ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Είχε παρθεί απόφαση «εδώ στο Πέραμα να σας τελειώσουμε»

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μετά τις διακοπές των εορτών, με την κατάθεση του Θεόδωρου Τηλιακού που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα το Σεπτέμβρη του 2013.

Ο μάρτυρας, μηχανικός αυτοκινήτων στο επάγγελμα και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου, σε μια αποκαλυπτική κατάθεση στο δικαστήριο περιέγραψε πώς τους «έκλεισε» το τάγμα εφόδου, πώς τους επιτέθηκε με σκοπό όπως τόνισε «να μας σκοτώσουν! Ηταν μια σχεδιασμένη επίθεση. Στόχευαν στο κεφάλι». Μιλώντας για τους χρυσαυγίτες του τάγματος εφόδου, ο μάρτυρας είπε ότι παρατάχθηκαν, κρατώντας όπλα και άρχισαν να βρίζουν, φώναζαν: «Εδώ Χρυσή Αυγή», «θα σας σκοτώσουμε», «θα σας τελειώσουμε», «θα σας λιώσουμε». Μάλιστα δύο άτομα φώναζαν ότι έχει παρθεί απόφαση «εδώ στο Πέραμα να σας τελειώσουμε και θα γίνει». Οταν η Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε σχετικά, απάντησε: «Ο αρχηγός τους πήρε την απόφαση να μας τελειώσουν. Ετσι το καταλάβαμε».

Ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ακόμα και τώρα νιώθω φόβο όταν θυμάμαι αυτήν την εμπειρία». Περιέγραψε συγκεκριμένα: «Αλλοι φορούσαν κράνη, άλλοι είχαν σηκώσει τα μπλουζάκια μέχρι τη μύτη και κάποιοι είχαν τα πρόσωπά τους ελεύθερα. Είχαν σιδηρολοστούς, κοντάρια και καδρόνια που στο τέλος είχαν μέταλλο». Ο ίδιος, όπως είπε, πήγε να βοηθήσει τον Πουλικόγιαννη και σκύβοντας δέχτηκε το πρώτο χτύπημα στο πόδι. «Τότε χάνω την ισορροπία μου και δέχομαι και άλλα χτυπήματα στην πλάτη. Φορούσα μπουφάν μηχανής και με έσωσε. Δεν ξέρω πόσα χτυπήματα δέχθηκα. Δεν ήταν πολύς ο χρόνος, αλλά είναι στιγμές που φαίνονται αιώνες. Τρία λεπτά να ήταν όλο αυτό... Εκείνη τη στιγμή ακούγεται "Το Πέραμα από εδώ" και έφυγαν από το ένα στενό». Και αυτός ο μάρτυρας επανέλαβε στο δικαστήριο ότι έτσι όπως ήταν μέσα στα αίματα ο Πουλικόγιαννης, οι χρυσαυγίτες «νόμιζαν ότι τον είχαν σκοτώσει».

Ο μάρτυρας αναγνώρισε στο αστυνομικό τμήμα τον Πανταζή και τον Χατζηδάκη. Ηταν παρών και στην επίθεση χρυσαυγιτών σε πανηγύρι στη Ραφήνα - «από απόσταση», καθώς ήταν «με μωρά παιδιά» όπως ανέφερε. «Ηταν ένα τάγμα, συντεταγμένοι και έσπαγαν πάγκους μικροπωλητών. Φαίνονταν οι μπλούζες και φώναζαν "αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή"», είπε για τα γεγονότα της Ραφήνας, ενώ πρόσθεσε ότι άκουσε και σχετικές δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γερμενή από τη Ραφήνα, στην τηλεόραση.

Ο μάρτυρας έκανε επίσης αναφορά απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, στη λειτουργία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στη ναζιστική ιδεολογία με την αρχή του αρχηγού, επικαλούμενος και σχετική συνέντευξη πρώην πρωτοπαλίκαρού της, που αναφέρεται στον τρόπο διοίκησής της και στον ιδιαίτερο ρόλο του αρχηγού και του στενού του πυρήνα. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα, σε παραδείγματα επιδοκιμασίας των ταγμάτων εφόδου από τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο και από άλλα στελέχη, στη ναζιστική ιδεολογία από την οποία απορρέουν οι επιθέσεις αφού πρέπει να επικρατήσει «μια φυλή με καθαρότητα», σε ναζιστικούς χαιρετισμούς του αρχηγού Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών, σε δηλώσεις τους με ναζιστικό περιεχόμενο, σε άρθρα τους - όπως π.χ. του Κασιδιάρη - που επιδοκιμάζουν τον Χίτλερ.

Πυροβολισμοί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ελαφρά είναι τραυματισμένος, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο αστυνομικός που δέχθηκε τα πυρά του ένοπλου στις 6.18 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χ. Τρικούπη 50. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στα επείγοντα του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου και έχει τραύματα πιθανόν από θραύσματα, στην κοιλιακή χώρα και τον μηρό. Κατά πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης πυροβόλησε από μικρή απόσταση τρεις φορές, πιθανότητα με "Καλάσνικοφ", εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ, όπου επέβαινε η πρωινή διμοιρία που μόλις είχε αναλάβει υπηρεσία, αλλάζοντας τη νυχτερινή βάρδια.

Δύο σφαίρες τρύπησαν το παρμπρίζ του λεωφορείου, ενώ μία καρφώθηκε στο κτίριο του ΠΑΣΟΚ. Ο ένοπλος πιθανότητα βγήκε από την οδό Αραχώβης και, αφού πυροβόλησε τρεις φορές, διέφυγε προς την περιοχή των Εξαρχείων. Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ περισυνελέγησαν τρεις κάλυκες του όπλου της επίθεσης που βρέθηκαν στην οδό Χ. Τρικούπη 57.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού που πυροβολήθηκε. Την επίθεση καταδίκασαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και η ΔΗΜΑΡ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα. Χτύπημα που είχε ως στόχο τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ίδιο το κόμμα μας ως θεσμό της Δημοκρατίας. Επισκέφθηκα τον αστυνομικό που ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. (...) Οι δολοφόνοι έδρασαν και αποχώρησαν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της κυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα δε θα μείνουμε στις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι γνωστές και τις οποίες έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Εισαγγελική πρόταση για μη έκδοση Τούρκων αξιωματικών

Να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών για τους δύο πρώτους Τούρκους αξιωματικούς αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία τότε να απορριφτεί και πάλι το αίτημα, καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά», πρότεινε προς το β' ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου χτες η εισαγγελέας Β. Θεοδώρου.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών που αποδίδονται στο κατηγορητήριο, δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία. Σημειωτέον ότι για τους δύο πρώτους από τους οκτώ - για τους οποίους ζητείται η έκδοσή τους στην Τουρκία - που δικάστηκαν χτες, είχε σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών κριθεί για τον έναν να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες, ενώ σήμερα και την Παρασκευή 13 του μήνα θα εκδικαστούν και οι υποθέσεις ως προς τους υπόλοιπους εκζητούμενους από τον Αρειο Πάγο από άλλους δικαστές μια και δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους να συνεκδικαστούν όλες μαζί.

Στο δικαστήριο προβλήθηκε και βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροι των 2 Τούρκων αξιωματικών αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».

Η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η συνεστίαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που φέτος είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης και στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, του Κόμματος οργανωτή - καθοδηγητή, ψυχής και ραχοκοκαλιάς της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ.

Προσκλήσεις για τη συνεστίαση, που γίνεται στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (πλ. Καραϊσκάκη), διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον Αρεως - τηλ. 210.8221.698).

ΚΚΕ
Ενέργεια που δημιουργεί ερωτήματα

Σε σχόλιό του για την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού. Πρόκειται για ενέργεια που δημιουργεί ερωτήματα για τους δράστες και τις επιδιώξεις αυτής της επίθεσης.

Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία αστυνομικό».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «αυτοκάθαρση» της ομογένειας

Θέμα «αυτοκάθαρσης» των σωματείων της λεγόμενης ομογένειας βάζει, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υφυπουργός Τ. Κουίκ. Ολοκληρώνοντας τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου είχε επαφές με «την πλειοψηφία των Ομογενειακών Επαγγελματικών Οργανώσεων και λοιπών φορέων», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως: «Ζήτησα να γίνει ολοκληρωτική επανεκκίνηση από μηδενική βάση, αφού προηγουμένως φύγουν από τη μέση σε μια αναγκαία αυτοκάθαρση, τα Σωματεία - σφραγίδες. Δήλωσα ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία και θα ενθαρρύνω κάθε σημαντική πρωτοβουλία που θα ξαναφέρει την Ομογένεια στα επίπεδα που ήταν πριν από 20 και πλέον χρόνια (...) Θα επιμείνω για το restart και θα είμαι σε επαφή με τις Οργανώσεις».

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΔΥΕΘ

Η Γραμματεία της Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης & Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της στην εκδήλωση που διοργανώνει για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην πρόσκληση σημειώνεται ότι «μετά τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό του προέδρου της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλη Σπυριδάκη, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του. Θα αποτελέσει τιμή για μας να παραβρεθείτε στην εκδήλωση, να βρεθούμε και να συζητήσουμε τα επόμενα κοινά βήματά μας στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σύστημα που τους γεννά».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Αναβάλλεται η σημερινή θεατρική παράσταση

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας ανακοινώνει την αναβολή της θεατρικής παράστασης «Πού είναι η μάνα σου μωρή;», που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης», λόγω ασθένειας της πρωταγωνίστριας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ