ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΙΟΒΕ
Ρηχή ανάκαμψη με «ισχυρές προσδοκίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

«Ενώ η ανάπτυξη στις αρχές του έτους επωφελήθηκε από μια σειρά προσωρινών παραγόντων, οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους είναι δυσμενέστερες, δεδομένου ότι απομακρύνεται η πιθανότητα γρήγορης ανάκαμψης της παγκόσμιας μεταποίησης και του εμπορίου», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις «Θερινές Προβλέψεις» 2019, αναφορικά με την εξέλιξη του παραγόμενου ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ.

Σ' αυτό το περιβάλλον, η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ισχνούς ρυθμούς, 2,1% για το 2019 (από 2,2% στις προηγούμενες προβλέψεις) και 2,2% για το 2020. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (...) τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία», βέβαια με «προϋπόθεση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις περιγράφονται «με το νι και με το σίγμα» τόσο στη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ όσο και στις εκθέσεις «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με την οποία διασυνδέονται και τα όποια ψίχουλα στους κατώτατους μισθούς.

Παρουσιάζοντας τις «Θερινές Προβλέψεις» της Κομισιόν, ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2022 σημείωσε ότι «υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητιέται».

«Το πλαίσιο παραμένει ανεξάρτητα από κυβερνήσεις» λέει η Μέρκελ

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες «διευκολύνσεις» στην εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών (Γιούρογκρουπ) ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους» και πρόσθεσε πως «το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση».

«Η κα Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την τοποθέτηση Μέρκελ, αναλαμβάνοντας εκ νέου δέσμευση ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα «τρέξει» ακόμα ταχύτερα μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Το ΙΟΒΕ

«Πρέπει να είναι σαφές πως ο στόχος δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στην προ κρίσης "κανονικότητα", όπως συχνά περιγράφεται στον δημόσιο διάλογο, καθώς αυτή, μετά από μια αρχική περίοδο ενίσχυσης των εισοδημάτων, θα οδηγούσε και πάλι την οικονομία σε οπισθοδρόμηση και ενδεχομένως νέα κρίση». Αυτό επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία για το 2019 θα εμφανίσει ισχνό ρυθμό, της τάξης του 1,8%.

Συμπληρωματικά, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας από μόνα τους οδηγούν μεσοπρόθεσμα σε μείωση αυτών των ρυθμών (σ.σ. ανάκαμψης) από την περιοχή του 2% προς αυτή του 1% (...) Με αυτό το δεδομένο, οι κινήσεις στην οικονομική πολιτική πρέπει να είναι αποφασιστικές και κατάλληλα στοχευμένες».

Μεταξύ άλλων, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει: «Η εκλογική διαδικασία και η συνακόλουθη ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης δημιούργησαν εύλογα ισχυρές προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, με επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσής της και άνοδο της ευημερίας των νοικοκυριών». Βέβαια, και με το δεδομένο ότι οι «προσδοκίες» των επιχειρηματικών ομίλων «πρέπει» να συνοδευτούν από συγκεκριμένα πολιτικής, το ΙΟΒΕ χαρακτηριστικά τονίζει πως «υπάρχει η δυνατότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία και με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δρομολογήσουν την ισχυρότερη ανάπτυξη της χώρας».

Οι προβλέψεις για ΕΕ - Ευρωζώνη

Σε γενικές γραμμές οι προβλέψεις της Κομισιόν αναφορικά με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στις οικονομίες της ΕΕ παραμένουν στα επίπεδα της προηγούμενης έκθεσης, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «η ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με την επιβράδυνση που παρατηρείται στη Γερμανία και στην Ιταλία», ενώ «η ανθεκτικότητα των οικονομιών δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, που οφείλεται στις εμπορικές εντάσεις και στην πολιτική αβεβαιότητα».

Μεταξύ άλλων οι προβλεπόμενοι ρυθμοί διαμορφώνονται ως εξής:

Ευρωζώνη: 2019: 1,2%. 2020: 1,4%

Γερμανία: 2019: 0,6%. 2020: 1,4%

Γαλλία: 2019: 1,3%. 2020: 1,4%

Ιταλία: 2019: 0,1%. 2020: 0,7%

Συνολικά στην ΕΕ των «27» ο πήχης κατεβαίνει στο 1,4% για το 2019 και στο 1,6% για το 2020.

Στις 16/7 η συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιούλη και ώρα 13.00 στη Βουλή (αίθουσα Γερουσία) και θα μιλήσει σ' αυτήν ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και το σχεδιασμό δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και τον καθορισμό αρμοδιοτήτων και καταμερισμού των μελών της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ