ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεγαλοστομίες για την ακρίβεια

Με την ...παρατήρηση των τιμών και την παρότρυνση των καταναλωτών να αναλάβουν τον έλεγχό τους, «αντιμετωπίζει» τις ανατιμήσεις

Με κορόνες και αερολογίες του τύπου «δε θα διστάσουμε...», «δε θα χαριστούμε σε κανένα» και άλλα παρόμοια, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στα βήματα του προκατόχου του Χρ. Φώλια, που διακήρυττε ότι «θα βγάλει τα νύχια των αετονύχηδων» και ότι «θα κόψει τα χέρια των κερδοσκόπων», εμφανίστηκε χτες συνεπής με τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από την πολιτική εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στα μονοπώλια. Αποποιούμενος των κυβερνητικών ευθυνών για την ακρίβεια, την απέδωσε ακόμα και σε ...«ψυχολογικούς παράγοντες», εκτός πάντως από την πολιτική που ασκείται.

Στην ουσία ούτε μία από τις δράσεις που παρουσίασε χτες ο υπουργός, συνοψίζοντας σε τέσσερις άξονες την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2009, δεν αγγίζει την κερδοσκοπική ασυδοσία των μονοπωλίων. Αντίθετα, όπως ξεκαθάρισε, σε κάθε περίπτωση «προχωρούμε στη λογική παλαιότερων δεσμεύσεων της κυβέρνησης». Σ' αυτή τη λογική, οι ...κυβερνητικές δράσεις τους επόμενους μήνες στο πεδίο των τιμών και της αγοράς περιλαμβάνουν το «παρατηρητήριο τιμών» και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που κατά το υπουργείο δε δικαιολογούν επαρκώς το ύψος των ανατιμήσεων που επιβάλλουν -λες και όλες οι άλλες... δικαιολογούνται - μια και δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να θίξει το καθεστώς της «ελεύθερης» διαμόρφωσης των τιμών. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει την πρακτική των «συμφωνιών κυρίων» με επιχειρήσεις για συγκράτηση των τιμών για ένα διάστημα, ενώ παρότρυνε και σε πρακτικές «μποϊκοτάζ», σημειώνοντας ότι χρειάζεται ενεργός συμμετοχή του καταναλωτικού κινήματος. Προβλέπεται, ακόμη, η τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ψήφιση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες.

Οι αναφορές στις μικρές επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχιστεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική που τις θέτει στο περιθώριο και στο έλεος των πολυεθνικών. Στον τομέα της «επιχειρηματικότητας», το υπουργείο προωθεί την προκήρυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2» (ΕΠΑΝ 2), στο οποίο προσβλέπουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί 5.200 αιτήσεις εγγύησης δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), που έτσι κι αλλιώς αφορούν κερδοφόρες επιχειρήσεις αυστηρά επιλεγμένες από τις τράπεζες. Ενόψει της σημερινής συνάντησης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί», προφανώς απέναντι στις απαιτήσεις τους για περισσότερα κέρδη από τη διαδικασία.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και είπε ότι θα καλέσει τα κόμματα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε διάλογο για την πλήρωση του «κενού» του λιθάνθρακα από άλλο καύσιμο. Νέα μέτρα υπέρ των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων θα θεσπιστούν μέσα από ένα ακόμη νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ειδικότερα για τα αιολικά έργα. Ανακοινώθηκε και η κατασκευή δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου σύνδεσης με τη Βουλγαρία (Κομοτηνή - Χάσκοβο). Επανέλαβε ότι δε θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2009, προεξοφλώντας ότι τα κέρδη της θα βελτιωθούν. Στον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας προαναγγέλθηκε περιορισμός των ερευνητικών κέντρων με μελέτη ξένου οίκου. Πρότυπο του υπουργού είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης που χρηματοδοτείται από το κράτος για τα προγράμματά του μόνο κατά 17%!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Μέχρι το Μάρτη οι συζητήσεις με τη MIG

Αρχισαν χτες, και αναμένεται να διαρκέσουν έως τις αρχές του επόμενου μήνα, τα «παζάρια» κυβέρνησης και «Marfin Investment Group» (MIG) για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οι «σύμβουλοι» της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της MIG συναντήθηκαν χτες παρουσία του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επιτηρεί τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης σε όλες τις φάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εκπροσώπους της MIG παραδόθηκαν όλα τα οικονομικά και άλλα στοιχεία του ομίλου της ΟΑ, ώστε να είναι σε θέση να καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα «παζάρια» που θα κάνουν στις συναντήσεις που θα επακολουθήσουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ενημέρωσε χτες την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρόταση του Α. Βγενόπουλου της MIG, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, είπε ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει «μια υγιής, αποτελεσματική αποκρατικοποίηση της "Ολυμπιακής" και αυτό επιδιώκεται με τη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη». Την αισιοδοξία του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Ευρ. Στυλιανίδης, αν και στην ουσία δεν του ανατέθηκε ποτέ ο χειρισμός της ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΟΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Βγενόπουλος διεκδικεί με το ελάχιστο τίμημα των 107 εκατ. ευρώ και τις τρεις εταιρείες του ομίλου (πτητικό έργο, Τεχνική Βάση, επίγεια εξυπηρέτηση), ενώ προτίθεται να προσλάβει και ορισμένους εργαζόμενους, αλλά με συμβάσεις και όρους «αγοράς».

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία στην ΟΣΠΑ, η οποία μέχρι τώρα με τη στάση της, ουσιαστικά, διευκολύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι ...απαιτεί «δημόσια και ενιαία "Ολυμπιακή"».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν χτες έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι συμβασιούχοι της «Ολυμπιακής», διεκδικώντας την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την καταβολή της άδειας και του επιδόματος αδείας για το 2008 στους απολυμένους συμβασιούχους και καλύτερες συνθήκες υγιεινής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται λαϊκό κίνημα

Με αφορμή τις δηλώσεις Χατζηδάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει:

«Η ακρίβεια πουθενά δεν αντιμετωπίστηκε με παρατηρητήρια και κινήματα καταναλωτών. Αυτό που χρειάζεται είναι λαϊκό κίνημα ενάντια στα μονοπώλια, στην κυβέρνηση και στα κόμματα που τα υπηρετούν».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αύξηση 6,8% στα έσοδα του 2008

Αρκετά κάτω από τους στόχους που έμπαιναν στον προϋπολογισμό αλλά σε κάθε περίπτωση με σημαντική ενίσχυση κατά 6,8% έκλεισαν τα φορολογικά έσοδα του κράτους για το 12μηνο του 2008.

Για μια ακόμη χρονιά τα σπασμένα φορτώθηκαν στα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα με τις ανατιμήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα) αλλά και τους φόρους πάνω στα εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ).

Οπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών - δόθηκαν στη δημοσιότητα με καθυστέρηση και μετά τις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας -, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός της σημαντικής μείωσης που εμφανίζει η μάζα του ΦΠΑ. Ειδικά για το μήνα Δεκέμβρη του 2008 σημείωσε πτώση 8,4%, γεγονός που έχει να κάνει με την πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης.

Στο 12μηνο Γενάρη - Δεκέμβρη του 2008 τα συνολικά έσοδα έφτασαν σε 55,3 δισ. ευρώ (από 51,7 δισ. ευρώ το 2007) με αύξηση 6,8%. Ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού ήταν στα 58 δισ. ευρώ και μετά την αναθεώρησή του κατέβηκε στα 57,3 δισ. ευρώ.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο τριετές δάνειο

Στα 19 δισ. ευρώ έχει φτάσει ήδη ο κρατικός δανεισμός για το έτος 2009 - σε λιγότερο από ενάμιση μήνα - με τελευταία «σοδειά» το 3ετές ομόλογο, από το οποίο η κυβέρνηση δανείστηκε 7 δισ. ευρώ με τα επιτόκια να διαμορφώνονται σε 4,3%. Μεγάλοι οφελημένοι είναι οι τραπεζίτες και άλλοι ρεντιέρηδες - μεγαλοδανειστές οι οποίο λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Το τριετές ομόλογο θα διατίθεται από τς τράπεζες και σε φυσικά πρόσωπα, αλλά σε τιμές που θα καθορίζουν οι ίδιες, με κριτήριο και τα σκαμπανεβάσματα της τιμής στη δευτερογενή αγορά κρατικών χρεογράφων, στην οποία, να σημειωθεί, μετέχουν μόνον οι τράπεζες. Οι όροι διάθεσης είναι αντίστοιχοι με αυτούς του 5ετούς ομολόγου που είχε κυκλοφορήσει στα τέλη του Γενάρη. Συγκεριμένα, οι αποδόσεις (τόκοι) θα είναι αφορολόγητοι με την προϋπόθεση ότι τα ομόλογα θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους (2012). Οι εγγραφές θα γίνονται από 17 μέχρι 24 Φλεβάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ