αμάχων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τα αεροδρόμια Τατοΐου και Ελευσίνας, ενώ συνέχισε να περισφίγγει τον κλοιό γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Οι εμπροσθοφυλακές του είχαν διεισδύσει έως τις οδούς Σόλωνος και Σωκράτους, στην περιοχή της αγοράς και βρίσκονταν πλέον μόλις 1.000 μέτρα από ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας» και το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου ήταν εγκατεστημένα τα επιτελεία των εγχώριων αστικών και των βρετανικών δυνάμεων. Οι Βρετανοί αποσύρθηκαν από τη Σχολή Ασυρμάτου και τις Φυλακές Συγγρού. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή ενήργησαν αντεπίθεση προς τα Κουπόνια, σταθεροποιώντας το μέτωπο έως τα τέλη Δεκέμβρη.

Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ χτύπησε το Μέγαρο Σπυράκη και την Ηλεκτρική, όπου στρατωνίζονταν Βρετανοί και Χίτες, προξενώντας τους μεγάλες απώλειες. Στο μεταξύ, οι αφίξεις νέων ενισχύσεων του εχθρού συνεχίστηκαν όλη τη μέρα στην ακτογραμμή Καστέλλας - Παλαιού Φαλήρου. Ο ΕΛΑΣ αναδιέταξε τις γραμμές του και το βράδυ της 13ης προς 14η Δεκέμβρη επιχείρησε δυναμική επίθεση στη γραμμή Μοσχάτο - Φάληρο, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

1959 Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (που υποστηρίχθηκε από το Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Δημιουργίας) εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό 66,85%. Ο Ιωάννης Κληρίδης (υποψήφιος της Δημοκρατικής Ενωσης, που υποστηρίχθηκε και από το ΑΚΕΛ) έλαβε 33,15%.

1967 Εκδηλώνεται βασιλικό στρατιωτικό κίνημα, το οποίο γρήγορα αποτυγχάνει. Επρόκειτο ουσιαστικά για την προσπάθεια της αντικατάστασης της χούντας των συνταγματαρχών από τη χούντα των στρατηγών. Οπως είναι γνωστό, την ίδια περίοδο που η χούντα των συνταγματαρχών ετοιμαζόταν για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος προετοίμαζε δικό του πραξικόπημα με την ηγεσία του ελληνικού στρατού.

1968 Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου, με τίτλο «Ο σταθμός».

1986 Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις περί τηλεφωνικών υποκλοπών. Διαπιστώνεται ότι στον ΟΤΕ λειτουργεί υπηρεσία υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και το θέμα παίρνει μείζονες πολιτικές διαστάσεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org