ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΚΟΡΩΝΙΑΣ
«Δείχνει» προς το εξωτερικό

ICON

Πολύωρη προσπάθεια να αθωώσει την VODAFONE από κάθε ευθύνη για τις υποκλοπές και να «δείξει» ως υπεύθυνη την ERICSSON, που προμηθεύει το σύστημα λειτουργίας της εταιρίας του, έκανε χθες στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γ. Κορωνιάς, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Παράλληλα, επιχείρησε να απαλλάξει και την κυβέρνηση από τις δικές της ευθύνες, ισχυριζόμενος ότι με δική του πρωτοβουλία για λόγους ασφαλείας αφαιρέθηκε το σύστημα υποκλοπής (με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη), ενώ για τους δράστες των υποκλοπών είπε ότι αυτοί σίγουρα ξεπερνούν τα ελληνικά δεδομένα. Για τη μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είπε ότι αυτό έγινε επειδή η κυβέρνηση και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τού ανέφεραν ότι η όλη έρευνα πρέπει να μείνει απόρρητη.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Κορωνιάς ισχυρίστηκε ότι η εταιρία ERICSSON είναι αυτή που προμηθεύει πολλές εταιρίες στον κόσμο (ανάμεσά τους και την VODAFONE) με το λογισμικό λειτουργίας τους. Εμείς, είπε, δεν ξέραμε, δε ζητήσαμε και δεν παραλάβαμε κανένα πρόγραμμα νόμιμων συνακροάσεων από την ERICSSON, η οποία, όμως, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη το έχει εντάξει στο λογισμικό της, μετά από αίτημα πολλών πελατών της. Η VODAFONE, είπε, δε γνώριζε ότι υπήρχε αυτό το λογισμικό στο σύστημά της, το οποίο για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται ειδικούς κωδικούς, τους οποίους έχει μόνον η ERICSSON και δεν τους δίνει σε κανέναν.

Απαντώντας στο πώς μπορεί να έγινε η ενεργοποίηση του προγράμματος των παρακολουθήσεων, είπε ότι ή υπήρχε άτομο της εταιρίας του, που γνώρισε τους κωδικούς και τους ενεργοποίησε μέσα από την VODAFONE ή έγινε εξ αποστάσεως. Κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να έγινε το πρώτο, γιατί έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο προσωπικό της εταιρίας του και έτσι δεν απέκλεισε την ενεργοποίησή του εξ αποστάσεως από κάποιους που μπήκαν στο σύστημα και γνώριζαν τους κωδικούς της ERICSSON. Το πρόγραμμα, είπε, είναι τόσο πολύπλοκο, που πρέπει κάποιοι να έχουν βαθιά γνώση του λογισμικού της ERICSSON, αφού αυτό αποτελείται από 25 εκατομμύρια «γραμμές κώδικα».

Ξεπερνάνε τα ελληνικά δεδομένα

Οσο για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι ένοχοι των υποκλοπών, ο Γ. Κορωνιάς είπε πως αυτοί σίγουρα ξεπερνάνε τα ελληνικά δεδομένα και κατέχουν τεχνογνωσία ίσως και μεγαλύτερη από αυτήν της ERICSSON. Για να γίνει αυτό το πράγμα, τόνισε, χρειάζεται ένας οργανισμός, που να συνθέτει υψηλότατη τεχνολογία και άφθονα οικονομικά μέσα, δε γίνεται από ένα ή δύο άτομα, είναι πολύ πιο σύνθετο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας ότι μόλις αντιλήφθηκαν το πρόβλημα (σε συνήθη έλεγχο) κάλεσαν την ERICSSON να πραγματοποιήσει έρευνα στο πρόγραμμα, αφού αυτός ο έλεγχος δεν μπορούσε να γίνει από τους ίδιους. Οι τεχνικοί της ERICSSON αφαίρεσαν υπό την εποπτεία του το πρόγραμμα υποκλοπών και κρατήθηκαν αντίγραφά του.

Ο Γ. Κορωνιάς υπεραμύνθηκε της ενέργειάς του να αφαιρέσει το πρόγραμμα και να χαθούν κρίσιμα στοιχεία για τους ενόχους, λέγοντας ότι σκέφθηκε το «εθνικό συμφέρον» και την «εθνική ασφάλεια». Αθώωσε έτσι την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση από κανέναν για την αφαίρεσή του. Το έβγαλα, είπε, γιατί εάν αυτό ήταν συνδεδεμένο για κάποια τρομοκρατική ενέργεια (όπως στο μετρό της Μαδρίτης όπου τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν μετά από κλήση σε κινητά) τότε όλες οι ευθύνες θα έπεφταν πάνω μου.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στραφεί δικαστικά και κατά της ERICSSON, λέγοντας ότι όλα είναι υπό διερεύνηση και θα κάνει οτιδήποτε, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρίας του.

Η κυβέρνηση επέβαλε το απόρρητο

Απαντώντας στην κατηγορία ότι δεν ενημέρωσε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, «έδειξε» ως υπεύθυνη την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη. Ο Γ. Βουλγαράκης, είπε, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός (στους οποίους απευθύνθηκε όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα) του ανέφεραν ότι η όλη ιστορία πρέπει να παραμείνει απόρρητη και να μην ενημερωθεί κανένας. Μάλιστα, ο ίδιος ενημέρωσε χωρίς λεπτομέρειες τον πρόεδρο της άλλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ ότι κάτι «παρείσακτο» βρέθηκε στο δίκτυο και του συνέστησε να κάνει και αυτός δικό του έλεγχο. Από αυτόν, είπε, δε βρέθηκε τίποτα και ενημερώθηκε σχετικά και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης.

Σχετικά με το εάν ο κατάλογος των υπό παρακολούθηση τηλεφώνων είναι ο οριστικός, ο Γ. Κορωνιάς και πάλι απέσεισε κάθε ευθύνη από την εταιρία του, ισχυριζόμενος ότι τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από την ERICSSON, η οποία και πραγματοποίησε τους σχετικούς ελέγχους στο σύστημα λειτουργίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE είπε ότι από την κυβέρνηση ζητήθηκε τις παραμονές της Ολυμπιάδας να γίνουν παρακολουθήσεις κινητών, αλλά οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αρνήθηκαν, γιατί δεν υπήρχε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και επειδή δε διέθεταν το απαραίτητο λειτουργικό σύστημα. Αποκάλυψε ότι το Φλεβάρη του 2004 Ελληνες αστυνομικοί με «βαλιτσάκια», συνοδευόμενοι από Αγγλους πράκτορες, πήγαν στην εταιρία του και ζήτησαν να κάνουν παρακολουθήσεις, αλλά αυτός αρνήθηκε.

Αναφερόμενος στην αυτοκτονία του στελέχους της εταιρίας Γ. Τσαλικίδη (έγινε μια μέρα πριν από την ενημέρωση της κυβέρνησης για τις υποκλοπές), είπε ότι την ανέφερε στους αρμόδιους υπουργούς (Βουλγαράκη και Παπαληγούρα), κάνοντας λόγο για «μια χρονική σύμπτωση». Ο Τσαλικίδης, είπε, είχε περιορισμένο αντικείμενο και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, εκ της θέσεώς του δεν πρέπει να είχε ανάμειξη με την υπόθεση.

Ο Γ. Κορωνιάς επιβεβαίωσε ότι οι υποκλοπές γινόταν από τρία κέντρα, δύο στον Κηφισό και ένα στην Παλλήνη. Το τελευταίο στεγάζεται σε κτίριο που νοικιάζεται από την εταιρία «Ιντρακόμ». Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι γι' αυτές χρειάζεται συνεργασία με τα εκεί τηλεφωνικά κέντρα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πραγματικό εύρος του κυκλώματος των υποκλοπών.

Ανακοίνωσε ότι το Φλεβάρη επισκέφθηκε τη Σουηδία και συναντήθηκε με στελέχη της ERICSSON, όπου συζητήθηκαν οι απαντήσεις της τελευταίας σχετικά με το θέμα. Η επίσκεψη, κατά τον Γ. Κορωνιά, έγινε επειδή «υπήρχε μια δυστοκία» στις απαντήσεις που έδιναν τα στελέχη της σουηδικής εταιρίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, είπε ότι για το θέμα ενημέρωσε τη μητρική εταιρία VODAFONE στο Λονδίνο και τους είπε ότι όλες οι ενέργειες θα γίνουν μέσα στο νόμιμα πλαίσια.

Η έναρξη της συνεδρίασης ήταν επεισοδιακή, αφού η συνεδρίαση είχε οριστεί αρχικά σε μια μικρή αίθουσα που χώραγε ελάχιστους δημοσιογράφους. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες (αφού η συνεδρίαση δε μεταδίδεται από το κλειστό κύκλωμα, ούτε δίνονται πρακτικά) και έτσι η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου και θα συνεχιστεί σήμερα η κατάθεση Κορωνιά.


ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ
Αυτοκτονία υπό ιδιαίτερες συνθήκες

Αυτοκτονία μεν, αλλά υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Αυτό κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη, που διερευνά τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της «Vodafone» Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος πριν ένα χρόνο βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό, ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνιας, που έκανε τη νεκροτομή στη σορό του, αποφαινόμενος τότε ότι ο θάνατος προήλθε από απαγχονισμό διά βρόγχου. Με το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππος Κουτσάφτης, που επίσης κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα.

Ο Γιώργος Ντιλέρνιας είπε ότι το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού του ανέφερε τυπική αυτοκτονία και έτσι δε μετέβη για αυτοψία στο σπίτι του θανόντα. Επίσης σημείωσε πως δεν του έγινε γνωστό από την αρχή ότι ο αδερφός του Τσαλικίδη έκοψε το σχοινί με το οποίο έβαλε τέλος στη ζωή του.

Σχετικά με το αίτημα της οικογένειας για εκταφή του πτώματος, οι δύο ιατροδικαστές υποστήριξαν ότι δε θα προσφέρει νέα στοιχεία στην έρευνα. Ο εισαγγελέας Διώτης συνεχίζει την έρευνά του εξετάζοντας τις λίστες εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων στα τέσσερα κινητά του Τσαλικίδη και ιδιαίτερα σε ένα νούμερο της εταιρίας «Cosmote», το οποίο φαίνεται πως έχει διακοπεί το 2004, ωστόσο, υπάρχει τηλεφώνημά του το 2005, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα καλέσει αρκετούς από τους κατόχους των τηλεφωνικών αριθμών.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικίδη Θεμιστοκλής Σοφός προανήγγειλε χτες από ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι θα ζητήσει σήμερα συνάντηση με τον Γιάννη Διώτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ