ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Επίθεση φιλίας» στο γερμανικό κεφάλαιο

Ενώ ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ πιέζει για αύξηση των εισφορών των χωρών - μελών ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα προκαλέσει το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Επίθεση φιλίας» στο γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο και σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα επιχείρησαν χτες οι Βρετανοί υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, τόσο με αρθρογραφία τους στο γερμανικό Τύπο, όσο και με συναντήσεις που είχαν προγραμματίσει έως το βράδυ στο Βερολίνο με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Πριν την αναχώρησή τους για το Βερολίνο, οι δύο Βρετανοί υπουργοί κάλεσαν, με άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», τους Γερμανούς βιομήχανους, επιχειρηματίες να μην ορθώσουν φραγμούς στο εμπόριο της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από την αποχώρησή της από την ΕΕ. «Δεν βγάζει νόημα δύο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η Βρετανία και η Γερμανία, να θέσουν μη απαραίτητους φραγμούς στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις μπίζνες και την οικονομική ανάπτυξη των δύο πλευρών», τόνισαν χαρακτηριστικά οι Βρετανοί υπουργοί. Μάλιστα, κάλεσαν τους Γερμανούς βιομήχανους να τους βοηθήσουν να επιτύχουν «μία συμφέρουσα συμφωνία», που θα εξασφαλίζει «το μέλλον» των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Βρετανία, με το επιχείρημα ότι η συνέχιση μίας «ολοκληρωμένης προσέγγισης» στον τραπεζικό τομέα «θα συμβάλλει στην αποτροπή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής καταστροφής του 2008 και της επακόλουθης κρίσης στην Ευρωζώνη».

Αυτά ενώ χτες πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times» ανέφεραν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ έστειλαν, μεταξύ του περασμένου Νοέμβρη και Δεκέμβρη, «μπαράζ» υπομνημάτων σε 15 κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες διαφόρων κλάδων (π.χ. αεροναυπηγικής, διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.ά.), προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις των 27 χωρών της ΕΕ με τη Βρετανία, μετά το Μάρτη του 2019.

Οι πληροφορίες ενισχύονται και από την προχτεσινή προτροπή του επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, στις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς μπορεί να λήξουν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ...

Ψάχνουν να καλύψουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού της ΕΕ

Οι διεργασίες και οι αβεβαιότητες που προκαλεί το παζάρι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δημιουργούν μεταξύ άλλων «μεγάλες τρύπες» σε πηγές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2020 και μετά. Χτες, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις πρώτες κατευθύνσεις της Κομισιόν για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), μετά το 2020, επισημαίνοντας ότι το κενό που αφήνει στα έσοδα της ΕΕ η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας εκτιμάται περί τα 12-15 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη.

Επιπλέον, ο Γερμανός επίτροπος τόνισε ότι πέρα από τις επενδύσεις σε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καινοτομία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει μετά το 2020 να αντιμετωπίσει τις μείζονες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, ψηφιακή επανάσταση, παγκοσμιοποίηση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, προστασία των συνόρων, άμυνα και ασφάλεια. Ο Ετινγκερ, μάλιστα, πρότεινε να εγκαταλειφθεί το όριο του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ και να φτάσει ακόμη και το 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Η Μέι προειδοποιεί για αλλαγές στη μετανάστευση...

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι μετά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ θα αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική, προβλέποντας «σημαντικά» μέτρα για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες

«Προσωρινά αποτελέσματα» έχουν επιτευχθεί σε μια σειρά τομείς, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο

Ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς και η νεοφιλελεύθερη Μέρκελ συνεχίζουν το παζάρι για κυβέρνηση, με δεδομένο ότι συμφωνούν στους στρατηγικούς στόχους

The Associated Press

Ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς και η νεοφιλελεύθερη Μέρκελ συνεχίζουν το παζάρι για κυβέρνηση, με δεδομένο ότι συμφωνούν στους στρατηγικούς στόχους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σήμερα αργά το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίες άρχισαν την Κυριακή. Μέχρι στιγμής τα κόμματα φέρονται από διαρροές στον γερμανικό Τύπο να έχουν καταλήξει σε προσωρινά αποτελέσματα στις θεματικές ενότητες Οικονομικά, Ευρώπη, Ενέργεια, Μετανάστευση, Εργασιακά, Ψηφιοποίηση, ενώ επιμέρους διαφωνίες έχουν προκύψει στη φορολογική πολιτική και την Υγεία.

«Τίποτα δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο γγ της CSU, Αντρέας Σόιερ, τονίζοντας παράλληλα πως οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμμετέχουν στη διαδικασία «με μία βούληση και σοβαρότητα». «Θέλουμε να αναπτύξουμε σθεναρά τη χώρα μας, επενδύοντας σε πολλές μεγάλες νέες προκλήσεις», συμπλήρωσε ο Σόιερ. Στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί ένα δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 45 δισ. ευρώ, που θα είναι στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης και θα το αξιοποιήσει για επενδύσεις και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σχετικά με τη μετάβαση στην «ψηφιακή εποχή», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt», τα κόμματα έχουν συμφωνήσει σε κρατική επένδυση 10 - 12 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025. Οι επενδύσεις σε ομοσπονδιακούς δρόμους, σιδηροδρόμους και υδάτινους δρόμους θα διατηρηθούν τουλάχιστον στο σημερινό επίπεδο.

Σχετικά με την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τα κόμματα φέρονται να παραδέχονται και να διατυπώνουν ρητά πως οι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2020, σε σχέση με το 1990, δεν είναι εφικτοί.

Θυμίζουμε ακόμη το προχτεσινό επίσημο έγγραφο που επικαλείται ο όμιλος ΜΜΕ «RedaktionsNetzwerk», που αποκαλύπτει πως οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε νομοθετική ρύθμιση για την υποδοχή εξειδικευμένων μεταναστών και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, προκειμένου η Γερμανία να καταστεί ελκυστικότερη για το διεθνές εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων.

Στο μεταξύ, γερμανικά δημοσιεύματα («Handelsblatt») αναφέρουν πως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έκλεισε το 2017 με πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα 6,7 δισ. ευρώ από το αποθεματικό για το άσυλο, που δεν χρειάστηκαν το προηγούμενο έτος. Επίσης ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του 2017 θα διαμορφωθεί στο 2,2% (αντί για 2% που προβλεπόταν τον Οκτώβρη), όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ματίας Μάχνιχ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Δεν αποκλείονται και άλλες συναντήσεις Βορρά - Νότου

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος δεν απέκλεισε συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, «εφόσον διασφαλιστεί ένα επίπεδο επιτυχίας»

ΣΕΟΥΛ.--

Ωθηση σε περισσότερα παζάρια για τις ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο ενδέχεται να δώσει η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το Φλεβάρη στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ. Η απόφαση για τη συμμετοχή ανακοινώθηκε επίσημα μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών, την πρώτη διμερή συνάντηση μετά το Δεκέμβρη του 2015.

Χτες, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν χαρακτήρισε τη βορειοκορεατική συμμετοχή «πολύ επιθυμητή» και επισήμανε ότι περαιτέρω πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών δεν θα καταγραφεί χωρίς πρόοδο και στο «πυρηνικό ζήτημα». Είπε ακόμα ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει σκληρότερες διεθνείς κυρώσεις και πιέσεις αν προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι «η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου αποτελεί το στόχο μας και το δρόμο για την ειρήνη».

Επιπλέον, ο Μουν δήλωσε: «Μένω ανοιχτός σε κάθε συνάντηση συμπεριλαμβανομένης μιας Συνόδου Κορυφής» (τετ α τετ των ηγετών των δύο χωρών), που όμως θεωρεί ότι «πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για ένα ορισμένο επίπεδο επιτυχίας».

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι η πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών «στόχευε στη διασφάλιση ασφαλών και επιτυχημένων» Αγώνων. Σύμφωνα με το «Ασοσέιτεντ Πρες», και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είπε ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας να εκπροσωπηθεί στους Αγώνες αποτελεί μια ευκαιρία για να δει την αξία του τερματισμού της απομόνωσής της από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πάντως, ανεξάρτητα από το πιθανό ξαναζέσταμα διπλωματικών διαβουλεύσεων, η στρατιωτική ετοιμότητα σε όλη τη γύρω περιφέρεια δυναμώνει, με δεδομένο άλλωστε ότι οι εξελίξεις στη Χερσόνησο αποτελούν μέρος ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών.

Είναι ενδεικτικά η συνεχής ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών μέσων της Ιαπωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που έθεταν ακόμα ορισμένα τυπικά εμπόδια για την ανάληψη δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, προχωρά η αγορά αμερικανικών αντιβαλλιστικών πυραύλων αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για αντιβαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν είτε από αντιτορπιλικά στη θάλασσα είτε από χερσαία συστήματα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Μηνύματα ότι η συνεργασία θα παζαρευτεί σκληρά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη χτεσινή, τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα. Αναδεικνύοντας ότι οι όροι συνεργασίας της ΕΕ με την Κίνα θα παραμείνουν πεδίο σημαντικών αντιθέσεων και παζαριών - και μεταξύ των Ευρωπαίων «εταίρων» - ο Μακρόν δήλωσε χτες ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση για την προστασία των στρατηγικών περιουσιακών της στοιχείων απέναντι σε εξαγορές από ξένες εταιρείες.

Ο Γάλλος ηγέτης εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις συνθήκες εξαγοράς εταιρειών (όπου πλειοψηφούν ευρωπαϊκά κεφάλαια), ζητώντας ουσιαστικά πιο μελετημένες κινήσεις για να υπάρχουν ικανοποιητικά ανταλλάγματα. Αλλωστε, ο Μακρόν έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμούς για τους όρους «διείσδυσης» των κινεζικών ομίλων στη Γηραιά ήπειρο, από τη σκοπιά του πόσο αυτή η πορεία ωφελεί και τα ευρωπαϊκά (αλλά και ειδικότερα τα γαλλικά) μονοπωλιακά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «η Ευρώπη έχει συχνά εμφανιστεί διχασμένη για την Κίνα», προσθέτοντας ότι «η Κίνα δε θα σεβαστεί μια ήπειρο, μια δύναμη, όταν κάποια κράτη - μέλη αφήνουν την πόρτα τους ανοικτή χωρίς περιορισμούς... Η Κίνα, που είναι μια μεγάλη δύναμη, δε σέβεται μια χώρα που πουλά τις βασικές της υποδομές στον μειοδότη». Οι αναφορές αυτές συνδέονται και με προβληματισμούς του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για το πώς η λυκοσυμμαχία της ΕΕ θα αναδειχθεί σε ακόμα πιο καθοριστικό «παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα, στο φόντο και των ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που προχωρούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ