Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ετοιμάζουν και νέο αντιλαϊκό πακέτο

Την απειλή της «επιτήρησης» σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν οι κυβερνώντες, παρά το γεγονός ότι και χωρίς αυτήν οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης

Τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν και συνέχεια. Με πρόσχημα και πάλι την απειλή της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο ΕΚΟΦΙΝ, την προηγούμενη Δευτέρα, όπου οι υπουργοί Οικονομίας επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό, στο πρακτικό του σκέλος, πολύ απλά σημαίνει ότι χώρες, οι οποίες σύμφωνα με την κοινοτική γραφειοκρατία εμφανίζουν «υπερβολικό έλλειμμα», δηλαδή πάνω από το 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να το διορθώσουν... Μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν σήμερα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η χώρα εμφάνισε το 2007 έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ, το 2008 3,7%, όσο αναμένεται να διαμορφωθεί και το 2009. Για το 2010, εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρά στο 3,2%, ενώ κάτω από το 3% προβλέπεται ότι θα βρεθεί το 2011.

Αυτό που φαίνεται ότι «σώζει» την Ελλάδα, είναι ότι υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα εμφανίζουν σήμερα και άλλες έξι (6) χώρες της Ευρωζώνης, με πιο επισφαλείς, εκτός από τη χώρα μας, τις Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία. Το αν η Ελλάδα θα εισέλθει σε καθεστώς επιτήρησης, κάτι που ουσιαστικά είναι αδιάφορο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, που έτσι κι αλλιώς καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης, θα αποφασιστεί στο Κολέγιο των Επιτροπών στις 18 Φλεβάρη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στις συναντήσεις που είχε με Κοινοτικούς αξιωματούχους, επιχείρησε να εξασφαλίσει «περίοδο χάριτος» έως το 2011. Σε χτεσινές του μάλιστα δηλώσεις, ο Γ. Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να ...πανηγυρίσει, επειδή στη δημοπρασία των τριετών ομολόγων, το Δημόσιο δανείστηκε 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο υψηλότερο κατά 1,9 μονάδες από τα επίπεδα δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου! Κατά τον υπουργό, η εξέλιξη αυτή «πείθει τις αγορές ότι η Ελλάδα δε διατρέχει κίνδυνο, όπως μερικά διεθνή δημοσιεύματα προσπαθεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αξιοπιστίας».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, μπρος στην αδήριτη αναγκαιότητα που δημιουργήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση, ΕΕ και κράτη - μέλη κατέληξαν σε κοινή απόφαση για «ελαστική» ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία ερμηνεύεται ως περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των οικονομιών με «υπερβολικό έλλειμμα». Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, από τη μια, προώθησαν τα προγράμματα στήριξης των τραπεζικών μονοπωλίων με τρισεκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, και, από την άλλη, απειλούν σήμερα με τη λήψη κατασταλτικών μέτρων. Οσες, δηλαδή, χώρες ενταχθούν σε καθεστώς επιτήρησης, θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αυστηρότερα προγράμματα λιτότητας, ακόμη πιο οδυνηρά από τα μέτρα που προβλέπονται στα Προγράμματα Σταθερότητας. Ειδικά για τη χώρα μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση αυτή ως πρόσχημα για να ανοίξουν και πάλι το θέμα του ασφαλιστικού, όπως ωμά απαίτησε η ΕΕ στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.

Πέραν τούτου, το όλο σκηνικό αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της καπιταλιστικής οικονομίας, οι οποίες, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οξύνονται. Ετσι, όταν αντιλήφθηκαν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινδυνεύει με κατάρρευση, το ενίσχυσαν με τεράστια ποσά, με μερική κρατικοποίηση τραπεζών και άλλα μέτρα κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα. Ο κρατικός, όμως, δανεισμός όξυνε το δημοσιονομικό πρόβλημα (μεγάλα ελλείμματα), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης της νομισματικής σταθερότητας. Προϋπόθεση της λειτουργίας του ευρώ είναι μια ανεκτή κατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αντιμετωπίσουν το νέο αυτό πρόβλημα, προωθούν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προγράμματα περιορισμού των δημόσιων οικονομικών, τα οποία αντικειμενικά οξύνουν τα κρισιακά φαινόμενα. Και το κουβάρι των αντιθέσεων μπερδεύεται ακόμα περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ