ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ετοιμάζουν και νέο αντιλαϊκό πακέτο

Την απειλή της «επιτήρησης» σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν οι κυβερνώντες, παρά το γεγονός ότι και χωρίς αυτήν οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης

Τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν και συνέχεια. Με πρόσχημα και πάλι την απειλή της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο ΕΚΟΦΙΝ, την προηγούμενη Δευτέρα, όπου οι υπουργοί Οικονομίας επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό, στο πρακτικό του σκέλος, πολύ απλά σημαίνει ότι χώρες, οι οποίες σύμφωνα με την κοινοτική γραφειοκρατία εμφανίζουν «υπερβολικό έλλειμμα», δηλαδή πάνω από το 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να το διορθώσουν... Μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν σήμερα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η χώρα εμφάνισε το 2007 έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ, το 2008 3,7%, όσο αναμένεται να διαμορφωθεί και το 2009. Για το 2010, εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρά στο 3,2%, ενώ κάτω από το 3% προβλέπεται ότι θα βρεθεί το 2011.

Αυτό που φαίνεται ότι «σώζει» την Ελλάδα, είναι ότι υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα εμφανίζουν σήμερα και άλλες έξι (6) χώρες της Ευρωζώνης, με πιο επισφαλείς, εκτός από τη χώρα μας, τις Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία. Το αν η Ελλάδα θα εισέλθει σε καθεστώς επιτήρησης, κάτι που ουσιαστικά είναι αδιάφορο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, που έτσι κι αλλιώς καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης, θα αποφασιστεί στο Κολέγιο των Επιτροπών στις 18 Φλεβάρη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στις συναντήσεις που είχε με Κοινοτικούς αξιωματούχους, επιχείρησε να εξασφαλίσει «περίοδο χάριτος» έως το 2011. Σε χτεσινές του μάλιστα δηλώσεις, ο Γ. Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να ...πανηγυρίσει, επειδή στη δημοπρασία των τριετών ομολόγων, το Δημόσιο δανείστηκε 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο υψηλότερο κατά 1,9 μονάδες από τα επίπεδα δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου! Κατά τον υπουργό, η εξέλιξη αυτή «πείθει τις αγορές ότι η Ελλάδα δε διατρέχει κίνδυνο, όπως μερικά διεθνή δημοσιεύματα προσπαθεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αξιοπιστίας».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, μπρος στην αδήριτη αναγκαιότητα που δημιουργήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση, ΕΕ και κράτη - μέλη κατέληξαν σε κοινή απόφαση για «ελαστική» ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία ερμηνεύεται ως περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των οικονομιών με «υπερβολικό έλλειμμα». Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, από τη μια, προώθησαν τα προγράμματα στήριξης των τραπεζικών μονοπωλίων με τρισεκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, και, από την άλλη, απειλούν σήμερα με τη λήψη κατασταλτικών μέτρων. Οσες, δηλαδή, χώρες ενταχθούν σε καθεστώς επιτήρησης, θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αυστηρότερα προγράμματα λιτότητας, ακόμη πιο οδυνηρά από τα μέτρα που προβλέπονται στα Προγράμματα Σταθερότητας. Ειδικά για τη χώρα μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση αυτή ως πρόσχημα για να ανοίξουν και πάλι το θέμα του ασφαλιστικού, όπως ωμά απαίτησε η ΕΕ στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.

Πέραν τούτου, το όλο σκηνικό αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της καπιταλιστικής οικονομίας, οι οποίες, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οξύνονται. Ετσι, όταν αντιλήφθηκαν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινδυνεύει με κατάρρευση, το ενίσχυσαν με τεράστια ποσά, με μερική κρατικοποίηση τραπεζών και άλλα μέτρα κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα. Ο κρατικός, όμως, δανεισμός όξυνε το δημοσιονομικό πρόβλημα (μεγάλα ελλείμματα), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης της νομισματικής σταθερότητας. Προϋπόθεση της λειτουργίας του ευρώ είναι μια ανεκτή κατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αντιμετωπίσουν το νέο αυτό πρόβλημα, προωθούν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προγράμματα περιορισμού των δημόσιων οικονομικών, τα οποία αντικειμενικά οξύνουν τα κρισιακά φαινόμενα. Και το κουβάρι των αντιθέσεων μπερδεύεται ακόμα περισσότερο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Νέες προκλητικές αξιώσεις

Ζητούν και εξαγωγή μέρους των κρατικών ενισχύσεων με τα 28 δισ. ευρώ στην ευρύτερη ...ζωτική περιοχή των τραπεζών

Κάθε όριο - ακόμη και για το ύφος τραπεζιτών - ξεπέρασε το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο που, παρά τις όποιες αντιθέσεις ανάμεσα στις επιμέρους μερίδες, συντεταγμένα αξιώνει και νέες προκλητικές διευκολύνσεις.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με χτεσινή επίσημη ανακοίνωση, διεκδικεί την επέκταση - εξαγωγή των κρατικών ενισχύσεων από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ στην ευρύτερη ζωτική περιοχή της επιχειρηματικής δράσης τους (Βαλκάνια, ΝΑ Ευρώπη και αλλού). Τονίζουν ότι θα «ήταν μεγάλο στρατηγικό σφάλμα αν οι ελληνικές τράπεζες εγκατέλειπαν την πελατεία τους στις χώρες αυτές, ορισμένες από τις οποίες είναι και μέλη της ΕΕ, πόσο μάλλον αφού σε αυτές υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες». Συνεχίζοντας λένε: «Είναι προφανές ότι η μη στήριξη των οικονομιών αυτών θα απέβαινε και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας».

Είναι απόλυτα φανερό πως οι τραπεζίτες βγήκαν μπροστά εκπροσωπώντας και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας που έχουν ανοίξει τις «μπίζνες» στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, το συνολικό ενεργητικό τους στην ευρύτερη περιοχή φτάνει σε 53,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού ενεργητικού του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μάλιστα, σε ορισμένα βαλκανικά κράτη κατέχουν μερίδια αγοράς που ξεπερνούν το 20%. Εκπροσωπώντας και την πελατεία τους, δηλαδή τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, σημειώνουν ότι «στις χώρες της περιοχής λειτουργούν πάνω από 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη» (σ.σ. με ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα)...

Αντίστοιχες ρυθμίσεις κρατικών ενισχύσεων προβάλλει συνολικά το ευρωενωσιακό τραπεζικό κεφάλαιο. Να σημειωθεί πως για αύριο είναι προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλου με τον ομότιμό του της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Το Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη

Στις 14 του Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου

Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και μπλόκων που είχαν στηθεί στους δρόμους κατά την πρόσφατη παναγροτική κινητοποίηση, καλούνται να πάρουν μέρος στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 14 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Παλαμά Καρδίτσας.

Τη σύσκεψη διοργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων και η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας, που θεωρούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του αγώνα είναι η ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, με την ενεργοποίηση αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα σ' όλη την Ελλάδα και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου στο αγροτικό κίνημα.

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη θα συζητήσουν και θα εξειδικεύσουν το ψήφισμα του μπλόκου της Νίκαιας, που κινείται στη γραμμή της αποτελεσματικής οργάνωσης και του συντονισμού των αγώνων, στη γραμμή της σύγκρουσης με τις αιτίες που οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα. Η εμπειρία του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβρη και κορυφώθηκε, με επιτυχία, στο μπλόκο της Νίκαιας, αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που θα συνεχιστούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του ψηφίσματος που δίνουν λύσεις για το «σήμερα» και το «αύριο» των μικρομεσαίων αγροτών.

Τα αιτήματα αυτά ανέδειξαν την πραγματική αιτία των αγροτικών προβλημάτων που βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων. Η πάλη των Θεσσαλών αγροτών, που μετείχαν στο μπλόκο της Νίκαιας, έθεσε στο στόχαστρο και τις πρόσφατες καταστροφικές αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που έρχονται να δώσουν τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες, όπως αυτές για τον καπνό, τα σιτηρά, το βαμβάκι, την κατάργηση των επιδοτήσεων για τους φτωχούς αγρότες, τη δυνατότητα αφαίρεσης 10%, επιπλέον, από την ενιαία ενίσχυση, τη λεγόμενη περιφερειοποίηση κ.ά.

Και στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις εκφράστηκαν οι δύο «γραμμές» του αγώνα. Η μία «γραμμή» είναι της υποταγής, της συναίνεσης και της συγκάλυψης των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα, η οποία εκφράζεται από τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και τα μπλόκα που στήθηκαν από Συντονιστικές Επιτροπές οι οποίες υπονόμευσαν τον αγώνα και πρόβαλαν αιτήματα που δε θίγουν την ΚΑΠ και δε δίνουν προοπτική για το «αύριο» των μικρομεσαίων αγροτών.

Η άλλη «γραμμή» εκφράστηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο στηρίχτηκε στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα - αγροτικούς συλλόγους, Ομοσπονδίες - και στην Επιτροπή Αγώνα και έδινε και δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες στη γραμμή σύγκρουσης και διεκδίκησης, όπως αποτυπώθηκε και στο ψήφισμα.

ΚΚΕ
Γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης

Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Η οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια να μεγαλώνει την ανισομετρία μεταξύ των κρατών - μελών της και από την άλλη να καθιστά πιο άγρια την επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Παρά την όξυνση των αντιθέσεών τους όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφωνούν και συντονίζονται στη λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων πρώτα απ' όλα στα εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας. Είτε με επιτήρηση, είτε χωρίς, η πολιτική του "ευρωμονόδρομου" δεν αλλάζει.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στα λαϊκά στρώματα να πετάξουν στα σκουπίδια όλα τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΕΕ. Να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους στη γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης, για την οποία ευθύνονται τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων, ο καπιταλισμός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ