ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Από τη Νάουσα στη Βέροια η σημερινή διαδήλωση

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με κατεύθυνση τη Νομαρχία Ημαθίας

Από προηγούμενη πορεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στην πόλη της Βέροιας
Από προηγούμενη πορεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στην πόλη της Βέροιας
«Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Ούτε ένα ευρώ στους βιομηχάνους». Μ' αυτήν την ξεκάθαρη απαίτηση οι εργαζόμενοι της Νάουσας συμμετέχουν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, που οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΝ) της περιοχής, στα γραφεία του. Από εκεί οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν στη Νομαρχία, στη Βέροια. Το ΕΚΝ καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση, οργάνωση και συντονισμό της πάλης, για να μην κλείσουν άλλα εργοστάσια, για να μην γίνει καμία απόλυση. Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Για δουλειά με δικαιώματα ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων. Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο «Λαναρά».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στην ανακοίνωσή του το ΕΚΝ, οι βιομήχανοι με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και με τη συνενοχή των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρμου, προσπαθούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες του λαού, να τον παγιδεύσουν στη λογική των επιδομάτων της φτώχειας, να μπλοκάρουν τις διεκδικήσεις του. «Στη φουρτούνα της κρίσης - σημειώνει - βρίσκονται μόνο οι εργαζόμενοι. Αυτοί που πλήρωσαν ακριβά την "ανάπτυξή" τους, καλούνται τώρα να πληρώσουν και την κρίση του συστήματος». Απάντηση στην επίθεση του αστικού κράτους, της πλουτοκρατίας και την αντιλαϊκή τους πολιτική, δεν μπορούν να δώσουν οι δυνάμεις της υποταγής, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που στηρίζει τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ΕΕ, τη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης», της «ταξικής συνεργασίας», ξεκαθαρίζει το ΕΚΝ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση για ανεργία - κρίση

Παύση εργασιών αύριο και συγκέντρωση στην Ομόνοια

Κλιμακώνουν αύριο Πέμπτη 12 Φλεβάρη τον αγώνα τους τα σωματεία της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, με τη συμμετοχή 8 σωματείων από τον κλάδο του μετάλλου, της ναυπηγοεπισκευής και της χαλυβουργίας ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που επιχειρείται από την εργοδοσία σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την κρίση. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παύση εργασιών και συγκέντρωση μετά από μία ώρα στην Ομόνοια. Από εκεί θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης.

Τη Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, η Πανελλαδική Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας. Ηδη οι εκπρόσωποι των σωματείων με πρόσφατες κινητοποιήσεις στο υπουργείο Απασχόλησης έχουν κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δε θα ανεχτούν τις απολύσεις που επιχειρεί στον κλάδο η εργοδοσία με πρόσχημα την οικονομική κρίση και πως θα συνεχίσουν τον αγώνα, ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Παράλληλα, απαιτούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μη γίνουν άλλες απολύσεις και να υπάρξει ουσιαστική προστασία των ανέργων.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔ
Θύματα της υποχρηματοδότησης

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται, του ελλείμματός του είναι το γεγονός ότι, ενώ η κάλυψη των αναγκών του απαιτεί ποσό της τάξεως του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2009, του έχει χορηγηθεί ποσό 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συμβεβλημένοι γιατροί και φαρμακοποιοί, που έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ ένταλμα για πληρωμή υπάρχει μόνο για το Σεπτέμβρη. Οι ελλείψεις σε προσωπικού είναι μεγάλες, ιδιαίτερα για τις περιφερειακές του υπηρεσίες. Η βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας, απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΠΑΔ και ρωτά «σε ποιο ύψος φτάνουν οι εισφορές επί του συνόλου των δημόσιων υπαλλήλων (σε απόλυτο αριθμό) και ποια η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού από την τελευταία 3ετία, που τα ελλείμματα εμφανίζονται εκρηκτικά».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΟ: Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό (γενικά αλλά και ειδικότερα για το επικουρικό ταμείο του κλάδου, το ΤΕΑΥΦΕ), διοργανώνει σήμερα, στις 5 μ.μ., η ΟΕΦΣΕΕ, στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος). Τη σύσκεψη θα ακολουθήσει κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ: Σε γενική συνέλευση με κύριο θέμα τις απολύσεις, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει αύριο, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).

ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ: Στη σύσκεψη που οργανώνουν αύριο, στις 6 το απόγευμα, καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 25 Φλεβάρη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Λογιστών, (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΥΓΕΙΑ: Με αποκλεισμό του Νοσοκομείου «Γιώργος Γεννηματάς» και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου σχετικά με το πρόγραμμα εφημεριών συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, ενόψει της πανελλαδικής απεργία τους. Παρόμοιες κινητοποιήσεις γίνονται αύριο Πέμπτη στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και την Παρασκευή στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Τη Δευτέρα με γενική τους συνέλευση οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν για την πορεία του αγώνα τους.

Προσφορά για την Παλαιστίνη

100 ευρώ κατέθεσαν στο ΠΑΜΕ για τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης εργαζόμενοι του εστιατορίου «Burgy» στον Κορυδαλλό.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟ»
Να μην υποκύψουν οι εργαζόμενοι

Τα σχέδια της εταιρείας «ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟ», η οποία σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων έχει αναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις και ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εταιρεία "ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟ" που με πρόσχημα την κρίση επιχειρεί να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των ΣΣΕ. Η επιχείρηση "ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟ" προσπαθεί να φορτώσει την κρίση στους εργαζόμενους, αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκε και αποκόμισε τεράστια κέρδη. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εταιρείας. Για να μην περάσει καμιά απόλυση. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Συζητήσεις για την κρίση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση, νέα αντεργατικά σχέδια και η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος» διοργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Κομνηνός, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορουπαλλήλων Αθήνας. Συζήτηση με το ίδιο θέμα διοργανώνει και η Γραμματεία Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου.

ΝΕΚΡΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ
Σκοτώθηκε πέφτοντας από τα 12 μέτρα

Στους 9 οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του χρόνου

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το αίμα των δύο εργαζομένων που την προηγούμενη εβδομάδα δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους από το μεροκάματο και ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ήρθε να θυμίσει ξανά πως η λίστα των νεκρών εργατών δεν έχει τελειωμό. Ο 47χρονος Αϊμάν Ασκούρ από τη Συρία, πατέρας 4 παιδιών, βρήκε τραγικό θάνατο, πέφτοντας από ύψος 12 μέτρων. Με το νέο «ατύχημα», που έγινε προχτές το μεσημέρι, οι νεκροί εργάτες για το 2009 ανεβαίνουν στους 9.

Ο εργάτης, που δούλευε για λογαριασμό του Σύρου υπεργολάβου σοβατζή Ντουμάρ Αχμέντ, έπεσε στο κενό με το κεφάλι, καταλήγοντας στο υπόγειο, την ώρα που έστηνε μαζί με άλλους συναδέλφους του σκαλωσιά. Το «ατύχημα» σημειώθηκε στην οδό Φλωρίνης 20, στο Μοσχάτο, σε χώρο όπου κατασκευάζεται αποθηκευτικό κέντρο φαρμάκων. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά από παρέμβαση του οποίου στο σημείο έφτασε και συνεργείο του ΣΕΠΕ, τα μέτρα ασφαλείας ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Σε σοβαρό εργατικό «ατύχημα» τραυματίστηκε χτες σοβαρά και ο 42χρονος Σταύρος Καραντζιώτης, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία ΑΕΤΕΘ, που κατασκευάζει το Βιομηχανικό Πάρκο στην Πάτρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ