ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Ολοι δίνουν εξετάσεις

αυτοί, τουλάχιστον, το παλεύουν... (η φωτογραφία απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
αυτοί, τουλάχιστον, το παλεύουν... (η φωτογραφία απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Μία είδηση: Η «Φίατ» αγόρασε την «Κράισλερ». Ακούγεται σαν ιεροσυλία, είναι απλά καπιταλισμός. Για το κεφάλαιο σημαίνει αύξηση της δύναμης ενός μονοπωλίου σε βάρος ενός άλλου. Για τους εργάτες και των δύο εταιρειών πιο δύσκολη ζωή.

Μία θέση: Σε εκλογές να 'μαστε κι ας είναι για όποιο λόγο. Ετσι κι αλλιώς, φαίνεται να διακηρύσσει το ΠΑΣΟΚ, ένα παιχνίδι είναι οι εκλογές που καμία σημασία δεν έχει η ίδια η πολιτική, αλλά η ικανότητα ως το ποιος θα την φέρει σε ποιον, ώστε - συμπληρώνουμε εμείς - να είναι διαρκές το λίφτινγκ σ' ένα σύστημα που μόνο σαπίλα αναδίνει.

Ποντάρουν στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού αρκείται στο «φύγε εσύ, έλα εσύ». Κι όμως, ο εργαζόμενος κόσμος, τόσο αυτός που ψηφίζει ΝΔ όσο και αυτός που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ θα πρέπει πολύ προσεκτικά να μελετήσει τις θέσεις και των δύο αυτών κομμάτων, καθώς θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά απ' ό,τι μέχρι σήμερα, τις επιπτώσεις από τη μία - ενιαία και αδιαίρετη πολιτική που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες όταν εδώ παριστάνουν τα κοκόρια.

Για δεύτερη συνεχή μέρα, χτες, μόνο ο «Ρ» αποκάλυψε με εκτενή ανάλυση τι συναποφάσισαν στις Βρυξέλλες. Και έπεται συνέχεια.

Μία ανάλυση: Η χλεύη από την αποκεί μεριά του ατλαντικού για έναν κούφιο ευρωπαϊκό αντιαμερικανισμό που ακριβώς σαν τέτοιος δεν μπορεί παρά να κρατά εγκλωβισμένες δυνάμεις υπέρ του καπιταλισμού. Σωστά διαπιστώνουν πως οι ευρωεκλογές ανέδειξαν μόνο θριαμβευτή τον καπιταλισμό, αφού πολύ απλά οι κυρίαρχες δυνάμεις διαγωνίστηκαν με πανομοιότυπες πολιτικές πλατφόρμες. Παραμένει βεβαίως το γνωστό «παράδοξο» που ενοχλεί, το ΚΚΕ, ένα παράδοξο που για να το αντιμετωπίσουν χρειάστηκαν ειδικό σχέδιο, ώστε να δικαιωθεί η εκτίμηση περί τού «κανείς δε μιλά για επανάσταση». Αλλο πως είχαν γνώση οι φύλακες και το παράδοξο παρέμεινε όρθιο...

Τρία θέματα, τρεις κόσμοι: Η κουβέντα για τον Ρίτσο και το αυτονόητο πως ο ποιητής βάθυνε μέσα ακριβώς από τη σχέση του με το ΚΚΕ. Αυτό δεν ξεγράφει. Η κουβέντα για τη παραλία: Οσο μένει το κλάμα τόσο και τα κάγκελα. Η κουβέντα για τη μόρφωση: Οσο οι πολυεθνικές κάνουν κουμάντο τόσο η αποβλάκωση θα παρουσιάζεται σαν πρόοδος.

Ασχετο: Δύσκολη, πάντα, η θέση του κάθε Ιζνογκούντ. Είτε μαύρος κατράμι είναι αυτός, είτε ροζ. Πόσο μάλλον, όταν για να εκτελεστεί μέχρι τέλους το συμβόλαιο πρέπει να προσκομίσεις στη «διαφημιστική» το κεφάλι του ΚΚΕ επί πίνακι. Αντε τώρα να ξεμπερδέψουν με αυτούς που έδωσαν την παραγγελία που ζητάνε λογαριασμό για να ανανεώσουν το συμβόλαιο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΧΛΕΥΗ: «Κουραστήκαμε να περιμένουμε την προαναγγελθείσα "βίαιη σύγκρουση" της Ευρώπης με τη Δεξιά, με τον καπιταλισμό και τις αγορές. Τίποτε τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Δεν ακούμε κανέναν να ζητεί "μαρξιστική επανάσταση". Ούτε κανείς μιλάει για εθνικοποίηση της βιομηχανίας. Καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ακούστηκε ούτε καν μια φωνή που να ζητεί αυτό που ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκαλεί "στήριξη της οικονομίας" και κάποιοι επισήμως ονομάζουν "μαζικές κυβερνητικές δαπάνες". Αντιθέτως ο καπιταλισμός θριάμβευσε, έστω στη "χλιαρή" ευρωπαϊκή εκδοχή του» (το άρθρο σε «the Washington Post» / TO BHMA).

ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΗΡΞΕ Η ΕΣΣΔ! «Αν υπήρξε κάτι θετικό στην ΕΕ το οποίο παραδέχονται ακόμη και φανατικοί εξ αριστερών επικριτές της, είναι το ότι κατάφερε να εξασφαλίσει επί μισόν και πλέον αιώνα την ειρήνη στο εσωτερικό της, σε μια περιοχή που έχουν χυθεί τόνοι αίματος για τη θρησκεία, τη φυλή και τις εδαφικές διεκδικήσεις» (ο Μ. Λίτσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: «Οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθεί "η κυρία Νίκη" είναι η Ενέργεια και οι Μεταφορές. Τις εξωτερικές σχέσεις και τη μετανάστευση, τα πιο hot θέματα στην ατζέντα του ΛΑΟΣ τις αφήνει στον Θανάση Πλεύρη» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: «"Η θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ο Καραμανλής ή θα τον πάμε εμείς τον Μάρτιο" Στη φράση αυτή κορυφαίου παράγοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπυκνώνονται τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις (...) τα περισσότερα στελέχη στοιχημάτιζαν υπέρ του Σεπτέμβρη» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ συναποφάσισαν οι κυβερνήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δεξιό μήνυμα με... καρτοκινητό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τριπλό σήμα για ύφεση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επανελήφθησαν παραινέσεις και αυτοκριτική

ΤΑ ΝΕΑ: Δεξιά στροφή και χαράτσι 3 δισ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ... ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

Η ΑΥΓΗ: Ο Καραμανλής ντύνεται Σαρκοζί

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ το ...άλμπουμ της Μάρθας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γραμμή αντι-ΛΑΟΣ με ατζέντα Καρατζαφέρη

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΦΤΑΙΞΑΜΕ και πρέπει να αλλάξουμε»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ζητούνται 3,5 δισ. ευρώ

Η ΧΩΡΑ: Αφόρισε 4,5 εκατομμύρια Ελληνες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Θα διορθώσουμε όλα εκείνα που πίκραναν τους πολίτες»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ και οφείλουμε να διορθώσουμε όσα πίκραναν τους πολίτες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ο Καραμανλής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Το ΚΚΕ άλλαξε βαθιά τον Ρίτσο»

«-- Ηταν μεγάλος ποιητής ο Ρίτσος; Αν ναι, γιατί βλέπουμε μεγάλες περιόδους με μερικές και ολικές εκλείψεις του; Το ΚΚΕ τον χρησιμοποίησε ή τον έχει ακόμη στο λαϊκό εικονοστάσιο, όπως κάποτε;

-- Θα ήταν ίσως βαρετό και ψυχοφθόρο για την όποια μεγάλη προσωπικότητα να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο της καθημερινότητας. Αλλωστε, δεν το έχει ανάγκη, γιατί γι' αυτήν σημασία έχει το έργο της να υπάρχει ζωντανό μέσα στους ανθρώπους. Οσο για το ΚΚΕ, γιατί τόση σκληρότητα; Υπάρχουν πολλοί από μας που θυσιάσαμε τα νιάτα μας ακολουθώντας τα ματωβαμμένα του λάβαρα. Κάτω από τη σκιά τους διδαχτήκαμε, ψηλώσαμε, ολοκληρωθήκαμε. Στο κάτω - κάτω, το ΚΚΕ είναι μια ιδέα που άλλαξε ριζικά το λαό και τη χώρα μας, όπως άλλαξε βαθιά τον Γιάννη Ρίτσο, δημιουργώντας για τους απογόνους αυτό το πρότυπο του πολίτη - ποιητή» (από συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο ΒΗΜΑ).

Καιρός να πέσουν όλα τα κάγκελα

«Ζει στο Καλαμάκι. Η θάλασσα βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι του. Παρ' όλα αυτά αναγκάζεται να πηγαίνει για μπάνιο αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά, χρησιμοποιώντας μάλιστα το αυτοκίνητό του. Οπως εξηγεί αγανακτισμένος "είναι απαράδεκτο φαινόμενο. Μέχρι και τη θάλασσα περιφράσσουν και μας εκτοπίζουν όλο και πιο μακριά» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Για απόλυτη αποβλάκωση

«Σχέδιο εξοικονόμησης χρημάτων με την κατάργηση των σχολικών βιβλίων και την αντικατάστασή τους από διαδικτυακά βοηθήματα παρουσίασε χτες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ» (το θέμα στα ΝΕΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ