ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα

Το «παρών» στη μάχη που δίνεται ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία φέρνει η κυβέρνηση, μέσα από το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, έδωσαν χτες το μεσημέρι πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Παράλληλα, παίρνοντας θέση στο απεργιακό μέτωπο πλάι στα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεκάδες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της χώρας αποφάσισαν και καλούν σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία που έχουν προκηρύξει ταξικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Οι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν χτες συμβολικά τα γραφεία της Διεύθυνσης στην οδό Τσόχα και στη διάρκεια της συγκέντρωσης κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση και επιφυλάσσουν μεταξύ άλλων νέες συγχωνεύσεις και νέα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα και των εκπαιδευτικών. Δήλωσαν πως δεν θα περάσει η προσπάθεια να επιβληθεί σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς όταν ξεδιπλώνεται η επίθεση ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις, και παράλληλα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις για κάλυψη των αναγκών των σχολείων και των μορφωτικών αναγκών των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Από το βήμα της συγκέντρωσης απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι σωματείων και αντιπροσωπεία τους επέδωσε τα αιτήματα της συγκέντρωσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πήραν μέρος μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία στη συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο και ανανέωσαν το ραντεβού για τα αυριανά απεργιακά συλλαλητήρια.

Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία με στάσεις εργασίας πήραν οι ΕΛΜΕ Γ' Αθήνας, Δ' Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Α' Δυτικής Αθήνας, Γ' Δυτικής Αθήνας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Α' Μεσσηνίας, Αρκαδίας και οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Σεφέρης», «Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Αριστοτέλης», «Σωτηρίου», «Περικλής», «Ελλη Αλεξίου», Αμαρουσίου, Λιοσίων και Λήμνου.

Νέα κινητοποίηση σήμερα από φοιτητές που διεκδικούν τη μετεγγραφή τους

Από τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα των φοιτητών

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα των φοιτητών
Νέο αγωνιστικό ραντεβού έχουν σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές που δεν πήραν τη μετεγγραφή τους.

Η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις αγωνιστικές δράσεις που έχουν αναπτύξει μέχρι τώρα με κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας, στη Βουλή, στις διοικήσεις των σχολών κ.λπ. και τονίζει:

«Σε όλο αυτόν τον αγώνα βρήκαμε απέναντι τόσο το υπουργείο και τις διοικήσεις των σχολών μας όσο και την κυβέρνηση! Ολοι αυτοί, με μια φωνή, απαντούν στο δίκαιο αίτημά μας να σπουδάσουμε απρόσκοπτα, ότι είμαστε δήθεν κόστος! Δεν πέσαμε βέβαια από τα σύννεφα! Είναι οι ίδιοι που έχουν οδηγήσει τις οικογένειές μας στο σημείο που να μην μπορούν να μας στηρίξουν οικονομικά για να σπουδάσουμε, που τσακίζουν το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές!

Στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις μας, αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων να μας κάνουν "μπαλάκι" και να μας καθησυχάσουν με λόγια του αέρα! Οι πρόεδροι των Τμημάτων μάς έστελναν στο υπουργείο και αυτό πίσω σε αυτούς. Εντέλει, η προφορική δέσμευση που αποσπάσαμε είναι ότι το υπουργείο θα κάνει δεκτό έναν επιπλέον αριθμό μετεγγραφέντων που θα του δηλώσουν οι πρόεδροι των Τμημάτων.

Οταν πήγαμε λοιπόν στους προέδρους των σχολών μας, μας έστειλαν πίσω στην κυβέρνηση και το υπουργείο και δήλωσαν ότι δεν είναι αυτοί οι αρμόδιοι για να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας.

Γνωρίζουμε ότι η επίθεση στο δικαίωμά μας στη μόρφωση είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι οικογένειές μας, που θα δεχόμαστε και αύριο στο δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά στο αντικείμενό μας, με δικαιώματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και δεν επαναπαυόμαστε. Προχωράμε άμεσα σε νέες κινητοποιήσεις στους προέδρους των σχολών, στη Βουλή και στο υπουργείο Παιδείας. Δεν σταματάμε μέχρι να εγκριθούν όλες οι μετεγγραφές», καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα.

Οχι στη συγχώνευση των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Βόνιτσας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Τη συγχώνευση των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Βόνιτσας αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Στην Ερώτηση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας προτείνεται η συγχώνευση των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων της Βόνιτσας, χωρίς μάλιστα να προβάλλεται καμία αιτιολογία που να επιχειρεί έστω να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πρόκειται για ένα 12θέσιο και ένα 7θέσιο Δημοτικό Σχολείο, τα δύο μεγαλύτερα σχολεία του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, με 319 μαθητές. Η επικείμενη συγχώνευση θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Να αναφέρουμε ότι οι μαθητές των σχολείων εδώ και χρόνια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ενώ το νέο κτίριο που ανακατασκευάζεται και προορίζεται να στεγάσει τα δύο σχολεία δεν πληροί ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι 17, ενώ οι ανάγκες σε εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες Η/Υ, αίθουσες σίτισης κ.λπ. απαιτούν 25 αίθουσες. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα στοιβαχτούν σε 25άρια τμήματα και θα αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή σε χώρους ακατάλληλους για την εκπαιδευτικής διαδικασία.

Επιπλέον, η συγχώνευση θα οδηγήσει σε κατάργηση τουλάχιστον μίας οργανικής θέσης εκπαιδευτικού, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για την κινητικότητα των μονίμων και για ανεργία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από τον υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε:

  • Να ανακληθεί η πρόταση για συγχώνευση των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Βόνιτσας.
  • Να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή ενός νέου κτιρίου, πλήρως εξοπλισμένου, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παρέμβαση για να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του 13ου Νηπιαγωγείου

Παρέμβαση στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ) πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης η δημοτική αρχή Πετρούπολης, μαζί με γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούν στο 13ο Νηπιαγωγείο, για να διαμαρτυρηθούν για την κωλυσιεργία στην κατασκευή του νέου κτιρίου.

Από τη δημοτική αρχή παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ανθή Ζορμπά, Ρούλα Κανέλλη και Μανώλης Δαλέντζας, ενώ το «παρών» έδωσαν και παράγοντες της Νομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ανθή Ζορμπά, ανέφερε τις επανειλημμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και τις πιέσεις για την κατασκευή του συγκεκριμένου Νηπιαγωγείου τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί και η αγανάκτηση των γονέων είναι πλήρως δικαιολογημένη, αφού τα παιδιά τους στεγάζονται σε δύο χώρους μη κατάλληλους, σε μισθωμένα κτίρια του 1956 και του 1971, καθιστώντας ταυτόχρονα δύσκολη την εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου. Επεσήμανε επίσης ότι το έργο που ξεκίνησε το Γενάρη του 2017 και διακόπηκε μόλις 3 μήνες μετά, πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί.

Από τη μεριά τους οι παράγοντες της ΚΤΥΠ ενημέρωσαν επί της ουσίας ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον το έργο, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος και να δημοπρατηθεί εκ νέου το έργο!

Αποχωρώντας από την ΚΤΥΠ, η δημοτική αρχή Πετρούπολης τόνισε τις πολιτικές της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δήλωσε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του υπουργείου Παιδείας, όπως επίσης και ότι άμεσα θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, έχοντας στο πλευρό της τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου, προκειμένου να παρθεί πολιτική απόφαση και να ολοκληρωθεί άμεσα η κατασκευή του.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Παρακολουθούν «το αγόρι με τη βαλίτσα»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» καλεί τα παιδιά των μελών του να παρακολουθήσουν δωρεάν, την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 11.30 π.μ., την εξαιρετική παιδική παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα», του Μάικ Κένι, σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά, στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Κάππα» (Κυψέλης 2). Η μετάφραση - διασκευή είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού ενσαρκώνει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά η Αρετή Κετιμέ.

Πούλμαν του Συλλόγου θα φύγει τη μέρα της παράστασης από το Πολύκεντρο (άγαλμα Ηλέκτρας Αποστόλου, Ηράκλειο) στις 10.15 π.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6906059765 (Κώστας Κατιμερτζόγλου). Σημειώνεται ότι ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος.

Θυμίζουμε ότι την ίδια παράσταση καλεί να παρακολουθήσουν δωρεάν τα παιδιά των μελών του και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6984206096 (Δέσποινα Χούτα), 6974319565 (Μαρία Σφυρή), 6978896216 (Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ