ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κατάσταση πανικού

Πανικός στους δρόμους μετά τις εκρήξεις

Associated Press

Πανικός στους δρόμους μετά τις εκρήξεις
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, (ανταπόκριση Χριστίνα Μαυροπούλου).-

Μια εκπληρούμενη «προφητεία», ο χολιγουντιανός Αρμαγεδδών, έγινε πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Αυτό που όλοι φοβόντουσαν, δηλαδή μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση, έλαβε χώρα, χτες το πρωί, και μάλιστα με τον πιο τραγικό και απίστευτο τρόπο. Οι εικόνες αλλά και η συνεχής ροή των ειδήσεων είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές καθιστούν δύσκολο στον οποιονδήποτε να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.

Ισως η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Νέας Υόρκης, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση των επιθέσεων, ήταν αυτή των εκατομμυρίων κατοίκων της, που περπατούσαν στο δρόμο, χαμένοι, αποπροσανατολισμένοι και τρομοκρατημένοι. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δε λειτουργούν. Τα σχολεία του Μανχάταν έχουν γίνει χώρος υποδοχής τραυματιών. Μετά τις πρώτες αυτές ώρες, όλη η πόλη είναι έρημη, τα μαγαζιά είναι κλειστά. Οι μετακινήσεις είναι σχεδόν απαγορευτικές. Οι σειρήνες περιπολικών, ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων δίνουν το ρυθμό. Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για αίμα. Τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης είναι κλειστά, όπως και τα αεροδρόμια ολόκληρης της χώρας. Οπως μετέδιδαν τα τοπικά ΜΜΕ, από ώρα σε ώρα αναμενόταν να ελλιμενιστούν στη Νέα Υόρκη δύο αμερικανικά καταδρομικά πλοία.

Στη θέση των δύο δίδυμων πύργων που κάποτε αποτελούσαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το οικονομικό σύμβολο των ΗΠΑ, βρίσκεται τώρα μια μεγάλη τρύπα, ενώ η σκόνη από την κατάρρευση έχει καλύψει τα πάντα σαν χιόνι. Πιθανώς, η εικόνα αυτή είναι φυσιολογικό επακόλουθο της επίθεσης που έλαβε χώρα στις 9.05, το πρωί, τοπική ώρα, πρώτα στον νότιο πύργο και 18 λεπτά αργότερα στο βόρειο πύργο. Το σύμβολο της Νέας Υόρκης δεν υπάρχει πια όπως δεν υπάρχει τμήμα ενός άλλου συμβόλου της αμερικανικής, στρατιωτικής αυτή τη φορά, εξουσίας, του Πενταγώνου, καθώς κατέρρευσε μετά την επίθεση που δέχτηκε περίπου στις 10 το πρωί και πάλι από αεροσκάφος, επιβατηγό και αυτό, όπως και τα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στους διδύμους πύργους υπό καθεστώς αεροπειρατείας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Associated Press

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι «η Αμερική δέχεται επίθεση, η Νέα Υόρκη δέχεται επίθεση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τη χώρα και θα το κάνουμε». Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα με τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

Ολη η χώρα παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, καθώς από τα 8 αεροπλάνα στα οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, σύμφωνα με τις συγχεόμενες πληροφορίες, τα 4 εξακολουθούν να μην έχουν εντοπιστεί και οι φόβοι είναι μεγάλοι ότι οι επιθέσεις ίσως συνεχιστούν. Τα σύνορα με τον Καναδά και το Μεξικό έχουν κλείσει και παραμένει ανοιχτό μόνο ένα τμήμα των συνόρων με τον Καναδά, τη φρούρηση του οποίου έχει αναλάβει, πλέον, η εθνοφρουρά. Η εθνοφρουρά έχει κληθεί, επίσης, και στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι μεγάλες πόλεις καθώς πιθανολογούνται νέες επιθέσεις στο Σικάγο, στο Σιάτλ, στη Βοστόνη, στη Μινεσσότα, στο Κλίβελαντ, στο Λος Αντζελες και άλλες πόλεις, ενώ η χρηματαγορά σε όλες τις ΗΠΑ είναι κλειστή. Οπως φαίνεται θα περάσουν πολλές μέρες μέχρι να ξανανοίξει η Γουόλ στριτ, καθώς το κτίριό της έχει καταστραφεί, σχεδόν ολοσχερώς, από την κατάρρευση των δύο διδύμων πύργων.

Τα πλήγματα ήταν καίρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νότιος πύργος επλήγη ανάμεσα στον 60ό και 70ό όροφο, όπου φέρεται να στεγάζονται τα γραφεία της CIA και ο βόρειος πύργος ανάμεσα στον 70ο και 80ο όροφο που φέρονται να στεγάζονται τα γραφεία του FBI.

Ενας από τους δίδυμους πύργους στις φλόγες

Associated Press

Ενας από τους δίδυμους πύργους στις φλόγες
Λίγη, μόλις, ώρα αργότερα, οι δύο πύργοι κατέρρευσαν ο ένας μετά τον άλλο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια εκκένωσής τους από τους 3.000 εργαζομένους, που φαίνεται ότι βρίσκονταν σε αυτούς την ώρα της επίθεσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάρρευσή τους προκλήθηκε από εκρήξεις στις βάσεις τους, που εικάζεται ότι ήταν παγιδευμένες με εκρηκτικά. Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης πάρα πολλά άλλα κτίρια συμπαρασύρθηκαν και κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος κάτω από το βάρος της τεράστιας μάζας μπετόν, σιδήρου και γυαλιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις 12 το πρωί, 3 ώρες μετά την εκδήλωση των επιθέσεων, 38 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο Belleview ανάμεσα σε αυτούς 8 μικρά παιδιά, μία έγκυος, τρεις πυροσβέστες και 4 αστυνομικοί, ενώ δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται στα νοσοκομεία της πόλης. Οι προσπάθειες για μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος για τους βαριά τραυματίες που κατέφθαναν σε τεράστιους αριθμούς. Ανώνυμες πληροφορίες από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, υποστήριζαν ότι οι νεκροί μόνο από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου πιθανόν ανέρχονται σε χιλιάδες. Κανείς, όμως, προς το παρόν, δεν μπορούσε να γνωρίζει τον τελικό αριθμό.

Το ερώτημα όλων των Αμερικανών, πλέον, φαίνεται ότι είναι το πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να δέχονται επίθεση και να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν, ενώ πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτήν. Ειδικά τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη Μέση Ανατολή και μεταδίδουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη φημολογία περί Αράβων τρομοκρατών. Προφανώς, διόλου τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι, ανάμεσα στον καταιγισμό εικόνων από τις επιθέσεις, αρκετός τηλεοπτικός χρόνος αφιερώθηκε στις εικόνες των Παλαιστινίων να πανηγυρίζουν. Πιθανώς η επόμενη μέρα, όταν κάτσει η σκόνη και αν έχουν, όντως, τελειώσει οι επιθέσεις, θα είναι πιο εύκολο να διακρίνει κανείς το τι ακριβώς συμβαίνει, συνέβη ή πρόκειται να συμβεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβληματισμός για τις επιπτώσεις

Στάση αναμονής από το οικονομικό επιτελείο στη χώρα μας

Εντονος προβληματισμός και έκδηλη ανησυχία κυριαρχούσε χτες το απόγευμα στις διεθνείς αγορές του καπιταλισμού, καθώς το φονικό χτύπημα - σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης - μπορεί να έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Πολύ περισσότερο που οι έστω και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ υπάρχει ενδεχόμενο να περιπλεχτούν με τα σημάδια της ύφεσης που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις οικονομίες των καπιταλιστικών χωρών. Μια ύφεση που πρώτα και κύρια φαίνεται να αφορά την αμερικανική οικονομία και την οικονομία της Ιαπωνίας, αλλά «χτυπά» έντονα την πόρτα και των οικονομιών στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι άμεσες, και ενώ τα γεγονότα βρίσκονταν σε εξέλιξη, πάντως εξελίξεις ήταν θεαματικές σε όλες τις χρηματαγορές και τις αγορές εμπορευμάτων που λειτουργούσαν χτες, κατά τις απογευματινές ώρες Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό επιτελείο στη χώρα μας, οι οικονομικοί παράγοντες και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης κρατούσαν μέχρι χτες το βράδυ στάση αναμονής, σε ό,τι αφορά τη διατύπωση εκτιμήσεων για ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στη διεθνή οικονομία και εδώ.

Από την πλευρά τους παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στο θεωρητικό ερώτημα τι μπορεί να σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα δραματικά γεγονότα στις ΗΠΑ, απάντησαν με ένα στερεότυπο «ουδέν σχόλιο», ενδεικτικό στοιχείο, ότι στην ελληνική κυβέρνηση - κάτι απόλυτα φυσιολογικό υπό τις παρούσες συνθήκες - βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της συλλογής στοιχείων...

Στην Τράπεζα της Ελλάδας το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ, αν και είναι εμφανές ότι πολύ λίγα έως ελάχιστα μπορούν να κάνουν οι ελληνικές οικονομικές αρχές, μπροστά στο τεραστίων διαστάσεων, πολιτικό και οικονομικό αυτό γεγονός. Σε ό,τι αφορά το ΧΑΑ, σήμερα το πρωί αναμένεται να αποφασιστεί αν θα λειτουργήσει ή όχι.

Από την πλευρά του εξάλλου διοικητής μεγάλης τράπεζας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο «Ρ», αν και γενικώς επιφυλάχτηκε να προβεί σε δηλώσεις για τις τυχόν άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στη διεθνή οικονομία, παραδέχτηκε όμως ότι ο συνδυασμός διεθνούς οικονομικής ύφεσης που πλήττει σήμερα τις καπιταλιστικές οικονομίες και επιπτώσεων από... απρόβλεπτες αμερικανικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απροσδιόριστες καταστάσεις... Οπως χαρακτηριστικά είπε «αν οι Αμερικανοί αρχίσουν να βομβαρδίζουν όλο τον κόσμο, τότε ασφαλώς θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία».

Οι ξένες αγορές

Ακαριαίες και αλυσιδωτές ήταν οι παρενέργειες, που εκδηλώθηκαν στις διεθνείς αγορές αμέσως μετά τα φονικά χτυπήματα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ. Οι παρενέργειες εκδηλώθηκαν κυρίως με την πτώση που κατέγραψαν τα χρηματιστήρια αξιών, την άνοδο του χρυσού, του ευρώ, του πετρελαίου και άλλων τιμών βασικών εμπορευμάτων.

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και το ΑΠΕ, συνέπεια των τραγικών γεγονότων, που σημειώθηκαν χτες στις ΗΠΑ, ήταν:

  • Να αναβληθεί η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Wall Street (το κτίριο βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά από τους δίδυμους πύργους), ενώ εκκενώθηκε το χρηματιστήριο εμπορευμάτων και η επαναλειτουργία τους εκτιμάται ότι θα γίνει την επόμενη βδομάδα.
  • Κατρακύλησαν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λίγη ώρα πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο δείκτης DAX-30 είχε απώλειες -8,83%, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC-40 είχε απώλειες της τάξης του -7,4%, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 είχε απώλειες -5,5%. Επίσης, απώλειες -7,8% είχε ο δείκτης MIB30 στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ στη Ζυρίχη, οι απώλειες ήταν -7,1%.
  • Εκδηλώθηκε στροφή στο χρυσό - το ασφαλέστερο καταφύγιο σε στιγμές κρίσης - και στα κρατικά ομόλογα. Ο χρυσός κέρδισε 6%.
  • Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο, ανέβηκε κατά 3,20 δολάρια το βαρέλι (στα 31,05 δολάρια για μελλοντικές παραδόσεις) σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από το Δεκέμβρη του 2000.
ΒΟΥΛΗ
Να μη χρησιμοποιηθεί για επέκταση της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα, αλλά και τη συμπάθειά της στα θύματα της χτεσινής επίθεσης στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε χτες η Βουλή με τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων, του υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου του Σώματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, είπε - μέχρι να ξεκαθαριστούν τα πράγματα - ότι εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τα τραγικά και συγκλονιστικά γεγονότα και ειδικά για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Και πρόσθεσε: Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δε θα αποτελέσουν αφορμή για ένταση και επέκταση της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, εξέφρασε τη θλίψη και την οργή για τους εκτελεστές των τυφλών χτυπημάτων και μετέφερε τα συλλυπητήρια του Σώματος στον αμερικανικό λαό και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ που επίσης επλήγησαν.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Π. Παυλόπουλος εκτός από την καταδίκη πρόσφερε στην κυβέρνηση την αλληλεγγύη της ΝΔ προς οποιαδήποτε ενέργεια θα θωρακίσει τη χώρα μας. Συλλυπητήρια εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Ακριβάκης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, είπε ότι δεν πρέπει το χτεσινό συμβάν να δώσει αφορμή για νέα «ψυχροπολεμική διαίρεση» του πλανήτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, είπε ότι επρόκειτο για επίθεση κατά του αμερικανικού λαού και των «ανοιχτών και δημοκρατικών κοινωνιών». Ανακοίνωσε ότι ήδη ήρθε σε επαφή με τα κόμματα για μία πρώτη ενημέρωση, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε πληροφορίες για το εάν υπάρχουν Ελληνες ανάμεσα στα θύματα. Εκτίμησε ότι θα υπάρχουν πολιτικές συνέπειες στη διεθνή σκηνή και είπε ότι αυτές θα επηρεάσουν όλους.

Σκέψεις...

Η εικόνα που εμφάνιζε χτες η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον δεν έχει όμοιά της, παρά μόνο με εκείνες τις εικόνες που έζησε πριν δυο χρόνια το Βελιγράδι, το Αλέξινατς, η Πρίστινα... Είναι οι εικόνες που ζει ο λαός του Ιράκ εδώ και δέκα χρόνια. Τα όσα έγιναν χτες στις ΗΠΑ δεν έχουν ξαναγίνει στον κόσμο, παρά μόνο σε εκείνες τις περιοχές που τις έχουν βομβαρδίσει οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους... Ο αμερικανικός λαός, μέσα στην τραγωδία που ζει, ας βρει το κουράγιο και ας το σκεφτεί...

Ο αμερικανικός λαός θρηνεί σήμερα χιλιάδες θύματα και θρηνεί γιατί πάντα «ο απλός κοσμάκης την πληρώνει». Οπως πλήρωσε ο λαός της Σερβίας τις επιθέσεις που (υποτίθεται) αφορούσαν μόνο τον Μιλόσεβιτς ή όπως πληρώνουν οι Ιρακινοί πολίτες τις επιθέσεις κατά του Σαντάμ (υποτίθεται)...

***

Τα χτεσινά γεγονότα, πριν συμβούν, θα έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ουδέποτε μια αυτοκρατορία, ούτε η Ρωμαϊκή, ούτε το Βυζάντιο, ούτε η Οθωμανική, ούτε η πόλη - κράτος της Αθήνας, υπέστησαν ποτέ τέτοιο χτύπημα. Ποτέ δεν υπήρχαν τα μέσα για κάτι τέτοιο άλλωστε, αλλά και ποτέ δεν είχε υπάρξει τέτοιος τρομοκράτης στην ανθρωπότητα, όπως οι ΗΠΑ, ώστε να «διδάξει» το μάθημα του ολέθρου, που έζησαν χτες οι ίδιες οι ΗΠΑ.

***

Αυτό που συνέβη χτες, μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι πραγματικά πρωτοφανές για τον πλανήτη. Οι συνέπειές του είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, αλλά σίγουρα τίποτα δεν είναι πια ίδιο σήμερα στον κόσμο. Οι σκέψεις είναι ακόμα σκόρπιες, αλλά ας προσπαθήσουμε να τις αποτυπώσουμε στο χαρτί:

α) Ενα τέτοιο χτύπημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί από κάποιους που «εκπαιδεύτηκαν» στις αλάνες της Παλαιστίνης ή στα παραπήγματα των αθώων, που οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να τους βαφτίζουν «τρομοκράτες». Το κέντρο που διέπραξε την επίθεση είναι ισχυρό, όσο και το εγχείρημά του. Μόνο αν βρίσκεσαι σε κάποιου είδους διασύνδεση, σχέση, ή έστω επαφή με ένα εξίσου ισχυρό κέντρο που διαθέτει τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά μέσα, την υλικοτεχνική υποδομή, την ικανότητα ακύρωσης και απενεργοποίησης των μέτρων ασφαλείας σε περιοχές όπως το Αμερικανικό Πεντάγωνο, είναι δυνατόν να πραγματοποιήσεις τέτοιο χτύπημα. Και τέτοιο κέντρο - που έχει στη διάθεσή του μέχρι και το Εσελον - υπάρχει. Είναι η CIA...

β) Οταν δέχονται ένα πλήγμα τέτοιου μεγέθους οι ΗΠΑ και μάλιστα στο εσωτερικό τους, είναι προφανές ότι δε θα σταματήσουν πλέον μπροστά σε τίποτα για την υλοποίηση του γνωστού «Πολέμου των Αστρων». Τι κι αν η λεγόμενη «Αντιπυραυλική Ασπίδα» δεν μπορεί να ανακόψει αεροπλάνα που μετατρέπονται σε πυραύλους, πετώντας εντός της επικράτειάς τους...

γ) Οι Αμερικανοί αξιοποιούσαν μέχρι τώρα όποιο πρόσχημα έβρισκαν μπροστά τους για να εξαπολύσουν τις βόμβες τους, όπου Γης. Τώρα, μάλλον δε χρειάζονται καθόλου προσχήματα. Αλλωστε, όλο το «νέο δόγμα» του ΝΑΤΟ έχει οικοδομηθεί ακριβώς επάνω στη λογική της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Η χτεσινή εξέλιξη έδωσε στις ΗΠΑ μια αφορμή διαρκείας, για να ξεδιπλωθεί ένα νέος γύρος της «νέας τάξης».

***

Η κατάσταση, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, παρέμενε συγκεχυμένη. Το σίγουρο είναι ότι αν παρακολουθήσουμε τη λογική των Αμερικανών, καλό είναι οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες, αποτρέποντας τους πολίτες τους να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ... Εχει ενδιαφέρον, δε, να δούμε πότε και πώς θα ξανακούσουμε τις νέες «συστάσεις» των ΗΠΑ για την «17 Νοέμβρη» και για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας στην Αθήνα...

Προς το παρόν πολλοί μιλούν για το «πληγωμένο γόητρο» των ΗΠΑ. Δυστυχώς, δεν κάνουν τον κόπο να σκεφτούν ότι η ανύψωση αυτού του «γοήτρου» μπορεί να πληρωθεί πολύ ακριβά από τους λαούς του πλανήτη


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, σε τηλεγράφημά του προς τον Τζ. Μπους, αναφέρει ότι «η αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση εναντίον της χώρας σας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων και εκτεταμένες καταστροφές, προκαλεί την πιο έντονη και απόλυτη καταδίκη κάθε λογικού ανθρώπου».

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή το πολλαπλό τρομοκρατικό πλήγμα που υπέστησαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, απέστειλε προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Βαθιά συγκλονισμένος από το σημερινό τρομοκρατικό έγκλημα εις βάρος της χώρας σας, σας απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, καθώς και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον αμερικανικό λαό και ειδικότερα στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις φρικτές πράξεις. Ελπίζουμε ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν αμέσως στη Δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, από τη Βοστόνη όπου βρίσκεται, εξέφρασε την οδύνη και την αγανάκτησή του για την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι πρωτοφανείς αυτές πράξεις προκαλούν φρίκη και αγανάκτηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη και είναι καταδικαστέες από κάθε σώφρονα πολίτη του κόσμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλε προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι το πρωτοφανές γεγονός «ίσως δημιουργεί μία νέα πολύ άσχημη κατάσταση στην παγκόσμια κοινωνία» και ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των λαών, «ώστε να παταχτεί η τρομοκρατία, που φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει μάστιγα για την ανθρωπότητα».

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, απ' όπου κι αν προέρχεται και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τον αμερικανικό λαό. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια για τα θύματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν χθες από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μετά τα χτυπήματα που σημειώθηκαν στο έδαφος των ΗΠΑ. Το μέτρα, παρόλο που εκτιμάται ότι δεν κινδυνεύουν ελληνικοί στόχοι, εκφράζονται σε αυξημένη επιτήρηση, τόσο στο υπουργείο Αμυνας, όσο και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ιδιαίτερης σημασίας. Πάντως, ξεχωριστά μέτρα με τη συμβολή και αστυνομικών δυνάμεων ελήφθησαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως η βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας και διάφορα αεροδρόμια.

Ωστόσο, από αστυνομικές πηγές δηλωνόταν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά για προληπτικούς και μόνο λόγους ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε αμερικανικούς στόχους. Εμφανή, πάντως, ήταν τα μέτρα ασφάλειας που ελήφθησαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα κτίρια αμερικανικών συμφερόντων. Την ίδια ώρα, στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που είχε τεθεί σε αστυνομικό κλοιό, η σημαία κυματίζει μεσίστια.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, απέστειλε προς τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Ράμσφελντ, το παρακάτω συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Αγαπητέ συνάδελφε, με αισθήματα βαθύτατης οδύνης και αποτροπιασμού, πληροφορήθηκα το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα που υπέστη σήμερα η χώρα σας και ο αμερικανικός λαός. Η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Ελληνικός λαός, οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και εγώ προσωπικά, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την ενέργεια και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας σε ολόκληρο τον αμερικανικό λαό».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org