ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΑΑΝ
Αγώνας για δωρεάν θεραπείες, φάρμακα και εξετάσεις

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Υγείας, με το ΣΕΜΙΣΕΑ και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Αποκλειστικά δωρεάν θεραπείες, φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις διεκδίκησαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), με παράσταση διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας τα χαράτσια και τις περικοπές στην Υγεία που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ΑμΕΑ και των χρονίως πασχόντων.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, ανέδειξαν τις συνέπειες από τον «κόφτη» στις δαπάνες για την Ειδική Αγωγή, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν σταματήσει τις θεραπείες τους και οι γονείς να περιμένουν για μήνες να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Από την πλευρά του, ο Π. Πολάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση λέγοντας ότι πρόκειται για «μεταβατική περίοδο» και ότι θα εξομαλυνθεί όταν θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής.

Επιχείρησε, επίσης, να εξωραΐσει την πραγματικότητα στο χώρο της Υγείας, λέγοντας ότι «η κατάσταση έχει βελτιωθεί», έκανε λόγο για προσλήψεις προσωπικού, αποκρύπτοντας ότι ο αριθμός τους απέχει από τις πραγματικές ανάγκες κι όσες γίνονται είναι με ημερομηνία λήξης, ενώ για το ζήτημα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, εκ των οποίων πολλά είναι συνοδά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν.

«Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών δαπανών και το φόρτωμα του κόστους στις λαϊκές οικογένειες. Μόνη διέξοδος είναι να μετατρέψει ο κόσμος την αγανάκτησή του σε απόφαση για αγώνα, με σταθμό την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Χάρης Χουρδάκης, πρόεδρος της ΣΕΑΑΝ. Νωρίτερα, η ΣΕΑΑΝ συμμετείχε και στην κινητοποίηση των παραπληγικών που έγινε στη Βουλή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα ζητήματα της Προσχολικής Αγωγής

Σήμερα, στις 8 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος η συγκέντρωση του Συνδικάτου, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στους ΟΤΑ

Να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή στάση εργασίας (7 π.μ. - 12 μ.) του κλάδου και στη συγκέντρωση που οργανώνει στις 8 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής για το ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «έρχεται παραμονές της νέας βαρβαρότητας που μας ετοιμάζει, να εξαγγείλει τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Να πουλήσει επί της ουσίας φούμαρα με μεταξωτές κορδέλες στο πλαίσιο των αντιμέτρων. Στους τακτικισμούς της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι αλλά και οι γονείς δεν πρέπει να τσιμπήσουν.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που πέρυσι έβαλε τους ιδιώτες βαθιά στο χώρο των παιδικών σταθμών μέσα από λεγόμενα voucher. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η πλειοψηφία των δημάρχων (...) Τεράστια είναι η ευθύνη και της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, που καλεί την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ σε κοινό μέτωπο. Καλεί σε κοινό μέτωπο ποιους; Αυτούς που έχουν υιοθετήσει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων (...)

Το αίτημα για δίχρονη Προσχολική Αγωγή δημόσια και δωρεάν στα πλαίσια του 12χρονου Σχολείου δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την ανάγκη ανάπτυξης της πάλης για πλήρη ολοκληρωμένη ανάπτυξη των δημόσιων δομών αγωγής και φροντίδας των βρεφών και των νηπίων. Οποιος λέει το αντίθετο, είναι κακοπροαίρετος.

Είναι κρίσιμο τώρα να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των παιδιών και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Να καταδικαστούν από το λαϊκό κίνημα όσοι επιλέγουν με τη στάση τους να νομιμοποιούν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, εξυπηρετώντας τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης (...)

Απαιτούμε: Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους».

Καταγγέλλουν απειλές

Στο μεταξύ, τις καταγγελίες εργαζομένων που απασχολούνται με προσωρινές μορφές απασχόλησης στους ΟΤΑ αναδεικνύει με δελτίο Τύπου το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Οι καταγγελίες αφορούν σε απειλές που δέχονται από τις δημοτικές αρχές για να μη συμμετέχουν στη σημερινή στάση εργασίας. Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του, «δικαίωμα σε στάση ή σε απεργία έχουν το σύνολο των εργαζομένων μελών και μη μελών στους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής» και καλεί τους εργαζόμενους να αψηφήσουν τους εκβιασμούς και να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση και συγκέντρωση που οργανώνει.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε Τύρναβο, Κρήτη και Λέσβο

Ακολουθώντας τα βήματα των συναδέλφων τους της επαρχίας Αγιάς, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τον παγετό.

Στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε στον Τύρναβο η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Τυρνάβου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, αύριο Παρασκευή 12 Μάη, στις 11 π.μ., με αιτήματα: Να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τον παγετό του Γενάρη του 2017. Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους των χωριών Αργυροπουλίου και Δαμασίου για τον παγετό του Μάρτη του 2016. Να επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν οι παραγωγοί για να δηλώσουν τις καλλιέργειές τους για τον περσινό παγετό και οι οποίοι άδικα εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Προσυγκεντρώσεις των αγροτών θα γίνουν στην Τούμπα, μέσα στην πόλη του Τυρνάβου (10 π.μ.), και στις 9.30 π.μ. έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στον Αμπελώνα, στην κεντρική πλατεία Δαμασίου, στην κεντρική πλατεία Αργυροπουλίου και στην κεντρική πλατεία Πλατανουλίων.

Στο μεταξύ, με αφετηρία την πανελλαδική απεργία της 17ης Μάη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων ξεκινά δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στον κόμβο Μουρνιών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία με αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία 1866, όπου και θα γίνει η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των Χανίων.

Στις 23 Μάη θα συμμετάσχει στην παγκρήτια αγροτική σύσκεψη στο Ρέθυμνο, ενώ για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Μπλόκων, διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην εφορία, το δασαρχείο και την αντιπεριφέρεια Κρήτης. Επίσης, η ΕΟΑΣ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο αντιπολεμικό διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, 27 και 28 Μάη στα Χανιά.

Στη Λέσβο, τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλογών του νησιού συναντήθηκε προχτές με τον αντιπεριφερειάρχη, απαιτώντας αύξηση των κονδυλίων για τη δακοκτονία αλλά και στελέχωση των εργαστηρίων του Οργανισμού ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ώστε υπό την ευθύνη του να γίνεται αποκλειστικά η δειγματοληψία και ο έλεγχος του γάλακτος των ντόπιων παραγωγών. Ζήτησε επίσης την ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού με μόνιμους δασοπυροσβέστες και οχήματα, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Σύσκεψη στην Αρτα για τις εξελίξεις στην πτηνοτροφία

Τις εξελίξεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας θέτουν στο επίκεντρο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Αρτας - Πρέβεζας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας. Με αφορμή τις εξελίξεις στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας, καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου, τους μικρομεσαίους αγρότες, πτηνοτρόφους σε εκδήλωση - συζήτηση, αύριο Παρασκευή 12/5, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρτας.

Οι εργαζόμενοι στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αβέβαιη παραμένει η επόμενη μέρα, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για συγχώνευση ή εξαγορά της επιχείρησης.

Στο κάλεσμά τους, οι διοργανωτές της εκδήλωσης σημειώνουν πως οι εξελίξεις στην πτηνοτροφία αντανακλούν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, είτε είναι συνεταιριστικές, είτε όχι. «Για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες - πτηνοτρόφους το ζητούμενο είναι να μην είναι εκείνοι που θα επωμιστούν το βάρος των μεταξύ τους ανταγωνισμών, διαλέγοντας εκμεταλλευτή. Οφείλουν με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, οργανωμένοι, με ταξικό προσανατολισμό, σε συμμαχία με τους εργάτες από κάθε κλάδο, να διεκδικήσουν την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, τα δεδουλευμένα, τα δικαιώματά τους, αξιοπρεπές εισόδημα από την παραγωγή σε ό,τι αφορά τους μικρούς παραγωγούς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Εκλογές συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης

Σε συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και στις εκλογές που θα γίνουν στις 19 - 21 Μάη, καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης. Οι εκλογές θα γίνουν ως εξής: Παρασκευή 19/5 στη Σιάτιστα (ΚΑΠΗ), 5 μ.μ. έως 8 μ.μ., Σάββατο 20/5 στην Αιανή (πνευματικό κέντρο), 10 π.μ. έως 1 μ.μ. Στο Βελβεντό (Πνευματικό Κέντρο), 3 μ.μ. έως 6.30 μ.μ. Στην Ανω Κώμη (κοινοτικό κατάστημα), 7 μ.μ. έως 9 μ.μ. Την Κυριακή 21 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, 10 π.μ. έως 8 μ.μ.

Λαϊκό γλέντι της ΣΕΑΑΝ

Χρονιάτικο λαϊκό γλέντι πραγματοποιούν την Κυριακή 14 Μάη, στις 13.00, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106, πλησίον Μετρό Ανθούπολης), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Αττικής και Νήσων. Στην εκδήλωση συμμετέχουν και τη στηρίζουν στο καλλιτεχνικό της πρόγραμμα ο Βαγγέλης Κορακάκης με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, ο Κώστας Καντζιλιέρης και η κομπανία του με παραδοσιακά - δημοτικά τραγούδια και, όπως πάντα, το μουσικό συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org