ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατά 122,35% υπερκαλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο

Κλίμα ενθουσιασμού και μαχητικής αισιοδοξίας επικρατούσε από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 9 Γενάρη στα γραφεία του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα κατά τη διεξαγωγή του ενδέκατου και τελευταίου «κλεισίματος» της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης. Τα μέλη του Κόμματος κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα ώστε η υπερκάλυψη του πλάνου να φτάσει όσο γίνεται πιο ψηλά.

Πολλές Οργανώσεις μάλιστα συνδύασαν την επίσημη ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής μάχης με μικρές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή φίλων και οπαδών. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγιναν και οι πρώτες βραβεύσεις ΚΟΒ και πρωτοπόρων μελών ή οπαδών του Κόμματος που πρωτοστάτησαν για την οικονομική του ενίσχυση.

Η υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου κατά 122,35% αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη της μεγάλης αυτής εξόρμησης που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2016 και σηματοδοτήθηκε από ένα πολύ πλατύ άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η ολοκλήρωση αυτής της επιτυχημένης μάχης συμπίπτει με την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, με σύνθημα «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία για την εξουσία - το σοσιαλισμό», που το βασικό του θέμα είναι το ολόπλευρο δυνάμωμα του Κόμματος. Και η επιτυχία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, λοιπόν, με αυταπάρνηση, πείσμα και αποφασιστικότητα, όλο το Κόμμα και η ΚΝΕ, με σχέδιο και επιμονή απευθύνθηκαν με το κουπόνι σε πλήθος εργαζομένων που για πολλούς από αυτούς η οικονομική ενίσχυση από το υστέρημά τους στο ΚΚΕ αποτελεί το πρώτο βήμα προσέγγισης της στρατηγικής μας. Σημαντική συμβολή και σε αυτήν τη μάχη είχαν οι οπαδοί του ΚΚΕ, που εντάχθηκαν στο σχεδιασμό των Κομματικών Οργανώσεων και σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να φτάσουν το κάλεσμα του Κόμματος ακόμα πιο πλατιά.

Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν μετά το τελευταίο «κλείσιμο» είναι το γεγονός ότι όλες οι Οργανώσεις Περιοχής υπερκάλυψαν τους στόχους που είχαν θέσει. Ταυτόχρονα, τα πλάνα τους υπερκάλυψαν η συντριπτική πλειοψηφία των Τομεακών Οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ΤΟ των ΚΟ Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης ολοκλήρωσαν τη μάχη με υπερκάλυψη.

Ενθαρρυντικό επίσης στοιχείο είναι το μεγάλο ποσοστό υπερκάλυψης κλαδικών ΤΟ σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς κλάδους παραγωγής και υπηρεσιών, όπου η παρέμβαση του Κόμματος είναι καθοριστικής σημασίας. Ενδεικτικά, στην Αττική η ΤΟ Μεταφορών έφτασε στο 154,22%, η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού στο 123,22%, η ΤΟ Κατασκευών στο 117,59% και η ΤΟ Βιομηχανίας στο 113,05%. Στην Κεντρική Μακεδονία η ΤΟ Βιομηχανίας υπερκάλυψε κατά 146,93%, η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών κατά 125,08% και η ΤΟ Υγείας κατά 117,5%.

Σε ό,τι αφορά την πανελλαδική άμιλλα ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις, στην πρώτη θέση τερμάτισε η ΟΠ Πελοποννήσου με 160,88%, στη δεύτερη θέση η ΟΠ Δυτικής Ελλάδας με 152,85% και στην τρίτη θέση η ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 142,80%. Ακολουθούν κατά σειρά οι Οργανώσεις: Εξωτερικού με 134,18%, Θεσσαλίας με 124,70%, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 123,79%, Δυτικής Μακεδονίας με 121,16%, Κρήτης με 120,19%, Αιγαίου με 120,08%, Αττικής με 115,18%, Κεντρικής Μακεδονίας με 114,14% και Ηπείρου με 113,66%. Η ΚΝΕ υπερκάλυψε το πλάνο της κατά 130,12% ενώ η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 110%.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Τι εννοούμε διακυβερνητικό χαρακτήρα της ΕΕ;

Στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ στη Θέση 18, όπου γίνεται αναφορά στο Brexit και τις διαπραγματεύσεις για την υλοποίησή του, αναφέρεται:

«Απ' ό,τι φαίνεται, πάντως, η γενική κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων θα είναι η διατήρηση "στενής σχέσης" με την ΕΕ. Πάνω σε αυτό το έδαφος περιπλέκονται τα διλήμματα της αστικής πολιτικής στη Γερμανία και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ. Καταρχάς, η κυρίαρχη γραμμή της γερμανικής αστικής τάξης κινείται ανάμεσα στη διατήρηση του διακυβερνητικού χαρακτήρα των αποφάσεων της ΕΕ και στην επιβολή στην πράξη της ΕΕ των πολλών ταχυτήτων, των πολλών ομόκεντρων κύκλων με εφαρμογή αυστηρών κανόνων στη δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, η γερμανική σοσιαλδημοκρατία συμπλέει σε μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης που εκπορεύονται από την πλευρά της Γαλλίας και της Ιταλίας».

Η ΕΕ είναι συμμαχία καπιταλιστικών κρατών. Ο διακυβερνητικός χαρακτήρας της εκφράζει πως η ΕΕ αποτελεί ένα πεδίο «συνεννόησης» των ξεχωριστών αστικών τάξεων, όπως εκφράζονται απ' τις ξεχωριστές κυβερνήσεις. Η αστική εξουσία βρίσκεται σε κάθε κράτος - μέλος, τη διαχειρίζεται η αστική κυβέρνηση κάθε κράτους - μέλους και μεταξύ τους οι κυβερνήσεις συνεννοούνται σε επίπεδο ΕΕ για διάφορα θέματα, με γνώμονα τη διασφάλιση της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου σε κάθε κράτος. Φυσικά, πλευρά της συνεννόησης μπορεί να είναι και η συνειδητή εκχώρηση τμήματος της εθνικής κυριαρχίας που γίνεται με στόχο την αυξημένη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» εκφράζει μια σταδιακή μετακίνηση πλευρών της αστικής εξουσίας σε επίπεδο ΕΕ, με τις αστικές κυβερνήσεις να αποτελούν εργαλεία υλοποίησης της πολιτικής που αποφασίζεται και σχεδιάζεται σε επίπεδο Ενωσης. Πρόκειται για μια όλο και πιο μόνιμη μεταφορά πλευρών της εθνικής κυριαρχίας στα όργανα της ΕΕ. Πλευρά αυτής της ολοκλήρωσης είναι η ένταξη στην ΟΝΕ, που μετέφερε σημαντικό τμήμα της νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ και αποδυνάμωσε τα αστικά κράτη. Ωστόσο, η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αντιφάσκει με το γεγονός ότι η αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου διενεργείται κυρίως στο πλαίσιο της εθνοκρατικής συγκρότησης της καπιταλιστικής οικονομίας και με την ανισόμετρη ανάπτυξη των ξεχωριστών καπιταλιστικών οικονομιών, που εμποδίζει μια μόνιμη σύνδεση των διαφορετικών καπιταλιστικών οικονομιών σε ένα υπερμονοπώλιο, σε ένα υπερκράτος, σε μια μόνιμη σταθερή συμμαχία και «ένωση». Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο ορατό στις σημερινές συνθήκες, όπου οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε κάθε κράτος - μέλος είχαν ως αποτέλεσμα να βαθύνουν οι διαφορές, να μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσα σε διαφορετικά καπιταλιστικά κράτη και κατά συνέπεια να οξυνθούν οι αντιθέσεις. Με αφορμή το περίφημο πόρισμα των προέδρων των 5 βασικών θεσμών της ΕΕ (Γιούρογκρουπ, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) το καλοκαίρι του 2015, που ουσιαστικά προτάσσουν ως απάντηση στα προβλήματα και τις αντιφάσεις της ΕΕ μέτρα «εμβάθυνσης» της διαδικασίας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Γερμανία, δυνάμωσε η διαπάλη για τις προοπτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Η άρχουσα τάξη κάθε αστικού κράτους αποφασίζει κάθε φορά πώς κινείται, με γνώμονα την κερδοφορία της. Φυσικά, τα συμφέροντα διαφορετικών μερίδων της άρχουσας τάξης δεν ταυτίζονται πάντα ενώ συχνά μεταβάλλονται και στο χρόνο. Ετσι, ουσιαστικά, στο εσωτερικό των αστικών κρατών της ΕΕ διεξάγεται διαπάλη σε σχέση με το χαρακτήρα και την προοπτική της ΕΕ καθώς και τη θέση του κάθε αστικού κράτους σε αυτήν.

Επιτυχημένη συνεστίαση του ΚΚΕ στο Λαύριο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Γενάρη στο χώρο του «Μεταλλουργείου» στο Λαύριο η συνεστίαση των ΚΟΒ Λαυρίου - Κερατέας - Καλυβίων - Μαρκοπούλου, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος έδωσαν το «παρών», το μεράκι και το κέφι τους σε μια βραδιά με καλή μουσική και πολύ χορό.

Πολιτική δραστηριότητα της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πολιτικές συγκεντρώσεις:

  • Την Κυριακή 15 Γενάρη, στη 1 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Κοκκίνη Χάνι, στην ταβέρνα «Παραδοσιακό», θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
  • Το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 8 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στις Μοίρες, στο κέντρο «Οαση», θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
  • Την Κυριακή 22 Γενάρη, στη 1 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στις Αρχάνες, στο κέντρο «Λύκαστος», θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ στο Ηράκλειο

Τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τεχνόπολις», στην Αμμουδάρα η ΚΟ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ καλεί στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τη δράση του ΔΣΕ πανελλαδικά και στην Κρήτη και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ