ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λύνει κι άλλο τα χέρια του κεφαλαίου

Η «βελτίωση της προστασίας των επενδυτών» είναι το ζητούμενο ενός ακόμα νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις». Το κυριότερο μέρος του αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 56/2014, με στόχο την παραπέρα απελευθέρωση των ανωνύμων εταιρειών των «ορκωτών λογιστών», διευκολύνοντας κι άλλο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στο χώρο με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως και «να αυξηθεί ο ελάχιστος βαθμός σύγκλισης σε ό,τι αφορά τα ελεγκτικά πρότυπα βάσει των οποίων διενεργούνται οι υποχρεωτικοί έλεγχοι».

Συνοπτικά, περιέχονται μέτρα που αφορούν στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την «ανεξάρτητη αρχή» της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποιήσεων και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) της επαγγελματικής άδειας στους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές, ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα πολυεθνικών με έδρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός ΕΕ. Περιγράφεται πώς θα είναι η εσωτερική οργάνωση των ελεγκτικών εταιρειών, καθορίζονται τα ελεγκτικά πρότυπα που θα ακολουθούν οι ορκωτοί λογιστές κ.λπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Σάκης Βαρδαλής «και αυτή η Οδηγία» είναι ενταγμένη στο στόχο «της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, στην προσέλκυση των επενδυτών. Και προκειμένου να έρθουν, δημιουργείτε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους» τόσο όσον αφορά τις ίδιες τις ελεγκτικές εταιρείες όσο και για εκείνες που εμφανίζονται ως επενδυτές.

Υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετέτρεψαν το Σώμα Ορκωτών Λογιστών από υπηρεσία του Δημοσίου που ασκούσε έλεγχο σε ανώνυμες εταιρείες δηλαδή στα ΝΠΙΔ, σε ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα πλέον «ο έλεγχος να ασκείται ουσιαστικά από τους ίδιους τους ελεγχόμενους», ανώνυμες εταιρείες να ελέγχουν ανώνυμες εταιρείες. Μάλιστα, ο ελεγκτής επιλέγεται από την ελεγχόμενη εταιρεία με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οπως σημείωσε, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, είναι τουλάχιστον κοροϊδία να γίνεται λόγος στο νομοσχέδιο περί ανεξαρτησίας των ελεγκτικών εταιρειών. Οσον αφορά τους εργαζόμενους σημείωσε ότι μόνο σε 6 εταιρείες (5 από αυτές είναι παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών) του χώρου, δουλεύουν 3.200 εργαζόμενοι μέσα σε καθεστώς όπου κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι μισθοί πείνας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Σ. Βαρδαλής στο άρθρο 7 στο οποίο προβλέπεται «η αποσύνδεση του πτυχίου από την επαγγελματική άδεια του ορκωτού λογιστή». Αυτό, σημείωσε, «σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις του άρθρου 9, για τον έλεγχο των θεωρητικών γνώσεων και τα γνωστικά αντικείμενα των επαγγελματικών εξετάσεων, στην ουσία προωθούν την υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που προβλέπεται και από τη συνθήκη της Μπολόνια».

Η ΝΔ επιφυλάχτηκε, αν και χαρακτήρισε την ενσωμάτωση της οδηγίας επιβεβλημένη. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε η ΧΑ γιατί το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει ότι «οι κλέφτες θα οδηγηθούν στη φυλακή».

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού

Με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της ήδη τρελής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών κ.ά.) που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, επικυρώθηκε χτες με ευρεία πλειοψηφία, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά στην «κύρωση συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα τουρισμού» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το μνημόνιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την «προώθηση και διευκόλυνση των κοινών επιχειρηματικών συμπράξεων», την «γνωστοποίηση (...) των κινήτρων και των κανόνων για τουριστικές επενδύσεις που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία καθώς και η ενθάρρυνση και η αμοιβαία διευκόλυνση επενδύσεων Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών» και άλλα παρόμοια, ενώ δεν περιέχεται ούτε λέξη για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση.

Πάνω σε αυτήν την άγρια εκμετάλλευση χτίζονται εξάλλου και τα «ρεκόρ» στον τουρισμό, για τα οποία πανηγύρισε χτες κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, κάνοντας λόγο ότι «ξεπεράσαμε όλα τα νούμερα και τα έσοδα. Φτάσαμε στα 14 δισ. Τώρα, το 2016 ήταν μια χρονιά ρεκόρ μετά από μια χρονιά ρεκόρ. Αυτό τα λέει όλα. Καταφέραμε να φέρουμε 27,5 εκατ. τουρίστες». Παράλληλα, έκανε λόγο και για τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, μιλώντας για την εξασφάλιση «σταθερότητας» και «φιλικού περιβάλλοντος», ενώ είπε ότι με «τον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο, που είναι περίπου 40% τουριστικές επενδύσεις που έχουν καταθέσει φακέλους, αλλά και το ΕΣΠΑ, όλα αυτά είναι μια κεντρική κυβερνητική πολιτική, που δείχνει ότι η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητα να υποστηρίξουμε το τουριστικό προϊόν και ανταγωνιστικά και επενδυτικά».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών», με την ειδική της αγορήτρια, Ελ. Ζαρούλια, να ζητά από την κυβέρνηση «να υπάρξει το πλαίσιο εκείνο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων του τουρισμού.

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο γιατί, όπως ανέδειξε ο ειδικός του αγορητής, Χρήστος Κατσώτης, αφορά στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Αλλωστε, όπως τόνισε, το ποιον υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της και στον τομέα του τουρισμού έχει ξεκαθαριστεί: Κατάργησε και το τελευταίο δικαίωμα των εργαζομένων στον τουρισμό που ήταν το εφάπαξ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 οι αμοιβές των εργαζομένων είναι πιο κάτω από το 2015 και το 2014, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στον τουρισμό είναι στο 70%. «Για τη βαθύτερη εκμετάλλευση που εσείς δημιουργήσατε μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος των εργαζομένων, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι πακτωλό δισεκατομμυρίων, έδωσε και ο ΣΕΤΕ τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει παράταση μέχρι τις 13 Απρίλη για τη δήλωση «πόθεν έσχες» των δικαστικών και των ιδιοκτητών ΜΜΕ, μετά τη σχετική άρνηση για κατάθεση δήλωσης που έχει εκφραστεί από δικαστικές Ενώσεις και ιδιοκτήτες. Το ΚΚΕ επιφυλάχτηκε επί της τροπολογίας. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν, η ΝΔ επιφυλάχτηκε, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».
ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ξαναδείχνει τα δόντια του με αύξηση πλοίων και ισχύος πυρός

Στο υπουργείο Αμυνας βρέθηκε χτες ο διοικητής της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, Γερμανός υποναύαρχος Axel Deertz, ο οποίος παρέλαβε τα τέτοια καθήκοντα στις 22/12. Επισήμως, η επίσκεψή του ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα. Ο Γερμανός συναντήθηκε τόσο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, όσο και με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη.

Από το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι συζητήθηκε και η «περαιτέρω προοπτική» της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, που υποτίθεται διεξάγεται προς ανάσχεση των προσφυγικών ροών από Τουρκία, και στην πράξη απλώνει πλοία της λυκοσυμμαχίας πάνω στον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, στο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παραπέρα συγκέντρωσης πολεμικών μέσων ιμπεριαλιστικών κέντρων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Επικίνδυνοι για τους λαούς σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί, όπου διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο η ντόπια αστική τάξη, μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, προς γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην κόντρα με άλλα κεφάλαια της περιοχής.

Προς επίρρωση των παραπάνω, άλλωστε, και σύμφωνα με στοιχεία από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), μετά από ένα διάστημα σχετικής ...χαλάρωσης και απομείωσης των πλοίων που τη συνέθεταν, η SNMG2 ξαναδείχνει τα δόντια της στο Αιγαίο, με εκ νέου αύξηση των μέσων που τη συναποτελούν, ενώ για άλλη μια φορά τη σημαντικότερη συνεισφορά έχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Συγκεκριμένα, αποτελείται πλέον από τη γερμανική φρεγάτα SACHSEN (η ναυαρχίδα της δύναμης), το βρετανικό περιπολικό MERSEY, την καναδέζικη φρεγάτα CHARLOTTETOWN, το αλβανικό περιπολικό ORIKU, την τουρκική κορβέτα BANDIRMA και τα ελληνικά πολεμικά πλοία ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (κανονιοφόρος), ΕΥΡΩΠΗ (ναρκοθηρευτικό) και ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (πυραυλάκατος).

Εξάλλου, σχετικά με την «περαιτέρω προοπτική» της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, να καταγραφεί και ότι η αναβάθμιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με αναδιάρθρωση της δομής του που ελέγχει τη Μεσόγειο και εντατικοποίηση επιχειρήσεων και ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας στην επίμαχη ζώνη, αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας το Φλεβάρη. Θέμα που συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση της παρουσίας στο Αιγαίο της SNMG2, η οποία συνέχιση αναμένεται να τεθεί ανοιχτά στο τραπέζι των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και αποφάσεων στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, ως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σύσκεψη για την ενεργειακή τροφοδοσία

Σε απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από τις διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία προχώρησε χτες ο ΑΔΜΗΕ σε μια προσπάθεια περιορισμού των προβλημάτων ενεργειακής επάρκειας που έχουν προκληθεί τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το «συντονισμό της αδιάλειπτης τροφοδοσίας των καταναλωτών με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο» όπως ανακοινώθηκε, ενώ εκδόθηκε και σύσταση προς τους καταναλωτές «να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κατανάλωση Ενέργειας τις ώρες αιχμής»...

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η σύσταση εκδόθηκε «μόνον για προληπτικούς λόγους», ωστόσο τις τελευταίες μέρες τα εγχώρια συστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου βρίσκονται στα όριά τους, αφού η κακοκαιρία που πλήττει και τις γειτονικές χώρες δεν επιτρέπει την ενίσχυση του εγχώριου συστήματος με εισαγωγές είτε ηλεκτρισμού είτε φυσικού αερίου και η ζήτηση καλύπτεται από φορτία LNG που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org