Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Νέες προκλητικές αξιώσεις

Ζητούν και εξαγωγή μέρους των κρατικών ενισχύσεων με τα 28 δισ. ευρώ στην ευρύτερη ...ζωτική περιοχή των τραπεζών

Κάθε όριο - ακόμη και για το ύφος τραπεζιτών - ξεπέρασε το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο που, παρά τις όποιες αντιθέσεις ανάμεσα στις επιμέρους μερίδες, συντεταγμένα αξιώνει και νέες προκλητικές διευκολύνσεις.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με χτεσινή επίσημη ανακοίνωση, διεκδικεί την επέκταση - εξαγωγή των κρατικών ενισχύσεων από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ στην ευρύτερη ζωτική περιοχή της επιχειρηματικής δράσης τους (Βαλκάνια, ΝΑ Ευρώπη και αλλού). Τονίζουν ότι θα «ήταν μεγάλο στρατηγικό σφάλμα αν οι ελληνικές τράπεζες εγκατέλειπαν την πελατεία τους στις χώρες αυτές, ορισμένες από τις οποίες είναι και μέλη της ΕΕ, πόσο μάλλον αφού σε αυτές υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες». Συνεχίζοντας λένε: «Είναι προφανές ότι η μη στήριξη των οικονομιών αυτών θα απέβαινε και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας».

Είναι απόλυτα φανερό πως οι τραπεζίτες βγήκαν μπροστά εκπροσωπώντας και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας που έχουν ανοίξει τις «μπίζνες» στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, το συνολικό ενεργητικό τους στην ευρύτερη περιοχή φτάνει σε 53,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού ενεργητικού του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μάλιστα, σε ορισμένα βαλκανικά κράτη κατέχουν μερίδια αγοράς που ξεπερνούν το 20%. Εκπροσωπώντας και την πελατεία τους, δηλαδή τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, σημειώνουν ότι «στις χώρες της περιοχής λειτουργούν πάνω από 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη» (σ.σ. με ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα)...

Αντίστοιχες ρυθμίσεις κρατικών ενισχύσεων προβάλλει συνολικά το ευρωενωσιακό τραπεζικό κεφάλαιο. Να σημειωθεί πως για αύριο είναι προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλου με τον ομότιμό του της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ