ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πέντε χρόνια αιματοχυσίας που συνεχίζεται

Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα επιχειρησιακά προβλήματα

Associated Press

Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα επιχειρησιακά προβλήματα
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος την κηδεία του Χακίμ Τανιουάλ, του δολοφονηθέντος κυβερνήτη της ανατολικής επαρχίας Πάκτια του Αφγανιστάν, στο χωριό Χισαράκ της Χοστ, από όπου καταγόταν. Στην τελετή βρίσκονταν και κυβερνητικοί υπουργοί, γεγονός που μάλλον τη μετέτρεψε σε «στόχο» των Ταλιμπάν - οι οποίοι είχαν διεκδικήσει την ευθύνη για το φόνο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν ισχυρίστηκε χτες ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του «εθνικού» στρατού του Αφγανιστάν «σκότωσαν 92 μαχητές Ταλιμπάν» στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης «Επιχείρησης Μέδουσα». Η ISAF είχε ανακοινώσει ότι «σκότωσε άλλους 94» ισλαμιστές σουνίτες μαχητές το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή και έκανε λόγο για 512 Ταλιμπάν νεκρούς από τις 2 Σεπτέμβρη. Ταλίμπ εκπρόσωπος απέρριψε τους ισχυρισμούς των δυνάμεων κατοχής και υποστήριξε με τη σειρά του ότι μόνο δύο Ταλιμπάν σκοτώθηκαν την Κυριακή.

Το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν και δύο «συμμαχικές» (κατοχικές) απώλειες, μία στην επαρχία Ζαμπούλ ενός ΝΑΤΟικού εκπαιδευτή και ενός στρατιώτη στην περιοχή Παντζαουαγί της επαρχίας Κανταχάρ. Το ΝΑΤΟ δεν ανακοίνωσε τις εθνικότητες των θυμάτων.

Στο μεταξύ, οι μαχητές των Ταλιμπάν φέρονται - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - να κατέλαβαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες την περιοχή Γκαρμσέρ της απομακρυσμένης επαρχίας Χελμάντ.

Τέλος, χτες μια βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η Christian Aid, προειδοποίησε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Αφγανοί απειλούνται με λιμό λόγω της ξηρασίας που κατέστρεψε τις αγροτικές καλλιέργειες και κάλεσε να αποσταλεί άμεση επισιτιστική βοήθεια 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι σοδειές καταστράφηκαν κατά ποσοστό 50%, 70%, έως και 100%. Το ποσοστό προκύπτει από επιτόπια έρευνα σε 66 χωριά του βόρειου και δυτικού Αφγανιστάν στις επαρχίες Χεράτ, Φαριάμπ, Μπατζίς και Γκορ. Η έρευνα της Christian Aid αναφέρει πως από το λιμό απειλούνται περισσότερο «τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι άκληρες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι».

ΙΡΑΝ
«Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» δηλώνουν οι Ευρωπαίοι

ΒΙΕΝΝΗ.-

Βήμα στο διάλογο φαίνεται ότι έδωσαν οι Ευρωπαίοι που παίζουν συνεχώς το παιχνίδι της «διπλής προσέγγισης» με την Τεχεράνη, καθώς δηλώνουν ότι υπήρξε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην εμφανιζόμενη ως διελκυστίνδα Δύσης - Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, παρότι γνωρίζουν άπαντες στη Δύση και στην ΙΑΕΑ ότι η αξίωση για τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου είναι παράνομη. Ο επικεφαλής της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, τόνισε ότι η συνάντηση της Κυριακής υπήρξε «παραγωγική», καθώς «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» και πως οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου, ενώ ο Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Λαριτζανί είπε ότι ήρθησαν ορισμένες παρεξηγήσεις. «Σημειώθηκε πρόοδος. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή και θα συναντηθούμε πάλι την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Σολάνα, καταλήγοντας: «Αξιζε τον κόπο η συνάντηση». Σύμφωνα με τον Σολάνα, ο Λαριτζανί πρότεινε στον Σολάνα «πάγωμα» του εμπλουτισμού ουρανίου για δύο μήνες.

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν έμφαση στις συνομιλίες, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία πως οι εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο πόλεμο στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να πιέζουν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στη Σόφια «μελετούν» το «νέο» καθεστώς...

ΣΟΦΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ευρώπης χαρακτήρισε χτες στη Σόφια ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβάιλο Κάλφιν, κηρύσσοντας την έναρξη, τη συνάντηση διπλωματών και διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών από τις έξι χώρες της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιωματούχους της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.

Ο Βούλγαρος αξιωματούχος σημείωσε ότι η όποια «λύση» καταληχτεί για το καθεστώς της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου «δε θα πρέπει να δημιουργεί νέα εστία έντασης και αστάθειας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα». Καταδίκασε τα σενάρια για το διαμελισμό ή προσάρτηση νέων εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και «οτιδήποτε άλλο» αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα χωρών της περιοχής...

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής και άλλων οργανισμών στη Σόφια θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, ένα νέο «ουδέτερο» σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αντικαταστήσει την απόφαση 1244 του ΟΗΕ (σύμφωνα με την οποία το Κοσσυφοπέδιο είναι αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας). Στόχος του σχεδίου θα είναι να δημιουργηθεί το «κατάλληλο» έδαφος για την ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου και την αποδοχή αυτής της εξέλιξης από τις χώρες της περιοχής. Ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, υποστήριξε πάντως ότι αυτό το σχέδιο απόφασης δε θα είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό και από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδιαίτερα μετά το χτεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που επικαλούμενο θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει ότι η Μόσχα δε θα διστάσει να θέσει βέτο σε περίπτωση που δε βρει «ικανοποιητικό» το σχέδιο απόφασης. Ο Πούτιν φέρεται να υποστηρίζει πως η όποια «λύση» καταληχτεί για το Κοσσυφοπέδιο, θα δημιουργήσει ανάλογο προηγούμενο για την επίλυση του καθεστώτος «προβληματικών περιοχών», όπως η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία. Ως εκ τούτου φέρεται να θεωρεί πως δεν μπορεί να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για το Κοσσυφοπέδιο και άλλα για άλλες περιοχές...

Παράλληλα, χτες, ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος της Νορβηγίας στο Βελιγράδι, συνταγματάρχης Χαρ Βάγκε, κρίνοντας από τη στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε προ ημερών ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς στις ΗΠΑ, προέβλεψε χτες πως το Βελιγράδι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «ως το 2010» υπό τον όρο κοινής πολιτικής βούλησης Σερβίας και ΕΕ.

Δολοφονία στο Νόβι Παζάρ

Τεταμένη κατάσταση επικρατεί από προχτές στο Νόβι Παζάρ της Σερβίας, όπου στη διάρκεια δημοτικών εκλογών δολοφονήθηκε ο Ρούτζια Ντούροβιτς, υποψήφιος του εκλογικού μπλοκ «Λίστα για το Σάντζακ». Από τα πυρά τριών ενόπλων τραυματίστηκε ο ανιψιός του, Σουλεϊμάν, και δύο περαστικοί. Η «Λίστα για το Σάντζακ» κατηγόρησε το αντίπαλο «Δημοκρατικό Κόμμα του Σάντζακ» ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες που είδαν στα πρόσωπα των δραστών σωματοφύλακες του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος του Σάντζακ, του συνασπισμού «Μαζί για το Νόβι Πάζαρ» και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Κουρασμένος» νικητής ο Τζουκάνοβιτς...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Το ενδεχόμενο παραίτησής του τις «επόμενες βδομάδες» δήλωσε χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως μελετά ο νικητής των προχτεσινών γενικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο 44χρονος πρωθυπουργός επικαλέστηκε «αρκετή κόπωση» από την 15ετή παραμονή του σε υψηλούς κυβερνητικούς θώκους. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να χαρακτηρίσει «τεράστια νίκη» και «θρίαμβο για ένα ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο» την εκλογική επικράτηση του κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων που σύμφωνα με ανεξάρτητα κέντρα εκλογικών αναλύσεων κατακτά τις 41 από τις 81 έδρες της Βουλής.

Ο φιλοσερβικός συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα» φαίνεται να κατακτά 23 έδρες και παραδέχτηκε την εκλογική ήττα χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «κακό και απογοητευτικό». Τρίτο σε δύναμη ήρθε το νεοσύστατο «Κίνημα για Αλλαγή» του Νεμπόισα Μεντόγεβιτς που παίρνει 11 έδρες. Ο Μεντόγεβιτς σχολίασε το αποτέλεσμα «τρομερή επιτυχία» για το κίνημά του, σημειώνοντας ωστόσο πως «το Μαυροβούνιο αποδείχτηκε ανέτοιμο να απαλλαχτεί από τη διαφθορά και την ανικανότητα της κυβέρνησης Τζουκάνοβιτς».

Αντίθετα, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Ολι Ρεν δεν απέκλεισε να αρχίσουν «ως το τέλος του μήνα» οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μαυροβουνίου για τη σύναψη συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και κάλεσε τη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στους τομείς της Δικαιοσύνης και της ασφάλειας...

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

Στο μεταξύ, το Σάββατο (πριν τις εκλογές της Κυριακής) ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν στο μεθοριακό χωριό Τούτζι του νότιου Μαυροβουνίου 12 Αλβανούς (ανάμεσά τους και δύο Αμερικανούς πολίτες που διαβιούν στις ΗΠΑ). Στη γιάφκα βρέθηκαν δεκάδες παραστρατιωτικές στολές, πυρομαχικά, όπλα, διακριτικά του UCK και αλβανικές σημαίες...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ