ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Θανάσης Παπαρήγας

Σε κρίσιμη κατάσταση συνέχισε και χτες να νοσηλεύεται στην πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ ο σύντροφός μας και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Θανάσης Παπαρήγας, που χτυπήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 9/10/2002, στις 5.30 περίπου, από ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο στη λεωφόρο Μαραθώνα, στην πλατεία της Ν. Μάκρης. Ηταν πεζός και χτυπήθηκε την ώρα που προσπαθούσε να διασχίσει τη λεωφόρο, προκειμένου να πλησιάσει αυτοκίνητο που τον περίμενε στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, εκείνη τη στιγμή, εμφανίστηκε να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα από την πλευρά του φαναριού που είναι επί της Μαραθώνος το όχημα που οδηγούσε ο ανθυπασπιστής του Πολεμικού Ναυτικού Φίλιππος Χάλαρης, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ-4450. Τον χτύπησε με μεγάλη δύναμη και τον παρέσυρε. Το αυτοκίνητο κινούνταν από Ν. Μάκρη προς Μαραθώνα και τόσο στο σημείο που χτύπησε τον Θ. Παπαρήγα, όσο και σ' όλο το τμήμα των επόμενων 60 μέτρων δε διαπιστώθηκε ούτε ένα ίχνος φρένου. Παρά τον αρχικό ισχυρισμό του οδηγού ότι δεν είδε καν τον πεζό Θ. Παπαρήγα, το γεγονός ότι σχεδόν τσακίστηκε το κολωνάκι της οροφής του αυτοκινήτου του από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα δύο αλκοτέστ που του έγιναν, διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει κατανάλωση αλκοόλ.

Σοβαρότατα τραυματισμένος στο κεφάλι ο Θ. Παπαρήγας παρέμεινε επί μισή ώρα αιμόφυρτος στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή καταστηματάρχες της περιοχής είχαν ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ και το ΕΚΑΒ. Οι κάτοικοι, φοβούμενοι να τον μετακινήσουν, αναγκάστηκαν να βάλουν τα σώματά τους γύρω από το σώμα του Θ. Παπαρήγα που κειτόταν στην άκρη του δρόμου, προκειμένου να τον προστατέψουν από διερχόμενα οχήματα. Τελικά, μετά από μισή ώρα αιμόφυρτος στην άκρη του δρόμου, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης από Αλβανό εργάτη στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου. Στο Κέντρο Υγείας τού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ, όπου και παραμένει.

Το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 11 το πρωί χτες, αφού επαναλαμβάνει ότι ο Θ. Παπαρήγας προσεκομίσθη στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου στις 9/10/2002, σημειώνει ότι έφερε βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κακώσεις προσώπου, θώρακος και θλάση κοιλίας. Προσθέτει ότι εισήχθη στην πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παραμένει νοσηλευόμενος σ' αυτήν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον Θ. Παπαρήγα. «Χθες, είπε, επικοινώνησα με τον κ. Μάκη Μαΐλη, στον οποίο διαβίβασα τις ευχές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση του κ. Παπαρήγα. Ευχόμαστε, πολύ γρήγορα να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του».

Στο Ναυτοδικείο ο ανθυπασπιστής

Για τον οδηγό του αυτοκινήτου, που είναι κάτοικος Δάφνης, είχαν δοθεί αρχικά αρμοδίως, αλλά ανεπισήμως διάφορες αντικρουόμενες πληροφορίες, που τον έφεραν πότε να υπηρετεί στη βάση ελικοπτέρων του Μαραθώνα, πότε στη φρεγάτα «Μπουμπουλίνα» και άλλοτε σε άλλη βάση που υπάρχει στην περιοχή του Μαραθώνα. Τελικά χτες αρμοδίως, αλλά πάντα ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι υπηρετεί στη φρεγάτα «Μπουμπουλίνα», ότι η παρουσία του στη Νέα Μάκρη δεν είχε καμία σχέση με την υπηρεσία του και ότι είχε φύγει κανονικά από το πλοίο στις 2.30 το μεσημέρι.

Ο ανθυπασπιστής οδηγήθηκε χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Κώστα Δάφνη, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη. Επειδή από τη δικογραφία απουσίαζε η ιατροδικαστική έκθεση, διατάχθηκε η κράτησή του, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος και σήμερα το πρωί θα οδηγηθεί ξανά ενώπιον του εισαγγελέα. Κατά την κράτησή του στο Ναυτοδικείο, ο Φ. Χάλαρης χαρακτήρισε ατυχές το συμβάν, αλλά στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι μόλις είχε ξεκινήσει, αφού είχε ανάψει το πράσινο φανάρι και πήγαινε μόνο με 30 χιλιόμετρα όταν παρέσυρε τον Θ. Παπαρήγα.

Εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους

Στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για το βαρύ τραυματισμό του Θανάση Παπαρήγα:

Ο Χορχέ Κεσάντα, πρέσβης της Κούβας

Ο Φράνσις Βιρτς, μέλος του ΠΓ του Γαλλικού ΚΚ

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Αμπντάλα Αμπντάλα

Ο Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας

Ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης

Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δ. Σιούφας

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κ. Γείτονας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος

Ο πρώην υπουργός Στ. Παπαθεμελής

Η πρόεδρος του «2004», Γιάννα Αγγελοπούλου

Ο Β. Πολύδωρας, βουλευτής της ΝΔ

Ο δήμαρχος Πειραιά, Χρ. Αγραπίδης

Ο Θ. Κατριβάνος, υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γ. Χατζηφώτης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος

Η Μαρία Δελιβάνη, πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται ο Θανάσης Παπαρήγας, πήγαν:

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και αντιπροσωπεία του κόμματός του.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος

Ο αντιδήμαρχος Αθήνας Φ. Παπαθανασίου

Ο Κώστας Καζάκος και άλλοι.

ΠΕΑΕΑ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 12 Οκτώβρη 2002, στις 9.15 το πρωί, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με την ευκαιρία της 58ης επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κατάθεση στεφάνων.

ΔΗΚΚΙ
Εξώδικη διαμαρτυρία προς τηλεοπτικούς σταθμούς

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ, «ΜΕΓΚΑ», «ΑΝΤΕΝΝΑ» και «ΑΛΤΕΡ», τους γενικούς διευθυντές και δημοσιογράφους τους, η οποία κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, στον υπουργό Τύπου, στο ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ, απέστειλε χτες το ΔΗΚΚΙ, αντιδρώντας στην «πάγια αντιδημοκρατική τακτική φίμωσης και αποκλεισμού» του, που ακολουθούν όλα σχεδόν τα ιδιωτικά, αλλά και η κρατική τηλεόραση.

Οπως σημειώνει το ΔΗΚΚΙ, μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση για συμμετοχή εκπροσώπων του στα ενημερωτικά πάνελ της Κυριακής των εκλογών.

Στο κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας, το ΔΗΚΚΙ υπενθυμίζει τη σχετική διάταξη του νόμου, στην οποία διατυπώνεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων, που εξειδικεύεται ως υποχρέωση διασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας εντός του προγράμματος της τηλεοπτικών σταθμών. Το ΔΗΚΚΙ υπενθυμίζει και τις σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση παραβίασης των διατάξεων της νομοθεσίας και τονίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στους οποίους αναφέρεται δε συμμορφώνονται με τις ρητές επιταγές του νόμου και του Συντάγματος, αλλά εσκεμμένα και κατ' εξακολούθηση το αποκλείουν από τις εκπομπές ενημέρωσης του λαού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προετοιμάζουν για το βράδυ των εκλογών.

Κατόπιν τούτων, το ΔΗΚΚΙ καλεί σε τήρηση της συνταγματικής, νομικής και δημοκρατικής υποχρέωσής τους, ζητώντας να προσκληθούν εκπρόσωποί του σε όλες τις εκπομπές πολιτικού διαλόγου της 13ης Οκτώβρη, που αφορούν στις εκλογές. Δηλώνει, τέλος, ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τον καταλογισμό των αστικών, ποινικών και διοικητικών ευθυνών των υπευθύνων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ