ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Ανυπομονούν για παραπέρα ενίσχυση των «δεσμών» σε όλο το φάσμα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Ντ. Χάρις, εκτελεστικό διευθυντή της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Ντ. Χάρις, εκτελεστικό διευθυντή της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee»
Σε καθημερινή βάση συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης ΝΔ με τον αμερικανικό παράγοντα, πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για συνέχιση και εμβάθυνση της εμπλοκής στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ανατoλική Μεσόγειο.

Μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, προχτές, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Πενς, χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον Ντ. Χάρις, εκτελεστικό διευθυντή της πανίσχυρης οργάνωσης «American Jewish Committee» (AJC), με την οποία είχε καλλιεργήσει άριστες σχέσεις η προηγούμενη κυβέρνηση και διαδοχικά οι υπουργοί της των Εξωτερικών. Ο Χάρις τού μετέφερε την εκτίμηση του AJC ότι «η χώρα βρίσκεται σε πολύ ικανά χέρια» και του ευχήθηκε «καλή τύχη» στο έργο του.

Σημειωτέον, Χάρις και Ε. Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής της αντίστοιχης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης «Hellenic American Leadership Council», συναντήθηκαν και με τον πρ. πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Εξάλλου, ο γνωστός για τις παρεμβάσεις του σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, και εκ των βασικών συντακτών του νομοσχεδίου των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, γερουσιαστής Μπ. Μενέντεζ, σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από τα συγχαρητήρια στη ΝΔ, έστειλε μήνυμα ότι «ο ισχυρός δεσμός μεταξύ των χωρών μας έχει τόσο μεγάλη δυνατότητα και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τη νέα κυβέρνηση για την υποστήριξη των κοινών μας αξιών, την προώθηση της συνεργασίας για την ασφάλεια κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, και την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και στις δύο χώρες μας».

Υπενθυμίζοντας τι είχε ήδη επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη όπου πρέπει να οικοδομήσει η ΝΔ, πρόσθεσε: «Οταν επισκέφθηκα την Αθήνα τον Απρίλη, μίλησα για τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, δεδομένης της κοινής μας δέσμευσης για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου (...) Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα. Ανυπομονώ για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη», κατέληξε με νόημα.

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, έστειλε χτες προσωπικά τα συγχαρητήριά του, κατ' αρχάς, στην νέα υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, λέγοντας σε μήνυμά του ότι «υπάρχουν τόσα πολλά για εμάς να κάνουμε μαζί σε αυτόν τον χώρο, οικοδομώντας ευκαιρίες για τους νέους και στις δύο χώρες μας και εμβαθύνοντας τους ακαδημαϊκούς δεσμούς που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος».

Να σημειωθεί πως και ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα τις επισκέψεις του στα υπουργεία ακριβώς από αυτό της Παιδείας.

Επίσης, ο πρέσβης έστειλε, μέσω μηνύματός του στο προσωπικό του ιστολόγιο, συγχαρητήρια προσωπικά και στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, μιλώντας για «δουλειά», που πρέπει να κάνουν «μαζί», «οικοδομώντας πάνω στις προσπάθειες του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου», ο εκτελεστικός διευθυντής του οποίου Ηλ. Σπιρτούνιας έσπευσε να πάρει την πάσα, αναρτώντας δικό του σχόλιο, για τις «συνεργατικές προσπάθειές» τους «για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του τομέα της Υγείας», και διαβεβαιώνοντας ότι το Επιμελητήριο «θα συνεχίσει τη θετική παρέμβασή του και θα συμβουλεύει τη νέα κυβέρνηση για τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές και λύσεις»...

«Ποδαρικό» με ΔΕΗ και «Ελληνικό»

«Σήμα» επιτάχυνσης των «εμβληματικών» για το κεφάλαιο παρεμβάσεων, στον «αεροδιάδρομο» που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, στέλνουν με τις πρώτες συναντήσεις τους οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, και του προέδρου της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε «ενημέρωση για την κατάσταση της επιχείρησης» ενώ, όπως επίσης ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της επιχείρησης υπέβαλε την παραίτησή του (θα παραμείνει προσωρινά στη θέση του ως ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης του), με τον υπουργό να τον ευχαριστεί «για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΗ, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα».

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο Κ. Χατζηδάκης έχει χαρακτηρίσει το ζήτημα της ΔΕΗ «επείγον και πιεστικό» και παρά το ότι δεν έχει ακόμη αποκαλύψει με λεπτομέρεια τις προθέσεις της κυβέρνησης, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει στο δρόμο της «απελευθέρωσης», αξιοποιώντας σε κάθε περίπτωση και τους κεντρικούς άξονες που κατάρτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε πρώτη φάση προβλέπουν την «αντιμετώπιση» των ελλειμμάτων της ΔΕΗ, μέσα από τη μείωση του «μισθολογικού κόστους», εντείνοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών, αλλά και αυξάνοντας το κόστος των τιμολογίων.

Από εκεί κι έπειτα, εφόσον «εξυγιανθούν» τα οικονομικά της επιχείρησης, ώστε να καταστεί... «αξιόλογη επενδυτικά» θα επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίησή της, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι «εκκρεμότητες» που αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνονται στις εκθέσεις της Κομισιόν, με το πιο πιθανό σενάριο αυτήν τη στιγμή να προβλέπει τη δημιουργία «πακέτων» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που θα βγουν «στο σφυρί».

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, ξεκίνησε κατά προτεραιότητα τις επαφές του για την έναρξη του «φαραωνικού» επενδυτικού σχεδιασμού στο Ελληνικό, αφού όπως δήλωσε χτες είναι «εντολή του πρωθυπουργού» η άμεση υλοποίηση της επένδυσης. Ηδη πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Lamda Development», Οδ. Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας όπως είπε ο υπουργός ενημερώθηκε «για τα ακριβή στάδια προκειμένου να ξεκολλήσει η επένδυση», ενώ χτες το πρωί συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρουπόλεως και πρόεδρο του «Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού», Γ. Κωνσταντάτο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Οπως δήλωσε ο Α. Γεωργιάδης, σκοπός της κυβέρνησης «είναι κάθε εκκρεμές εμπόδιο που εμποδίζει την άμεση έναρξη αυτού του έργου, να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα» και αντίστοιχα ο Α. Κωνσταντάτος εμφανώς ικανοποιημένος σημείωσε ότι «θέματα που λιμνάζουν για το Ελληνικό και τον φορέα διαχείρισης και για το μέλλον της ανάπτυξης εδώ και δύο έως τρία χρόνια, εντός λίγων λεπτών, μετά από ενημέρωση που έκανα στον αρμόδιο υπουργό, βρήκαν άμεση ανταπόκριση και σχεδόν λύση»...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Οι επιχειρηματίες περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση»

Δεν περνά μέρα δίχως «παραινέσεις» από πλευράς των επιχειρηματικών ομίλων προς την κυβέρνηση, με την προσδοκία ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει και θα επιταχύνει στον αντιλαϊκό δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, χτες ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού και Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Π. Κουτσίκος, δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες περιμένουν πολλά από τη νέα κυβέρνηση (...) η επόμενη τετραετία αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να διαμορφώσει ένα θετικό επιχειρηματικό κλίμα και να οδηγηθεί σε περιβάλλον αναπτυξιακής τροχιάς. Η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, με αντίστοιχες θεσμικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του νέου υπουργού Ανάπτυξης, καθώς και η ασφάλεια».

Εκτιμώντας άλλωστε ότι η ΝΔ δεν έχει περιθώρια δικαιολογιών απέναντι στο κεφάλαιο, επισήμανε: «Η ευτυχής συγκυρία που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση με την αυτοδυναμία της, η επιτυχία στις 12 από τις 13 περιφέρειες που ανήκουν στη ΝΔ, καθώς και στην πλειονότητα των δήμων της χώρας, αφήνουν χώρο ώστε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, δημιουργώντας υψηλούς βαθμούς ανάπτυξης».

Αναδεικνύοντας τέλος τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού πάνω στις οποίες κινούνται οι σχέσεις των αστικών τάξεων των δύο χωρών, ο Π. Κουτσίκος διαβεβαίωσε ότι «με πρωτοβουλία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μέσω συνεδρίων, θα προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελληνες και Τούρκους πολιτικούς και επιχειρηματίες, όπως άλλωστε αυτό έπραττε πάντοτε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ