ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Ισχύουν στο ακέραιο» οι δεσμεύσεις της εμπλοκής

Στην παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Αμυνας, ο απερχόμενος Ευ. Αποστολάκης τόνισε ότι οι στιγμές είναι «κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση», προσθέτοντας πως «η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αποτέλεσε ύψιστη εθνική προτεραιότητα», εκτιμώντας ότι η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω «εθνική» προσπάθεια «ήταν μεγάλη και υλοποιήθηκε μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας», παραπέμποντας στις διμερείς, πολυμερείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, Ισραηλινούς και άλλους, που ...απογειώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε, άλλωστε ότι «απόδειξη όλων αυτών αποτελεί η νέα δυναμική που έχουν λάβει οι εξαιρετικές σχέσεις και η στρατηγική συνεργασία που έχουμε με τις ΗΠΑ, και βέβαια το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, στα Βαλκάνια η τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας αποτελεί σημαντικό σχήμα ανάπτυξης και συνεργασίας, ενώ παράλληλα διαμορφώνει δυναμική και επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», προσθέτοντας πως «οι συμμαχίες μας, οι διεθνείς συνέργειες, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και γενικά το επίπεδο των διεθνών αμυντικών μας σχέσεων είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Μακάρι να είναι έτσι πάντα», πρόσθεσε σε μια παραίνεση προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σημειωτέον, στα Ελληνοτουρκικά, μιλώντας για «προσπάθειες εξομάλυνσης», υπεραμύνθηκε των ΜΟΕ ως «υπόστρωμα» για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου, λέγοντας: «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός. Πιστεύω ότι με τον κύριο Ακάρ (ο Τούρκος ΥΠΑΜ) έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά φτιάξαμε ένα πολύ καλό υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια σχέση χωρίς αδικαιολόγητες εντάσεις».

Εκλεισε μιλώντας ξανά για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας», για να στοιχηθεί ο λαός στα σχέδια της αστικής τάξης, προσθέτοντας πως «στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι συμπαραστάτες και αρωγοί, υπερβαίνοντας κάθε ιδεολογική και κομματική διαχωριστική γραμμή» και συμπληρώνοντας - απευθυνόμενος στους νέους υπουργούς - πως «εγώ θα είμαι δίπλα σας και πάντα στη διάθεσή σας».

Σε ανάλογο κλίμα, ο επίσης απερχόμενος αναπ. υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη «συνεργασία» που είχε με τους τομεάρχες Αμυνας της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «θα συνεχιστεί και είμαι και εγώ απολύτως στη διάθεσή σας για όλα τα θέματα».

Ο νέος υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι αποτελεί «τιμή» για τον ίδιο να παραλαμβάνει από τον Ευ. Αποστολάκη. Μίλησε για «γεωπολιτικές αβεβαιότητες» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις». Εκλεισε απευθυνόμενος σε Αποστολάκη και Ρήγα ότι στάθηκαν «φρουροί στα τείχη της πόλης» και κατά τη διάρκεια της θητείας τους «οι πόλεις ήταν ασφαλείς». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «μέχρι νεωτέρας ισχύουν στο ακέραιο οι εντολές του προκατόχου μου».

Τέλος, ο παραλαβών υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής επέλεξε να στείλει «ένα ιδιαίτερο μήνυμα» σε εθνοφύλακες και εφέδρους, προσθέτοντας και ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει, από το δικό του μετερίζι, την πρόοδο της πατρίδας μας»...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αλλαγή σκυτάλης στην «εθνική» γραμμή της αστικής τάξης

Σε κλίμα «συναίνεσης» και αλλαγής σκυτάλης πάνω στην κοινή γραμμή για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στην περιοχή, μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς σε Βαλκανική και Ανατολική Μεσόγειο, κινήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο απερχόμενος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, υποδεχόμενος τον Ν. Δένδια, του είπε πως «έρχεστε να υπηρετήσετε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, που ήταν πάντοτε φιλειρηνική, πάντοτε βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζοντας λίγο έως πολύ, ανάλογα με την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», όπως βαφτίζονται οι ρόλοι «μεντεσέ» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο πνεύμα αυτό και παραπέμποντας στο Σκοπιανό - και εμμέσως σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό - πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε (...) να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μια δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας, από τα Βαλκάνια και τη συμφωνία των Πρεσπών έως την Ανατολική Μεσόγειο. Και έτσι, νομίζω ότι στην πρώτη σας μεγάλη μάχη, τη 15η Ιουλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, θα υπερασπίσετε από καλές θέσεις τα συμφέροντα της χώρας, απέναντι σε αυτούς που δεν ακολουθούν πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο αλλά θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με διαφορετικό τρόπο».

Ο Γ. Κατρούγκαλος στάθηκε και στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, στη διάνοιξη νέων πεδίων για μπίζνες στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, επισημαίνοντας ότι «είχαμε σημαντική βοήθεια και από σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου».

Εμφανίστηκε τέλος βέβαιος ότι ο διάδοχος του «θα συνεχίσει την ίδια πολιτική (...) και επίσης θα εξασφαλίσει αυτό το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του υπουργείου και εθνικής ομοψυχίας που επιχειρήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να έχουμε».

Παραλαμβάνοντας την «πάσα», ο Ν. Δένδιας είπε ευθύς αμέσως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις». Διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική, αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα, στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας». Εστειλε επίσης σήμα ότι θα «αναπτύξει» και την «οικονομική διπλωματία», στον ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα αυτά.

Σημειωτέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός είχε ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Τουρκίας, όπως και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στα υπόλοιπα υπουργεία

Με μπόλικες αναφορές στους «εθνικούς στόχους» στην Υγεία, στην πραγματικότητα στην απαρέγκλιτη προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, με τον απερχόμενο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι στόχοι αυτοί «υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας πολιτικής ηγεσίας ή μιας κυβέρνησης». Χαρακτηριστικά, στην παρουσίαση των εν λόγω «εθνικών» στόχων ο Ανδ. Ξανθός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πολλές φορές στη «βιωσιμότητα» του συστήματος Υγείας, που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες, στην «αξιοπιστία» του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου προωθούνται οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και στο βάθεμα της αντιδραστικής πολιτικής «μείωσης της βλάβης» για τα ναρκωτικά, στην ψευδεπίγραφη «αποασυλοποίηση» για τους ψυχικά ασθενείς κ.λπ. Από τη μεριά του ο νέος υπουργός, Β. Κικίλιας, πίσω από γενικολογίες και ευχολόγια παρουσίασε ως δεδομένες τις «περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές» και στην Υγεία, καλώντας δε το λαό να συμβιβαστεί ουσιαστικά με τη σημερινή άθλια κατάσταση, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου πρέπει να κριθούν από το αν ένας αξονικός τομογράφος θα μπορέσει να έχει και δεύτερη βάρδια, ή από το «αν θα μπορέσουν να υπάρχουν παραπάνω γάζες».

Οι διαπραγματεύσεις για την αντιδραστική νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που διεξάγονται αυτό το διάστημα σε επίπεδο ΕΕ, θα αποτελέσουν προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο υπουργός της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατά τη χτεσινή ανάληψη των καθηκόντων του. Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης έκανε σαφές ότι «θα σταθούν στο πλευρό της νέας ηγεσίας για ό,τι χρειαστεί». Ο Μ. Βορίδης, όπως έκαναν άλλωστε όλοι οι προκάτοχοί του σε αυτό το υπουργείο, σημείωσε ότι η αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης, ενώ η νέα υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φ. Αραμπατζή, χαρακτήρισε ζήτημα «κομβικής σημασίας» την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας των ζητούμενων αγροτικών επενδύσεων, της πολιτικής δηλαδή που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες για λογαριασμό μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Στο Μεταναστευτικό εστιάστηκε μεταξύ άλλων η συζήτηση μεταξύ της απερχόμενης υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, και του Μ. Χρυσοχοΐδη που αναλαμβάνει, με την «ασφάλεια» να έχει την τιμητική της. Η «αντιπαράθεση», αν και ...βελούδινη, είχε να κάνει με το ποιο «σχήμα» μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την αντιμεταναστευτική πολιτική, με την υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική που το σχετικό «χαρτοφυλάκιο» περνάει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπως - υποκριτικά - είπε, αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει ανθρωπιστικά το ζήτημα, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε μέχρι κεραίας - αν και μέσω άλλου υπουργείου - τη βάρβαρη πολιτική ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, πάνω στην οποία θα «πατήσει» και η ΝΔ, δηλώνοντας προσήλωση στις αντιδραστικές συμφωνίες.

Αναδιαρθρώσεις που έρχονται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης εξήγγειλε η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «συνολική, σε βάθος τομή, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος» και μια σειρά αντιδραστικά μέτρα, που βασίζονται στα όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να δεθεί πιο στενά η Παιδεία με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και στις κατευθύνσεις που υλοποίησε, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

ΤΕΛΕΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Θα «οικοδομήσουν» πάνω στη «σημαντική παρακαταθήκη» του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμα «εθνικής» συναίνεσης με βάση τις προτεραιότητες της αστικής τάξης και των επιχειρηματικών ομίλων και δεσμεύσεις ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα χτίσει πάνω στην αντιλαϊκή παρακαταθήκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν οι χτεσινές τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Στις τοποθετήσεις τους οι νέοι υπουργοί της ΝΔ διαβεβαίωσαν ότι «δεν ήρθαν να γκρεμίσουν αλλά να χτίσουν πάνω στα θετικά» που αφήνει για το κεφάλαιο η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διστάσουν μάλιστα να μιλήσουν και για τη συμβολή της στην προώθηση της κοινής τους ατζέντας για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα - παραπέμποντας και για τα πιο συγκεκριμένα μέτρα στις επερχόμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - φρόντισαν να δώσουν το στίγμα της επιτάχυνσης για το κλείσιμο των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων» που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας - επικαλούμενοι και τη δική τους στάση από τη θέση της αντιπολίτευσης - την ανάγκη στήριξης των βασικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα.

Το πλούσιο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησής τους, ως μια σημαντική βάση για την προώθηση των στόχων του κεφαλαίου και από τη νέα κυβέρνηση, υπερασπίστηκαν οι απερχόμενοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας με τη σειρά τους για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης», «ομοψυχίας» και «αδιατάρακτης εθνικής ενότητας» και δηλώνοντας ένας προς έναν «στη διάθεση» των υπουργών της ΝΔ για όλα τα βασικά ζητούμενα της αστικής τάξης, δίνοντας με τη σειρά τους το στίγμα της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» στη ΝΔ, με βάση το κοινό πρόγραμμα που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org