ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεπιθύμητος ο Μπλερ και οι «υποσχέσεις» του...

«Μπλερ φονιά - γύρνα σπίτι σου», από την οργισμένη διαδήλωση χτες στη Βηρυτό

Associated Press

«Μπλερ φονιά - γύρνα σπίτι σου», από την οργισμένη διαδήλωση χτες στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ.- Με αποδοκιμασίες και συνθήματα για τη συμμετοχή και συνενοχή της βρετανικής ηγεσίας στις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Λιβάνου υποδέχτηκαν χτες τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στη Βηρυτό χιλιάδες Λιβανέζοι. «Μπλερ-φονιά, γύρνα πίσω», «Το αίμα των παιδιών της Κανά τρέχει στο άσχημο πρόσωπό σου» έγραφαν τα πανό χιλιάδων διαδηλωτών που γέμισαν το κέντρο της Βηρυτού. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχτηκαν και στην αίθουσα της κοινής συνέντευξης Τύπου, όπου έκανε ανακοινώσεις νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός μαζί με τον Λιβανέζο ομόλογό του Φουάντ Σινιόρα. Αποδοκιμάστηκε από αρκετές δεκάδες Λιβανέζους διαδηλωτές (μεταξύ τους και μία γνωστή Ιρλανδή φιλειρηνίστρια), που κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα, βγάζοντας αντιπολεμικά πανό διαμαρτυρίας τα οποία ανέγραφαν: «Μπλερ, ντροπή σου!», «Μποϊκοτάρετε το ισραηλινό απαρτχάιντ»...

Οι αποδοκιμασίες δεν απέτρεψαν τον Μπλερ απ' το να υποσχεθεί «βοήθεια» στην εκπαίδευση και εξοπλισμό του λιβανέζικου στρατού, γιατί, όπως είπε, ο ρόλος του είναι «κρίσιμος» για τον έλεγχο όλης της επικράτειας της χώρας. Ανήγγειλε επίσης πως το Λονδίνο θα δώσει δάνειο ύψους 50 εκατ. στερλινών για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου και πως θα πρωταγωνιστήσει σε προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών με στόχο μία μακροπρόθεσμη συμφωνία...

Μεταξύ των Λιβανέζων αξιωματούχων που προφασίστηκαν «κωλύματα» και ματαίωσαν επιδεικτικά τις συναντήσεις τους με τον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, δύο υπουργοί προερχόμενοι απ' τη Χεζμπολάχ και ανώτατοι σιίτες ιερωμένοι, που είχαν προηγουμένως καλέσει τους πιστούς να αποδοκιμάσουν τον Μπλερ, σημειώνοντας πως συνέβαλε «στις σφαγές ημών και των παιδιών μας»...

Το ίδιο 24ωρο, έφθασε στη Βηρυτό και αντιπροσωπεία της ευρωενωσιακής επιτροπής που θα παραμείνει για 15 μέρες, αποτιμώντας τη μεταπολεμική κατάσταση, ειδικότερα στους τομείς ενέργειας, ύδρευσης, μεταφορών, οικονομικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σχέδιο για την αποστολή τάγματος μηχανικών και πυροτεχνουργών του ρωσικού στρατού στο Λίβανο, διευκρινίζοντας πως θα δράσει ξέχωρα απ' την αποστολή UNIFIL του ΟΗΕ. Ο Πακιστανός ηγέτης ανακοίνωσε επίσης την αποστολή «εκατοντάδων» μηχανικών και πυροτεχνουργών του στρατού, επίσης ανεξάρτητα απ' την UNIFIL. Επιπροσθέτως, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ στο περιθώριο της ευρω-ασιατικής συνόδου στο Ελσίνκι είπε πως πήρε διαβεβαιώσεις Κινέζων αξιωματούχων για την αποστολή 1.000 κυανοκράνων (πέραν των ήδη 240 Κινέζων πυροτεχνουργών που βρίσκονται ήδη στην περιοχή) και Νοτιοκορεατών για την παροχή «οικονομικής, πολιτικής υποστήριξης» ενδεχομένως και αποστολή κυανοκράνων στο Λίβανο.

Τέλος, στο Ισραήλ δε φαίνεται να καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών που διαδήλωσαν προχτές στο κέντρο του Τελ Αβίβ, απαιτώντας απ' την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ να συγκροτήσει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή σχετικά με τις ευθύνες και λανθασμένους χειρισμούς στον πόλεμο εναντίον του Λιβάνου.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προς κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»;

ΓΑΖΑ.--

Ο ηγέτης της «Φατάχ» και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χτες ότι υπήρξε «συμφωνία» με τη «Χαμάς», για να συγκροτηθεί μια νέα «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», με στόχο την άρση του παραλυτικού δυτικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το «πρόγραμμα» της κυβέρνησης. Ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Αμπάς θα διαλύσει την κυβέρνηση της «Χαμάς» μέσα σε 48 ώρες και θα ονομάσει τον επόμενο πρωθυπουργό. Ηδη, η «Χαμάς» έχει ανακοινώσει ότι εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Χανίγια και πηγές προσκείμενες στον Αμπάς τον έφεραν έτοιμο να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Αμπάς κάλεσε τους (απλήρωτους εδώ και μήνες) δημοσίους υπαλλήλους να τερματίσουν την 9ήμερη απεργία που είχε ουσιαστικά κηρύξει η «Φατάχ» πιέζοντας τη «Χαμάς».

Ωστόσο, παραμένει το βασικό ερώτημα εάν η «Χαμάς» προτίθεται - ή όχι - να αναγνωρίσει το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υφίσταται.

Ο Τόνι Μπλερ, πάντως, έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, δίνοντας την «ευλογία» του σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η οποία «θα στηρίζεται στις αξιώσεις του Κουαρτέτου» - δηλαδή θα αναγνωρίζει το Ισραήλ και θα αποποιείται την ένοπλη αντίσταση (τη «βία», κατά τη διατύπωση του Κουαρτέτου) έναντι των δυνάμεων κατοχής.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δήλωσε επίσης, χτες, για άλλη μια φορά, «έτοιμος» να συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ το ταχύτερο δυνατό «χωρίς όρους» (;!).

Νέες φονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι οβίδα που έριξε την Κυριακή άρμα μάχης με στόχο μια ομάδα Παλαιστινίων στην πόλη Ράφα της Γάζας σκότωσε ένα 14χρονο παιδί και τραυμάτισε ένα συγγενή του. Ακόμη, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου που κατευθυνόταν από το χωριό Ρουμάν προς την Τζενίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου του χωριού. Από τα τέλη Ιούνη, τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις - πάνω από τους μισούς είναι άμαχοι.

Χτες, έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din που βασίστηκε σε έρευνα ενός χρόνου ανέφερε ότι το 90% των ερευνών για έποικους, οι οποίοι έχουν προβεί σε επιθέσεις και άλλες πράξεις βίας σε βάρος Παλαιστινίων «κλείνουν και τίθενται στο αρχείο», λόγω «έλλειψης στοιχείων».

Τέλος, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Τάλεμπ αλ Σάνα, ένας Ισραηλινός Αραβας βουλευτής, ανέλαβε την υπεράσπιση στα ισραηλινά στρατοδικεία των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης της «Χαμάς» που έχουν «συλληφθεί» (απαχθεί) από τον ισραηλινό στρατό μέσα στο καλοκαίρι.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Οι απώλειες αυξάνονται, όπως και η ένταση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέβασε σε 91 τους νεκρούς στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία τους πρώτους επτά μήνες του 2006, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Cihan». Εξ αυτών, οι 21 τον Ιούλη, όταν - κατά την επίσημη εκδοχή - οι συγκρούσεις έφθασαν στο αποκορύφωμά τους. Ο επίσημος ετήσιος απολογισμός των θυμάτων από την κουρδική σύγκρουση ήταν ο χαμηλότερος το 2002 (6), ενώ τα επόμενα χρόνια ο πόλεμος άρχισε και πάλι να αναζωπυρώνεται: 21 νεκροί το 2003, 73 το 2004, 97 το 2005.

Ωστόσο, οι επιθέσεις των Κούρδων συνεχίζονται και τουλάχιστον επτά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σεπτέμβρη - που δεν καλύπτεται από το ανακοινωθέν -, σε συγκρούσεις με μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Ο νέος απολογισμός μεγεθύνει την ένταση στην Αγκυρα, όπου, το Σαββατοκύριακο, μέλη των Γκρίζων Λύκων προπηλάκισαν τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ως εθνικό μειοδότη και σύμμαχο των Κούρδων αυτονομιστών, πράγμα που διόλου στέκει, αφού ο λεγόμενος ισλαμοδημοκράτης ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) υιοθετεί προϊόντος του χρόνου τις θέσεις του Επιτελείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ