ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνεται η υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Την επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών ανακοίνωσε από το Οσλο η Ντ. Μπακογιάννη

Στην αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση όχι μόνο για να περιορίσει τις διαρροές της προς τα δεξιά, αλλά για να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα από τον καταιγισμό των νέων αντιλαϊκών μέτρων και να αδυνατίσει το μέτωπο αντίστασης προς αυτά.

Ετσι, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε χτες όψιμα ανησυχούσα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας.

Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η προετοιμασία των Συνόδων του ΟΑΣΕ της Κέρκυρας, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Νορβηγό ομόλογό της Γιούνας Γκαρ Στόερε, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή της στο Οσλο. Την ίδια στιγμή της συνάντησης, προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι, ένα αεροπλάνο με παράνομους μετανάστες έφευγε από την Ελλάδα για το Πακιστάν.

Στη συνάντηση με τον Νορβηγό ομόλογό της, η υπουργός Εξωτερικών θέλησε να υπογραμμίσει ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί ζωτικής σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα. «Η Νορβηγία στηρίζει θεσμικά και έμπρακτα, με κονδύλια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών μετά την μιάμισης ώρας συνάντηση με τον κ. Στόερε.

«Η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή για τον επαναπατρισμό κυρίως στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη και υπενθύμισε ότι σήμερα, (σ.σ. χτες) Τετάρτη, φεύγει από την Ελλάδα ένα αεροπλάνο για το Πακιστάν για να προσθέσει παράλληλα, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανθρωπιστική διάσταση των επαναπατριζόμενων.

Η προετοιμασία των Συνόδων της Κέρκυρας (27 και 28 Ιούνη) και η διαμόρφωση της ατζέντας, απασχόλησαν επίσης τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, καθώς η Νορβηγία θα συμμετάσχει και ως χώρα του ΟΑΣΕ και στη Σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ως χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για το εξαιρετικά θερμό κλίμα και την ταυτότητα αντιλήψεων σε σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων. Κατά το πρωινό εργασίας, το οποίο κράτησε μιάμιση ώρα, συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ναυτιλιακά.

Η υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει απόψε στη Στοκχόλμη, όπου θα παρακαθήσει σε άτυπο δείπνο, το οποίο παραθέτει ο Σουηδός υπουργός ομόλογός της Καρλ Μπιλντ, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία την 1η Ιούλη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόγραμμα ευρωκαταστολής

Φακελώματα, παρακολουθήσεις, αντιμεταναστευτικά μέτρα, ενιαιοποίηση των μηχανισμών καταστολής, θα αποτελούν το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής για την επόμενη πενταετία. Οι στόχοι του ανακοινώθηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ζακ Μπαρό, επίτροπο, αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης.

Το πρώτο μέτρο για την Ευρώπη των ...δικαιωμάτων θα είναι η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου και εξόδου των μεταναστών από και προς την ΕΕ και από το ένα κράτος - μέλος στο άλλο, καθώς και η θέσπιση ενός κοινού καθεστώτος θεωρήσεων Σένγκεν. Αλλωστε, με τον κώδικα θεωρήσεων η ΕΕ θεσπίζει ενιαίους, σκληρότερους κανόνες για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου στην ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών. Επιβάλλει την ενσωμάτωση στις βίζες βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικά αποτυπώματα και των δέκα δακτύλων) ακόμη και σε παιδιά 12 χρόνων. Ο αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε πως το ζήτημα της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Ιούνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ισχύον σύστημα έκδοσης θεωρήσεων, το οποίο στηρίζεται στην υπηκοότητα, θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σύστημα αξιολόγησης ενδεχόμενης απειλής που μπορεί να αποτελεί ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Χαρακτηριστικά, ο επίτροπος ανέφερε ότι «επιθυμούμε να έχουμε καλύτερες πληροφορίες για το ποιος ζητά βίζα». Αυτό, στην πράξη, σημαίνει αύξηση και βελτίωση του φακελώματος ανεπιθυμήτων, αλλά και ...επιθυμητών, αφού το φτηνό εργατικό δυναμικό πρέπει να είναι καταχωρημένο για τον καλύτερο έλεγχό του.

Είναι χαρακτηριστικό πως στόχος της ευρωπαϊκής επιτροπής, όπως αναφέρθηκε, είναι η «έμφαση στους δεσμούς που συνδέουν τη μετανάστευση με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς». Για να ενισχυθεί η καταστολή της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης θα ενισχυθεί ο FRONTEX που, στην ουσία, λειτουργεί ως κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών.

Επιπλέον ενισχύονται και συντονίζονται καλύτερα οι ευρωπαϊκοί κατασταλτικοί μηχανισμοί με την ενίσχυση της συνεργασίας των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, ενώ προτείνεται η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αστυνομικούς και δικαστές. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου και η κατάργηση των ενδιάμεσων διαδικασιών, ώστε να διασφαλίζεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων μεταξύ νομικών συστημάτων διαφορετικών κρατών-μελών, η προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής κατάρτισης και προγραμμάτων επιμόρφωσης δικαστών και εισαγγελέων.

ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ
Πιέζει για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πιέσεις προς τα κράτη - μέλη να «υπογράψουν» το διορισμό του για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Ιούνη, ασκεί ο πρόεδρος της Κομισιόν και μοναδικός μέχρι στιγμής υποψήφιος για την επαναδιεκδίκησή της, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. Την παρέμβαση του Ζ. Μπαρόζο προκάλεσαν πληροφορίες που θέλουν το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να τον στηρίζουν μεν αλλά να επιθυμούν να ληφθεί η απόφαση το φθινόπωρο μετά το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ο Ζ. Μπαρόζο υποστηρίζει ότι η επιλογή του Προέδρου, δηλαδή η ανανέωση της θητείας του πρέπει να γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία επιβάλλει ο πρόεδρος της Κομισιόν να οριστεί τον Ιούνιο από τους 27 ηγέτες και στη συνέχεια να τεθεί η απόφαση σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μην παραταθεί η αναμονή, μήπως τελικά λειτουργήσει σε βάρος του και μείνει εκτός αξιώματος...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανοίγει το εδαφικό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αμεση και σαφής ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανου Στεφάνου, στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε «πρωτοφανείς» ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν επικεντρώνεται αρκετά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο Στ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας βάσης λύσης, καταθέτει τις λογικές προτάσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, εργάζεται με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό, με στόχο να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «ο Χ. Ερτσακιτζά την Τρίτη προέβη σε κάποιες δηλώσεις και κάποιους ισχυρισμούς, ισχυρισμοί οι οποίοι είναι και αστήριχτοι, είναι και ατεκμηρίωτοι, θα έλεγα είναι και αυθαίρετοι».

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί και η 32η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπου και αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για το εδαφικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ