ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ - ΡΕΜΑ ΕΣΧΑΤΙΑΣ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων

Στο ρέμα, που υπερχειλίζει και πνίγει ανθρώπους και σπίτια σε κάθε νεροποντή, περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Δήμο Κουμπούρη

Τμήμα του «ρέματος» της Εσχατιάς με μπάζα που καταλήγει σε ...σπίτια
Τμήμα του «ρέματος» της Εσχατιάς με μπάζα που καταλήγει σε ...σπίτια
Σκουπίδια και μπάζα όλων των ειδών μέχρι και κολόνες της ΔΕΗ μέσα στην κοίτη! «Δρόμος» που η μία του πλευρά είναι ταυτόχρονα και η όχθη του ρέματος. Λίγο να παραπατήσεις πεζός ή να στρίψεις κάπως άτσαλα με το αυτοκίνητο και θα βρεθείς στον πάτο! Ολόκληρα κομμάτια του δρόμου σπασμένα να αποτελούν ένα διαρκή κίνδυνο και εστία μόλυνσης...

Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει κανείς στο ρέμα της Εσχατιάς, σε μία μόνο από τις περιοχές που διασχίζει, το Ζεφύρι, μέχρι τα σύνορα με το Καματερό. Είναι το σημείο όπου κυρίως κατοικούν Τσιγγάνοι και έχουν χάσει τη ζωή τους άνθρωποι. Εκεί περιόδευσε και μίλησε με τους αγανακτισμένους κατοίκους χτες το απόγευμα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Δήμο Κουμπούρη.

«Δεν πάει άλλο. Ολο υποσχέσεις ακούμε και τίποτα δε βλέπουμε. Ερχονται μόνο πού και πού και το καθαρίζουν», ήταν τα λόγια με τα οποία κάτοικοι υποδέχτηκαν το κλιμάκιο. Η κατάσταση αυτή διαρκεί χρόνια. Το ρέμα αποτελεί μόνιμο κίνδυνο καθώς υπερχειλίζει σε κάθε δυνατή νεροποντή, όπως τον περασμένο Μάη. Και μαζί με το ρέμα ξεχειλίζει και η οργή των κατοίκων.

Ο βουλευτής μαζί με αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατικός Συνδυασμός Ζεφυρίου» περπάτησαν κατά μήκος του ρέματος, αντίκρισαν την κατάσταση που επικρατεί και μίλησαν σε συγκέντρωση κατοίκων που διοργάνωσε η παράταξη. Μετά, μάλιστα, μετά από πρόταση του «Δημοκρατικού Συνδυασμού» συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την καλύτερη οργάνωση της δράσης των κατοίκων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα ο Γ. Καψής από τη ΝΑΣ Δυτικής Αττικής, ο Δ. Κατσαντώνης από τη «Δημοκρατική Ενότητα Καματερού» και ο Β. Γράψας από τη «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα Ανω Λιοσίων».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους
Ανοίγοντας τη συγκέντρωση, ο Δ. Τσουμπρής, δημοτικός σύμβουλος του «Δημοκρατικού Συνδυασμού», τόνισε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που δεν έχει γίνει κανένα έργο στο ρέμα.

Παίρνοντας το λόγο, ο Δ. Κουμπούρης ξεκαθάρισε ότι «η καλύτερη απάντηση για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, όπως και αυτό με το ρέμα που τους πνίγει, είναι η ενεργοποίηση του λαού. Γιατί - όπως τόνισε - χωρίς αγώνα και διεκδίκηση δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν αιτίες και δεν είναι τυχαίο ότι τα συναντάς εκεί που ζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες. Χρειάζεται, λοιπόν, οργάνωση σε κάθε γειτονιά, συνοικία, δρόμο».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ
Ξεκινούν οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις

Ξεκινούν αύριο οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνει η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αγώνα για το μολυσμένο νερό στον Ασωπό με στόχο το συντονισμό του αγώνα ώστε να λυθεί το χρόνιο και μεγάλο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στις 8 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Θήβας, με θέμα «Καθαρό νερό για όλο το λαό». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Θανάσης Παντελόγλου, βιοχημικός και ο Παναγιώτης Ρωμανάς, χημικός. Μεθαύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημαρχείο Αυλίδας, στις 6.30 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές.

Η Επιτροπή Αγώνα έχει διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητά: Αμεσα να δοθεί καθαρό και δωρεάν νερό από την ΕΥΔΑΠ. Αμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών - υπηρεσιών για να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να σταματήσει η παραπέρα μόλυνση - ρύπανση του νερού και του εδάφους και η παραπέρα επιβάρυνση της υγείας εργαζομένων και κατοίκων. Επιδημιολογική - τοξικολογική έρευνα στην περιοχή για εργαζόμενους και κατοίκους, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Εξασθενές χρώμιο και στο Κορωπί

Νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, μόλυβδο, νικέλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και βόριο χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Κορωπίου εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληψιών του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που δημοσιεύτηκαν χτες σε απογευματινή εφημερίδα. Τα αποτελέσματα των ερευνών κοινοποιήθηκαν στους αρμόδιους φορείς το Νοέμβρη του 2006, χωρίς όμως να υπάρξουν μέτρα.

Κίνδυνος πλημμύρας στην Αθήνα

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του δημάρχου Αθήνας αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το πρόβλημα των ενδεχόμενων πλημμυρών στην Αθήνα. Αν και οι ευθύνες τους είναι μεγάλες, αφού δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα υποδομής, δεν έχουν καθαριστεί φρεάτια, δεν έχουν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και άλλες παρεμβάσεις, όπως ομολογούν οι ίδιοι, εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται βροχοπτώσεις.

Ο Νικ. Κακλαμάνης χτες... απλά παρουσίασε έναν κατάλογο από δρόμους της Αθήνας, που έχουν πλημμυρίσει παλιότερα. Και είπε ότι τα έργα καθαρισμού φρεατίων που έπρεπε να έχουν γίνει (εργολαβίες ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν έχουν προχωρήσει. Σε απάντηση των παραπάνω καταγγελιών, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, απάντησε ότι «το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε την αρμοδιότητα να παράσχει χρηματοδότηση στους δήμους» και πως τα χρήματα για τους καθαρισμούς φρεατίων θα περάσουν στους προϋπολογισμούς των δήμων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Πράσινο φως» για ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Μετά τη Φυλή και το Γραμματικό το Συμβούλιο Επικρατείας με χτεσινή απόφασή του άναψε «το πράσινο φως» για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και στην Κερατέα. Μάλιστα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ ομόφωνα -υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση- έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη όλη η νομοθετική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

Οι σύμβουλοι έκριναν ότι είναι δυνατή η εγκατάσταση και λειτουργία του βασικού έργου υποδομής ακόμη και σε ζώνη απολύτου προστασίας, εάν το έργο αυτό προβλέπεται από στρατηγικού επιπέδου χωροταξικό σχεδιασμό και είναι απόλυτα απαραίτητο για τη λειτουργία του αστικού συγκροτήματος, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση στοιχειώδους επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι μπορεί να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ και σε έκταση στην οποία έχει ολοκληρωθεί η αναδάσωση, εφόσον συντρέχουν λόγοι μείζονος δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης

Τη στάση των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου της Καισαριανής που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ σε ό,τι αφορά την ανάθεση της ανακύκλωσης των υλικών απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία, καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία Καισαριανής». Με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως οι υπόλοιπες παρατάξεις, αποφάσισαν - σε αντίθεση με την «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» - να δώσουν την ανακύκλωση του δήμου στην «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η δημοτική αρχή προσπάθησε να εμφανίσει την απόφαση αυτή «ως μοναδική, αναγκαία και ωφέλιμη για τους δημότες», ενώ είναι «επιζήμια για την πόλη», αφού τα έξοδα των απορριμματοφόρων και των εργατικών μισθών των εργαζομένων για χάρη του ιδιώτη, θα τα πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες, μέσα από τα δημοτικά τέλη». Μάλιστα, υπενθυμίζει την ύπαρξη του δημόσιου φορέα ανακύκλωσης που τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και η ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) «συνειδητά τον υπονόμευσαν και τον απαξίωσαν για χάρη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας - κερδοσκοπίας».

Αντίθετα, η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» τονίζει πως απαίτηση πρέπει να είναι η ανακύκλωση να γίνει με βάση το κοινό συμφέρον των κατοίκων της Καισαριανής και όχι των ιδιωτών και να δημιουργηθεί ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος φορέας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ