ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο περιστατικό βίας σε βάρος Αφρικανού

Motion Team

Θύμα της πολιτικής καταστολής και διώξεων σε βάρος των οικονομικών μεταναστών έπεσε χτες το μεσημέρι άλλος ένας Αφρικανός μετανάστης που ήρθε στη χώρα μας αναζητώντας μεροκάματο. Κατέληξε τραυματισμένος στο κεφάλι και φυλακισμένος στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Το νέο περιστατικό ξύπνησε μνήμες από τον άδικο χαμό του Νιγηριανού μικροπωλητή στην Καλαμαριά.

Λίγο μετά τη μία χτες το μεσημέρι στο πλαίσιο του κυνηγητού που έχει εξαπολύσει η Δημοτική Αστυνομία για να «πατάξει» το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, ο Μορτάλα Ντάγκα από τη Σενεγάλη, προσωρινός υπήκοος Ιταλίας, εντοπίστηκε να πουλά τσάντες στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης. Στη διάρκεια του ελέγχου από άνδρες της Δημοτικής αστυνομίας, χτύπησε στο κεφάλι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στο περιστατικό, ο δημοτικός αστυνομικός κυνήγησε τον μικροπωλητή κι ο τελευταίος στην προσπάθειά του να διαφύγει γλίστρησε κι έπεσε με το κεφάλι κάτω. Ο Μορτάλα Ντάγκα συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομίας και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου.

Αξιο λόγου είναι το γεγονός ότι στο Αστυνομικό Τμήμα προσέτρεξε ως «κατήγορος» του μετανάστη εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, που χρόνια τώρα έχει στοχοποιήσει ως υπεύθυνους για την οικονομική κρίση στο εμπόριο τους πλανόδιους μικροπωλητές και απαιτεί τη δίωξή τους. Αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης που, σύμφωνα με πληροφορίες, καθοδηγούσε το δημοτικό αστυνομικό να υποβάλει μήνυση εναντίον του Αφρικανού μετανάστη. Ετσι και έγινε, ο δημοτικός αστυνομικός υπέβαλε μήνυση εναντίον του για εξύβριση και ανάρμοστη συμπεριφορά. Σήμερα ο Μ. Ντάγκα αναμένεται να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο και να δικαστεί.

Τη συμπαράστασή τους στον Αφρικανό μετανάστη εκφράζουν η τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τα Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυγμή απέναντι στους μετανάστες

Επαναπροωθούνται με συνοπτικές διαδικασίες όσοι φτάνουν κυνηγημένοι στα σύνορα της χώρας

Με ένταση της αστυνόμευσης επιχειρεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει τα «κύματα» των μεταναστών προς τη χώρα μας, κινούμενη στη λογική της ΕΕ για «Ευρώπη-φρούριο».

Η αντιμετώπιση των μεταναστών βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο κυβερνητικών συσκέψεων καθώς διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των ανθρώπων από ξένες χώρες που φτάνουν στα σύνορα της χώρας μας, κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τους πολέμους της νέας τάξης στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. «Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Καθημερινά, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που αποπειρώνται να εισέλθουν στη χώρα», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα αποκλειστικά με αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο Θ. Ρουσόπουλος, αφού ανέφερε ορισμένα στοιχεία για την απόπειρα εισόδου μεταναστών στη χώρα μας (προχτές πάνω από 500 και την προηγούμενη 691 άτομα), δεν έκρυψε ότι η βασική μέθοδος αντιμετώπισής τους είναι η σύλληψη και η ταχεία επαναπροώθησή τους. «Πολλοί από αυτούς επαναπροωθούνται» είπε ο εκπρόσωπος, ενώ προσπάθησε να πείσει ότι όλα γίνονται νόμιμα «με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τα διεθνή νόμιμα». Και συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος αιτηθεί πολιτικού ασύλου, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι σεβόμεθα απολύτως αυτή την αίτηση». Ταυτόχρονα σημείωσε με νόημα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Ζαρκοζί «πρόσφατα πήρε μια θέση σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων», ενώ ο Κ. Καραμανλής προωθεί στο πλαίσιο της ΕΕ την ιδέα για ενίσχυση της ακτοφυλακής.

Πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Ασκήσεις πολεμικής προετοιμασίας για νέες επεμβάσεις ανά τον κόσμο πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NRF). Τις μέρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώθηκαν δύο αεροπορικές ασκήσεις όπου συμμετέχουν και μονάδες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Μεικτή Διακλαδική Ασκηση «NOBLE MIDAS 2007» (NMS 07), που ξεκίνησε στις 27 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται στις 12 Οκτώβρη, πραγματοποιείται στην Κροατία και την Αδριατική Θάλασσα. Παίρνουν μέρος δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη από Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία, Αγγλία. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με επτά «F-16» και δύο «F-4E».

Η δεύτερη άσκηση είναι η «Artic Tiger 2007», που πραγματοποιήθηκε από 24 Σεπτέμβρη έως την 1 Οκτώβρη 2007, στη Νορβηγία. Συμμετείχαν με αεροπορικό δυναμικό οι χώρες Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Αγγλία, Νορβηγία, Τσεχία, ενώ από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν τέσσερα «Α-7» («Κορσέρ»).

Στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ

Τον τρόπο για να παρακαμφθούν οι επιφυλάξεις που λέει ότι θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ περιέγραψε η Ουάσιγκτον.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις (σ.σ. για την ονομασία) και επιθυμούμε οι δύο πλευρές να τις λάβουν σοβαρά υπόψη. Θα θέλαμε τα δύο μέρη να καταλήξουν σε λύση. Το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό, αλλά όπως γνωρίζετε, εμείς υποστηρίζουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, στην οποία προβλέπεται ότι η Μακεδονία μπορεί να ενταχθεί σε διεθνείς, περιφερειακούς οργανισμούς υπό την ονομασία FYROM», δήλωσε η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ροζμαρί ντι Κάρλο, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, χτες, στα Σκόπια. Η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι αμερικανικές τοποθετήσεις, πρέπει να σημειωθεί, δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία επαναλαμβάνει, όπως έκανε και χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ότι δε θα συμφωνήσει με την ένταξη της ΠΓΔΜ ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ, αν προηγουμένως δε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Συζήτηση για τη «νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συζήτηση με θέμα τη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», που θα αντικαταστήσει το δις απορριφθέν «Ευρωσύνταγμα», πραγματοποιήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων κλήθηκαν να τοποθετηθούν αναφορικά με το κείμενο που θα θέσει υπό την έγκριση της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας η πορτογαλική Προεδρία, στις 18 και 19 Οκτώβρη.

Υπέρ της Συνθήκης εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, καλώντας τους αρχηγούς των κρατών - μελών να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε ο Φράνσις Βιρτζ, εκ μέρους της GUE (Αριστερά), σημειώνοντας ότι δε λήφθηκε υπόψη καμία κριτική από αυτές που έγιναν στο νέο κείμενο...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η νέα Συνθήκη υιοθετεί τη βάση του «Ευρωσυντάγματος», σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, όπως η εξωτερική πολιτική, η απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα και η καταστολή στο όνομα της τρομοκρατίας, αλλάζοντας απλά τον τίτλο του νομοθετήματος...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ζητά να βάλουν οι φίλοι της ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων με αφορμή τον ελλιμενισμό στη Σούδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Καινούρια αρμάδα έφτασε. Οι τοπικοί άρχοντες δίδουν γην και ύδωρ στα υπερατλαντικά αφεντικά τους με το να δέχονται τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους τους στην πόλη μας, αγνοώντας τα αισθήματά μας, περιφρονώντας τη θέλησή μας.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σέρνουν το λαό μας στα τυχοδιωκτικά παιχνίδια των ιμπεριαληστών, βάζουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στα πολεμοκάπηλα σχέδια δολοφονίας των λαών με τη συμφωνία τους στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας, ο αληθινός τρομοκράτης που προστατεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς της Γης. Ο ιμπεριαλισμός δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο χωρίς φκιασίδια αλλά με μασκαρέματα με τάχα μου σοσιαληστές και δημοκράτες τύπου Σολάνα στο τιμόνι των δολοφονικών οργανισμών του.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Η πάλη του λαού μας, συσπειρωμένου γύρω από την Επιτροπή Ειρήνης, θα βάλει φραγμό στα άνομα σχέδιά τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ