ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Οι αριστεροί «δε μασάνε»!

Τα «αντιδεξιά» και «αντικυβερνητικά» μέτωπα είναι σαθρές προεκλογικές κατασκευές και φανερές παγίδες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ενισχυθεί το Λαϊκό Μέτωπο

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Συγκινητικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ηγεσίες του δικομματισμού, άλλη μια φορά, για την Αριστερά και τους αριστερούς. Ο ένας (Σημίτης) αίφνης τη θεωρεί «φυσικό σύμμαχο» και της κλείνει πονηρά το μάτι υποσχόμενος και κυβερνητική συνεργασία μετά τις 21 Οκτώβρη. Ο άλλος (Καραμανλής) ανησυχεί για το μέλλον της και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι στοχεύει στον «αφανισμό» της! Ο πρώτος την καλεί στο «αντιδεξιό προοδευτικό μέτωπο» και ο δεύτερος της φυλάει θέση στο «αντικυβερνητικό μέτωπο»!

Προφανώς θέλουν να κάνουν την Αριστερά σαν τα μούτρα τους και θεωρούν τους αριστερούς άβουλους και ταλαντευόμενους μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ! Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επικαλείται προεκλογικά ως εξαγνιστικό άλλοθι για τη δεξιά πολιτική που εφαρμόζει όλο τον υπόλοιπο καιρό και ως δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων. Η Ρηγίλλης τη χρειάζεται για να «κόβει» από το ΠΑΣΟΚ ένα «κρίσιμο ποσοστό», ενώ αξιώνει ψήφους στο β' γύρο στο όνομα του «αντικυβερνητικού μετώπου»! Και μόνο γι' αυτά τα άθλια και εξαιρετικά προσβλητικά παιχνίδια τους στις πλάτες των αριστερών, τους αξίζει το «μαύρο της οργής».

Περισσεύουν οι επιθέσεις αγάπης προς την Αριστερά, ενώ με τους αριστερούς «δεν έχουν διαφορές», γιατί - το παλιό παραμύθι - «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα». «Ξεχνούν» ότι όλο τον υπόλοιπο καιρό την ανυπότακτη και ασυμβίβαστη Αριστερά έχουν στο στόχαστρο και τους αριστερούς που επιμένουν να αντιστέκονται και να μην εξαγοράζονται, τους θεωρούν περίπου ως «τρομοκράτες».

Τα αντιδεξιά και αντικυβερνητικά μέτωπα είναι σαθρές προεκλογικές κατασκευές και φανερές παγίδες, κούφια λόγια που εξαφανίζονται ως διά μαγείας μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Το Μέτωπο που μένει είναι το Λαϊκό και αυτό έχει σημασία να βγει ενισχυμένο το βράδυ της Κυριακής. Αυτό είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ: «Η χτεσινή άρνηση του κ. Καραμανλή (σ.σ. να συνεργαστεί με την ακροδεξιά) ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- αποτέλεσμα του ναυαγίου σε ένα σκληρό, υπόγειο παζάρι, που έγινε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ναυάγιο που οφειλόταν στα μαξιμαλιστικά αιτήματα που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ» (Χρ. Παπαχρήστος - Γ. Πολίτης - ΝΕΑ).

ΑΣΤΕΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ: «Η αλήθεια είναι πως ο κ. Καραμανλής δεν παρέθεσε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στις καταγγελίες του για συναλλαγή της κυβέρνησης με τα άκρα, όπως είπε, ωστόσο έχει ενδιαφέρον πως εμπλέκοντας και την Αριστερά στην όλη υπόθεση προσπαθεί να την προσεταιριστεί, δημιουργώντας ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, ιδιαίτερα χρήσιμο για το β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών» (Γ. Παντελάκης -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ... «Η προσπάθεια "διασύνδεσης" της ΝΔ με την Ακρα Δεξιά εξυπηρετεί εκλογικά το ΠΑΣΟΚ για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι συσπειρώνει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ στους μεγάλους δήμους και σε μια σειρά νομαρχίες, όπου συχνά η συσπείρωσή του δεν υπερέβαινε το 60%. Δεύτερον, επειδή δημιουργεί αναχώματα στη στρατηγική της ΝΔ για διείσδυση στο "μεσαίο χώρο". Και τέλος, διότι μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλο πεδίο από εκείνο που εξ αρχής είχε επιλέξει η ΝΔ, δηλαδή την ανάδειξη της επικείμενης αναμέτρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση σε άτυπο δημοψήφισμα επί της κυβερνητικής πολιτικής» (Κ. Ι. Παπαδιόχος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: «Στόχος του κ. Λαλιώτη και των συνεργατών του είναι να εξασθενήσει η συνοχή της Κεντροδεξιάς και να αυτονομηθεί, πολιτικά και εκλογικά, ένα μέρος της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ... Το όραμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι, σε αυτή τη φάση, ένας εκλογικός χάρτης με ένα μικρό κόμμα του 2%-3% στα δεξιά της ΝΔ» (Γ. Κύρτσος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΛΕΙ ΚΥΠΡΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ 2003.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορολογία: 45 ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ, ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΚΑΝΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 308 ΔΙΣ. ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΤΑ ΑΚΡΑ.

ΕΘΝΟΣ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Σ' ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στρατός: ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΨΩΝΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ;

ΧΩΡΑ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ - ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ!.

ΑΥΓΗ: «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΟΝ» ΤΑ ΔΙΣ.;

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΑ;

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απολογισμός του πολέμου των σκουπιδιών - ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τι μένει... «Η πραγματική πολιτική βάση είναι ΜΙΑ και για τα δύο μεγάλα κόμματα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει βεβαίως από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, όποια και αν θα είναι αυτά σε λίγες ημέρες» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Δυναμική «μάσας»: «Από τη στιγμή, πάντως, που τα τελευταία οικόπεδα-"φιλέτα" χάνονται για τους δημότες της Αθήνας, οι υποσχέσεις για περισσότερους ελεύθερους χώρους, περισσότερο πράσινο ακούγονται περίεργα. Υπάρχει μια δυναμική εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της» (Γ. Κύρτσος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Δικομματική ευτέλεια: «Για μιαν ακόμη φορά έφεραν το επίπεδο του προεκλογικού διαλόγου σε επίπεδο κρεοπωλείου (...). Είναι πια ντροπή! Να μην μπορεί να διεξαχθεί πλέον μια σοβαρή συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα σ' αυτόν τον τόπο, χωρίς "επικοινωνιακά" τεχνάσματα, ήγουν προπαγανδιστικές παρλαπίπες, ήγουν αρλούμπες για αποδέκτες με αϊκιού δοχείου...» (Στάθης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Στην Καισαριανή... «Στη Χαρ. Τρικούπη, είναι πλήρως ικανοποιημένοι με την κινητοποίηση και των κορυφαίων στελεχών το τελευταίο διάστημα και είναι χαρακτηριστικό πως παρά τα επιμέρους παιχνίδια στην Αθήνα υπάρχει στήριξη όλων των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος. Στην Καισαριανή, π.χ., στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Α. Καμπάκα συμμετείχαν οι Χρ. Πρωτόπαππας, Γ. Ανωμερίτης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γείτονας, τέσσερις βουλευτές και ένα μέλος του ΕΓ (Μιλένα Αποστολάκη)» (Βασ. Σκουρής -ΕΘΝΟΣ).

Ο άλλος εαυτός... «Σέβομαι ότι βρίσκομαι στα Χανιά, τη γενέτειρα του Κ. Μητσοτάκη. Του εύχομαι να είναι πάντα υγιής και να παραμείνει χρόνια στην πολιτική σκηνή. Τον έχει ανάγκη η χώρα μας» (Κ. Λαλιώτης -ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ