ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμάκωση της αγωνιστικής απάντησης με την απεργία αύριο Παρασκευή

Στην Ομόνοια, στις 12 μ., η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, κλιμακώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

«Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα», είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ μπροστά στην απεργία αλλά και τις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα, μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια, στις 12 μ. Στη Θεσσαλονίκη επίσης στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στον Πειραιά την ίδια ώρα, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Αποφάσεις για απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου και Ζακύνθου.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, και Λογιστών (ΠΟΛ). Ακόμα, στο Δημόσιο αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει μέχρι χτες οι Ομοσπονδίες: Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων υπ. Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Από τη δυναμική παρέμβαση στο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη δυναμική παρέμβαση στο Μαξίμου
Τις μέρες που στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ θα συζητούν και θα ψηφίζουν τη ρύθμιση που χτυπά την απεργία και όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά πόλεις και κλάδους απεργούν, διαδηλώνουν, συζητούν και ενημερώνουν τους συναδέλφους τους, στέλνοντας μήνυμα πως δεν θα παραδώσουν το όπλο της απεργίας στην εργοδοσία και στο πολιτικό της προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί σε καθημερινή, μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Μετά τις χτεσινές και προχτεσινές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις, σήμερα Πέμπτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αυριανή αγωνιστική απεργιακή απάντηση, με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ ενημερωτικές εξορμήσεις προγραμματίζονται και για το Σάββατο 13/1 και την Κυριακή 14/1.

Τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Δυναμική παρέμβαση στο Μέγαρο Μαξίμου ενάντια στα σχέδια ξηλώματος της απεργίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σωματεία και συνδικαλιστές μετέφεραν το πρωί της Τετάρτης το μήνυμά τους σε κυβέρνηση και εργοδοσία να μην τολμήσουν να απλώσουν χέρι στο απεργιακό δικαίωμα.

Σε μια πρωτοβουλία ενταγμένη στις καθημερινές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανοίγοντας πανό με τα αιτήματά τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να πάρει η κυβέρνηση πίσω τις ρυθμίσεις που τσακίζουν το δικαίωμα στην απεργία και επεκτείνουν τους πλειστηριασμούς. Το ίδιο αίτημα είχαν θέσει το απόγευμα της Τρίτης εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και σωματείων στην υπουργό Εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του Μεγάρου, ενώ η περιοχή ήταν ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόβαλαν τα αιτήματά τους για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Απαίτησαν την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Κατήγγειλαν τη φοροληστεία του λαού, καθώς και το πετσόκομμα των οικογενειακών επιδομάτων, που επίσης προωθείται με το πολυνομοσχέδιο.

Απηύθυναν, τέλος, κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, καθώς και στο συλλαλητήριο τη Δευτέρας, μέρα ψήφισης των μέτρων.

Κόντρα στον απεργοσπαστικό ρόλο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού

Την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για να πάρουν απάντηση τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε ρόλο ανοιχτά απεργοσπαστικό, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βάλουν εμπόδια στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, συνολικά στην αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και του λαού στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αφού πρώτα καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι ίδιες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία βάζουν με κάθε τρόπο εμπόδια, είτε καταψηφίζοντας την πρόταση για απεργία, είτε αποφεύγοντας την πραγματοποίηση συνεδριάσεων.

Αντίστοιχη προσπάθεια κάνουν για να μην εκφραστεί ενιαίο απεργιακό μέτωπο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων. Χτες η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, που έχει απορρίψει δυο φορές την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία, ανακοίνωσε ότι η στάση εργασίας που είχε προκηρύξει θα γίνει τη Δευτέρα (από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου) και όχι αύριο. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, για στάσεις εργασίας τη Δευτέρα (8 π.μ. έως 12 μ.). Στην πραγματικότητα επιχειρούν να καλλιεργήσουν σύγχυση, να εμποδίσουν εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία. Κι αυτό όταν ήδη μια σειρά Ομοσπονδίες και δεκάδες σύλλογοι, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία αύριο, μαζί με τις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα.

Οσο για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η περιβόητη... «αγωνιστική ετοιμότητα» για την οποία έκανε λόγο στις ανακοινώσεις της, εξαντλήθηκε στο κάλεσμα που έγινε μόλις χτες για μια συγκέντρωση τη Δευτέρα το απόγευμα. Ο δε πρόεδρός της... περιδιαβαίνει σε ραδιόφωνα με «αναλύσεις» για τον «κόσμο που έχει μετατρέψει την οργή του σε μια εσωτερική θλίψη»!

Στις περιπτώσεις των σωματείων όπου η εργοδοτική πλειοψηφία στέκεται εμπόδιο στην απόφαση για απεργία προστέθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων στην «Intracom». Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας καταψήφισαν στο ΔΣ την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία, στην οποία καλεί και το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΗΠ). «Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε προηγούμενο, μετατρέπονται ανοιχτά σε απεργοσπάστες, καθώς επιμένουν στην πρότασή τους τη μέρα της απεργίας να γίνουν συγκεντρώσεις εργαζομένων στην "Intracom Telecom" με θέμα την ενημέρωση από τη συνάντηση με την εργοδοσία, καθώς και συνάντηση με τον CEO της "Intracom Defense"!», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» και καλεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου να πάρουν μέρος στην απεργία μαζί με το ΣΕΤΗΠ.

Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος!

Κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος - Ολοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός» και «Κάτω τα χέρια από την απεργία - Καμία θυσία για την πλουτοκρατία», Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 10/1 κινητοποιήσεις έξω από Ειρηνοδικεία, σε πολλές πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, στην ποινικοποίηση της δράσης όσων αγωνίζονται για να προστατεύσουν την εργατική - λαϊκή κατοικία, στην παραπέρα «θωράκιση» των πλειστηριασμών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι ίδιες οι κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία, εξάλλου, εντάσσονταν στο πολύμορφο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης στο οποίο έχει καλέσει το ΠΑΜΕ ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

Στην Αθήνα, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, Λαϊκές Επιτροπές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην οδό Λουκάρεως έξω από το Ειρηνοδικείο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πλειστηριασμών και του χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε την εξής δήλωση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αρπάξει την κατοικία του λαού βήμα - βήμα. Προχωράει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχώρησε στην αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον αγωνίζεται ενάντια στην υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και τώρα συνεχίζει, αρπάζει τη λαϊκή κατοικία όποιου χρωστάει στο Δημόσιο. Εμείς θα βρισκόμαστε συνέχεια στο δρόμο, θα αγωνιστούμε για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Οπως και να τους κάνουν τους πλειστηριασμούς, εμείς θα είμαστε συνέχεια μπροστά και δεν θα χαθεί κανέναν σπίτι, ούτε από τους τραπεζίτες, ούτε από το κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στη Θεσσαλονίκη, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ στη διάρκειά της κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ που βρίσκεται έξω από το κτίριο και την έκαψαν, καταγγέλλοντας την πολιτική της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου. Στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη κινητοποίηση έξω από την Εθνική Τράπεζα.

Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς πραγματοποιήθηκαν από τα ταξικά συνδικάτα και στα δικαστήρια των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στα Γιάννενα και στη Χαλκίδα.

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων
Αύριο Παρασκευή 12/1Αύριο Παρασκευή, μέρα απεργίας Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 12 μ., Ομόνοια. Θεσσαλονίκη, 12 μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Πειραιάς, 12 μ., πλατεία Καραϊσκάκη. Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού. Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς. Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πρώην Νομαρχία. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Ικαρία, 12 μ., πλατεία Ευδήλου. Καβάλα, 12 μ., Αντιπεριφέρεια. Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Κέρκυρα, 10 π.μ., Σαρόκο. Κεφαλονιά, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Λαμία, 5.30 π.μ., στην πύλη της ΛΑΡΚΟ. Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Λευκάδα, 10 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά. Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι της Μύρινας. Νάουσα, 12 μ., πλατεία. Πρέβεζα, 12 μ., εφορία. Ρόδος, 12 μ., έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας (κτίριο Εφορίας). Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ. Σύρος, 12 μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νότιου Αιγαίου. Τρίκαλα, 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χανιά, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς.

Επίσης αύριο, το ΠΑΜΕ οργανώνει το απόγευμα συγκεντρώσεις στις εξής πόλεις:

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο. Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία. Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Λήμνος, 11.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας. Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς. Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Σχηματάρι, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο. Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς. Χίος, 6.30 μ.μ., είσοδος της Απλωταριάς.

Τη Δευτέρα 15/1

Τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με αναχώρηση στις 4 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Ακόμα, συλλαλητήρια θα γίνουν σε: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο. Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς. Γιάννενα, 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Δράμα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ζάκυνθος, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λάρισα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς. Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πάτρα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Πρέβεζα, 7 μ.μ., στη Θεοφάνειο. Ρόδος, 5.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου. Σχηματάρι, 6.30 μ.μ., δημαρχείο. Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών καλεί σήμερα, Πέμπτη, στις 3 μ.μ., το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, δίπλα στα μέτρα περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος, βάζει «τσεκούρι» στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, μέσα από τον «επανακαθορισμό» όλων των ειδικοτήτων από «μηδενική βάση», ανοίγοντας το δρόμο «για παραπέρα υπονόμευση των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας». Επίσης, απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένης διάρκειας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το Συνδικάτο στηλιτεύει παράλληλα τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία γνώριζε για το έγκλημα και παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, αγνοώντας τις αποφάσεις και τα καλέσματα μιας σειράς σωματείων. «Ηξερε ο πρόεδρος Νίκος Τράκας, που κατά καιρούς καυχιέται ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Σκουρλέτη, ότι τα ΒΑΕ καταργούνται στις 31/12/2017. Ηξερε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα συμπεριληφθεί και στο πολυνομοσχέδιο», τονίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας αφού «έβαλε πλάτη ώστε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, τώρα βάζει πλάτη και για να περάσει μια νέα θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων».

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις, και να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων.

Παράλληλα, ο Σύλλογος ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και το Συντονιστικό Αγώνα Συμβασιούχων καλούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τους συμβασιούχους σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., στο ΕΚΘ, προκειμένου να καθορίσουν την αγωνιστική απάντηση που θα δώσουν στις βάρβαρες ανατροπές που φέρνει στη ζωή των εργαζομένων του κλάδου το πολυνομοσχέδιο.

24ωρη απεργία στα καράβια αύριο Παρασκευή

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν αύριο Παρασκευή 12/1 και οι ναυτεργάτες, με 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά, οργανώνουν προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ καλούν τους ναυτεργάτες σε μαχητική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Σε μετρό και τραμ

Την απόφασή του να κηρύξει απεργία στο μετρό αύριο Παρασκευή 12/1 ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μετρό. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών, απόφαση για απεργία την ίδια μέρα έχει πάρει και το Σωματείο Εργαζομένων στο τραμ.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία) και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός), όπου θα συζητηθεί αν θα κηρυχθεί ή όχι απεργία.

Η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) έχει πάρει απόφαση για απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι η Δευτέρα 15/1. Είχε προηγηθεί η απόρριψη, από την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, της πρότασης των ταξικών δυνάμεων για απεργία αύριο Παρασκευή 12/1.

Απεργία και στα νοσοκομεία

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία αύριο Παρασκευή 12/1 πήρε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.«Η ΟΕΝΓΕ παίρνει θέση μάχης και συντάσσεται στον αγώνα μαζί με τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τα Εργατικά Κέντρα που έχουν προκηρύξει απεργία, την Παρασκευή 12/1, μέρα κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει το γεγονός ότι μέσα στα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται και ο νέος «πέλεκυς» στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο Δημόσιο.

Απόφαση για απεργία αύριο Παρασκευή έχει πάρει επίσης η ΕΙΝΑΠ, ενώ στάσεις εργασίας την ίδια μέρα προκήρυξαν τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» και «Αττικόν». Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ αποφάσισε αγωνιστικές δράσεις αύριο Παρασκευή και 8ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα.

Από σήμερα το απόγευμα η απεργία στα πρακτορεία Τύπου

Απεργία που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα αύριο Παρασκευής, έχει προκηρύξει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, καλώντας ταυτόχρονα στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στην Ομόνοια. Υπενθυμίζεται ότι απεργιακή απόφαση έχει πάρει και η κλαδική Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, την περιφρούρηση στις πύλες των πρακτορείων και των πιεστηρίων. «Την Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσει εφημερίδα, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία απεργούν!», τονίζει. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η πολιτική της κυβέρνησης και των εκδοτών έχει από τον Ιούλη απλήρωτους και στο δρόμο τους συναδέλφους της "Ευρώπης" και έχει ξεθεμελιώσει σε μια νύχτα δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων στην "Αργος". Ο αγώνας που ξεκινήσαμε, για τις θέσεις εργασίας μας με τα δικαιώματά μας, συνεχίζεται και η απεργία που ξεκινάει την Πέμπτη και λήγει Παρασκευή είναι σταθμός. Εχουμε χρέος να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν».

Οι απεργιακές προσυγκεντρώσεις την Παρασκευή στην Αθήνα

Για την απεργιακή συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των συνδικάτων της Αθήνας, την Παρασκευή 12/1 στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις στις 11.30 π.μ.:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Αθήνας.

-- Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιουχικές Οργανώσεις, σύλλογοι της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς της Αθήνας.

-- Σταδίου και Αιόλου: Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.

Ενάντια στο σφαγιασμό των αναπηρικών δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και της αυριανής απεργίας η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων διοργανώνουν αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, που μαζί με το δικαίωμα στις απεργίες σφαγιάζει και τα επιδόματα και δικαιώματα των αναπήρων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org