ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαχωρίζει τη θέση της τώρα από τη «Vodafone»!
  • Ο Γ. Κορωνιάς δε μας ενημέρωσε για το τρίτο κέντρο παρακολούθησης, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία της εταιρίας
  • Σε εξέλιξη επιχείρηση «διάχυση ευθυνών», αλλά στο απυρόβλητο το σύστημα που στήνει τις υποκλοπές

Κάτω από το βάρος των νέων στοιχείων που προέκυψαν από το πόρισμα της ΑΔΑΕ και προκειμένου να μην ενισχύσει τις κατηγορίες για συγκάλυψη, η κυβέρνηση έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της, ρίχνοντας το μπαλάκι στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας, την οποία τώρα κατηγορεί για... αναξιοπιστία και παιχνίδι σκοπιμοτήτων.

Γενικότερα, πάντως, επιχειρείται μια «διάχυση ευθυνών» και αναζήτηση ενός εξιλαστήριου θύματος, ενώ την ίδια στιγμή αφήνεται στο απυρόβλητο το σύστημα υποκλοπών και τα μεγάλα κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που το «λειτουργούν» κατά το δοκούν. Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι κατηγόρησε χτες τη «Vodafone» για λειψή ενημέρωση, ωστόσο δεν αναίρεσε το «πόρισμα», που είχε καταλήξει με βάση την αρχική ενημέρωση της εταιρίας. Με βάση αυτή είχε «αθωώσει» την αμερικανική πρεσβεία και είχε αποκλείσει εμπλοκή ξένων και ντόπιων μυστικών υπηρεσιών. Στο «πόρισμα» αυτό επέμεινε και χτες παρ' όλο που παραδέχεται ότι η ενημέρωσή της από τη «Vodafone», στην οποία στηρίχτηκε, είχε τουλάχιστον «κενά». Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την «ορθότητα» της τακτικής της, ενώ «οχυρώθηκε», για μια ακόμα φορά πίσω από τη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να αποσείσει τις πελώριες πολιτικές ευθύνες της, χωρίς βέβαια να πείσει κανέναν.

«Από την κοινοποίηση της υπόθεσης στην κυβέρνηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας (σ.σ. της "Vodafone") έλειπε το βασικό στοιχείο σχετικά με το τρίτο κέντρο παρακολούθησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από αυτή την κίνηση», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, επιχειρώντας να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από το πόρισμα της ΑΔΑΕ, σε σχέση με την εικόνα που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος άφησε σαφή υπονοούμενα για τη «φερεγγυότητα» της «Vodafone». Στην τελευταία παράγραφο του πορίσματος της ΑΔΑΕ, είπε ο εκπρόσωπος, αναφέρεται ότι η εταιρία «Vodafone» παρέδωσε στην ανεξάρτητη Αρχή στοιχεία για ορισμένες μόνο ημερομηνίες, δηλώνοντας ότι δε διατηρεί στα αρχεία της τα πλήρη στοιχεία που της ζητήθηκαν. Αμέσως μετά, υπενθύμισε με νόημα ότι σε απόσπασμα πρόσφατης επίσημης ανακοίνωσης της εταιρίας, γινόταν λόγος για «ακριβή εικόνα του δικτύου της», που «είχε αποτυπωθεί πλήρως σε μαγνητικά μέσα».

Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «η αποκάλυψη ολοένα και περισσότερων στοιχείων αποδεικνύει την ορθότητα της προσέγγισης της κυβέρνησης να στείλει την υπόθεση, αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση της, στη Δικαιοσύνη, ώστε να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή της». Στη ...Δικαιοσύνη παρέπεμψε και όλα τα κρίσιμα, αναπάντητα και «καθ' όλα πολιτικά» ερωτήματα για την υπόθεση των υποκλοπών. «Η Δικαιοσύνη ασχολείται σε βάθος με την υπόθεση. Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να διαλευκανθεί η υπόθεση», ήταν η μονότονα επαναλαμβανόμενη απάντηση στη βροχή των ερωτήσεων που δέχτηκε. Στη Δικαιοσύνη παρέπεμψε και το ενδεχόμενο δίωξης του Γ. Κορωνιά για απόκρυψη στοιχείων.

Ο εκπρόσωπος χρησιμοποίησε και πάλι το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν να λάμψει η αλήθεια, επειδή ήταν «θύματα» της υπόθεσης των υποκλοπών.

Στη γραμμή της εξαπάτησης από τη «Vodafone» κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δηλώνοντας στην «Ελευθεροτυπία» ότι «ουδέποτε τέθηκαν στη διάθεση της κυβέρνησης τα συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση ευρημάτων της ΑΔΑΕ». Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος, δεν τα ανέφερε, ούτε στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, ούτε στον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, ούτε στο υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Την ίδια στιγμή, στα μέχρι τώρα αναπάντητα ερωτήματα προστίθενται καινούρια.

- Για ποιους λόγους η κυβέρνηση έδειξε σχεδόν απεριόριστη εμπιστοσύνη στην «Vodafone», παρ' όλο που ήταν η εταιρία, μέσω του δικτύου της οποίας στήθηκαν οι υποκλοπές; Μήπως επειδή υπήρχε στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη στην εταιρία για τις νόμιμες παρακολουθήσεις τηλεφώνων;

- Γιατί, επί 11 μήνες, δεν έκανε κανέναν έλεγχο στο λογισμικό και τις εγκαταστάσεις της «Vodafone» και ανέθεσε στην ΕΥΠ τη συνεργασία με το αντίστοιχο «τμήμα ασφαλείας» της εταιρίας;


ΠΑΣΕΓΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα χαράτσια της ντροπής

Οι αγρότες θα πληρώσουν φέτος τουλάχιστον 53,5 εκατ. ευρώ σε ΠΑΣΕΓΕΣ - Ενώσεις και τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση!

Στις «φτηνές» δικαιολογίες κατέφυγε χτες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, μπρος στην κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί από την επιβολή χαρατσιών στους αγροτοκτηνοτρόφους για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Οι πρασινογάλαζες διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων επιβάλουν χαράτσια εδώ και εφτά χρόνια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αλλά ο Τζ. Καραμίχας χτες βγήκε να δώσει συνέντευξη Τύπου για να πει πόσο θα στοιχίσει στους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης η κατάθεση της αίτησης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους για το 2006. Και ενώ εδώ και τόσα χρόνια οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν «κερατιάτικα»...

ο Τζ. Καραμίχας δήλωσε χτες για πρώτη φορά επισήμως ότι συμφωνεί με τη λογική να καλύψει η κυβέρνηση το κόστος. Ομως η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δε σκοπεύει να καλύψει το κόστος, όπως οφείλει, και έτσι έρχονται οι ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις για να καλύψουν το... κενό. Με το αζημίωτο βέβαια. Ο Τζ. Καραμίχας, πρόσθεσε ακόμα πως αν η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις δεν κάνουν αυτή τη δουλιά, τότε οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα χάσουν τις επιδοτήσεις. Δηλαδή ήθελε να πει ότι τους κάνουν και χάρη κιόλας! Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, κι αυτό που συμβαίνει αποτελεί ντροπή για την κυβέρνηση και τους γαλαζοπράσινους διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις. Πάντως σε ερώτηση προς τον Τζ. Καραμίχα «ποιον πρέπει να πάνε στα δικαστήρια οι αγρότες, την ΠΑΣΕΓΕΣ ή την κυβέρνηση» η απάντησή του ήταν: «Εγώ δεν κάθομαι στο σκαμνί»...

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν 53,5 εκατ. ευρώ «χαράτσι» για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ενώ μέσος όρος της αμοιβής διαμορφώνεται στο 2,51% επί της αξίας των δικαιωμάτων. Κι αν υπολογίσει κανείς και το ΦΠΑ, προστίθενται άλλα 10 εκατ. ευρώ περίπου, που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον οι αγροτοκτηνοτρόφοι και τα λεφτά αυτά τα εισπράττει το κράτος! Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πληρώσουν λιγότερα φέτος από τα προηγούμενα χρόνια, όμως αυτό αποτελεί πρόκληση και σκέτη κοροϊδία.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ χώρισε τον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών της σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανά νομό και κλιμακωτά ανά ποσό ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς βέβαια να υπολογίζει το ΦΠΑ. Μαζί με το ΦΠΑ ο μέσος όρος του παρακρατήματος φτάνει το 3%. Κι όπως φαίνεται, τα πιο ακριβά χαράτσια τα πληρώνουν οι μικροί παραγωγοί.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ΕΑΣ των νομών: Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Πρέβεζας, Χίου, Αττικής, Πειραιώς, Δωδεκανήσου Ευβοίας, Σάμου. Εδώ ο μέσος όρος του χαρατσιού είναι 4,22% επί της ενιαίας ενίσχυσης. Ομως εδώ ένας παραγωγός για να πάρει 50 ευρώ επιδότησης θα πληρώσει 10 ευρώ χαράτσι, δηλαδή το 20% της επιδότησης! Για 100 ευρώ επιδότηση θα πληρώνει 15 ευρώ, δηλαδή το 15%. Για 3.500 ευρώ θα πληρώνει 190, δηλαδή το 5,4% και για 7.500 ευρώ θα πληρώνει 280, δηλαδή το 3,7%.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ΕΑΣ των νομών, όπου παράγεται κυρίως ελαιόλαδο: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Φθιώτιδας. Εδώ ο μέσος όρος του χαρατσιού γίνεται 2,93% και κάποιος παραγωγός για 100 ευρώ επιδότηση πληρώνει πάλι 15 ευρώ χαράτσι, ενώ για 5.000 ευρώ πληρώνει 160 δηλαδή το 3,2%, για 20.000 ευρώ πληρώνει 280 δηλαδή το 1,4%.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι ΕΑΣ των νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Βοιωτίας, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Ξάνθη, Ορεστιάδας, Πιερίας, Πέλλας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας. Εδώ ο μέσος όρος του χαρατσιού εμφανίζεται 1,5%. Για 100 ευρώ επιδότησης το χαράτσι είναι 10 ευρώ, για 5.000 ευρώ γίνεται 80 δηλαδή το 1,6% και για 20.000 ευρώ 170 ευρώ, δηλαδή το 0,85%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ