ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Στην τελική ευθεία για την αποστολή πολέμου στην Ερυθρά

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία για την ευρωατλαντική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με φρεγάτα έτοιμη να λύσει κάβους για να αναλάβει υπηρεσία 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας, στο «στόμα του λύκου», βάζοντας τον λαό παραμέσα στο «στόχαστρο» των ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μαζί με άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις, στην πρεμούρα τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, σε μια περιοχή - σταυροδρόμι ισχυρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας και εμπορίου, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση με την ονομασία «Aspides» θα είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ, χωρίς να κρύβουν λόγια για το γεγονός ότι η εν λόγω ναυτική αποστολή θα είναι το στρατιωτικό «παρών» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ σε ένα από τα πιο εύφλεκτα σημεία του πλανήτη, τη στιγμή που η γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή.

Στα διαδικαστικά, η επίσημη έναρξη και το ακριβές αντικείμενό της («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία (με πλοία) και η Κύπρος (με στελέχη).

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «αναβαθμισμένη» συμμετοχή σε ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο: Ζητάει να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, αλλά και τη διοίκηση («εν όρμω») της επιχείρησης από το Στρατηγείο να αναλάβει Ελληνας υποναύαρχος. Θα δίνει αναφορά στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και στον πρόεδρό της, Αυστριακό στρατηγό, στις Βρυξέλλες, ενώ θα είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον («εν πλω») διοικητή στην επίμαχη ζώνη, ο οποίος - όπως ανακοινώθηκε από τη Ρώμη - θα είναι Ιταλός. Αντίστοιχα, σε πρώτη φάση «διοικητόπλοιο» στην Ερυθρά θα οριστεί ιταλικό πλοίο, ενώ στις μοιρασιές ρόλων υποδιοικητής στη Λάρισα λέγεται ότι θα αναλάβει Γάλλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φρεγάτα «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα - όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές - θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς και Βρετανούς για τη συμμετοχή και στη δική τους επιχείρηση που απλώνεται στην ίδια ζώνη, την «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides».

Με όλα αυτά τα σχέδια να «τρέχουν» προς υλοποίηση, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μετέβη στο Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, James Heappey, αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στα θέματα της συνάντησης περιλαμβάνεται ακριβώς και η αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι τον Φλεβάρη του 2023 οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βρετανίας υπέγραψαν «Δήλωση Κοινού Οράματος» («Joint Vision Statement»), η οποία «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας». Συμφώνησαν επίσης να καταρτίζουν κάθε χρόνο έναν «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις «προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας», ενώ καθιερώνεται ετήσιος «Διάλογος για την Ασφάλεια και την Αμυνα».


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προάγγελος βαθύτερης και πολύμορφης εμπλοκής παντού

«Πτυχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» η ατζέντα του «ατομικού δικαιωματισμού»

Με αφορμή την έναρξη, την Παρασκευή, του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις, παραχώρησε προ ημερών εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο ηλεκτρονικό «BHMA».

Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης περιγράφει με ...ανατριχιαστικό τρόπο τον ρόλο της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει καίριο ρόλο στην υπεράσπιση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ευρύτερα, που ενισχύονται από τη μεταξύ μας Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2021. Η αμερικανική βάση της Σούδας (Naval Support Activity Souda Bay) στην Κρήτη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί βασική συνιστώσα των επιχειρήσεων της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική άμυνα της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην αγορά των F-35, ο Τζ. Τσούνις επιβεβαίωσε ότι κριτήριο αποτελούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες, σημειώνοντας: «Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα ...να βελτιώσει την ικανότητά της να συμβάλλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και να διατηρήσει τη διαλειτουργικότητα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Σχετικά με την αποστολή ελληνικού πλοίου στην αμερικανική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην εμπόλεμη Ερυθρά Θάλασσα, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης. Επανέλαβε τα κυβερνητικά άλλοθι για την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ επιβεβαίωσε πως πυξίδα για την κυβέρνηση και την εμπλοκή της αποτελούν τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών αφού οι επιθέσεις των Χούθι αποτελούν «απειλή για τους ανθρώπους, την εμπορική ναυτιλία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Αναφερόμενος στον ρόλο ενεργειακού «κόμβου» που αναλαμβάνει η Ελλάδα για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας και των συμφερόντων ενεργειακών κολοσσών, αλλά και στη μελλοντική πολύμορφη εμπλοκή μεγάλων ομίλων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα ...μετατρέπεται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο για την περιοχή, βοηθώντας τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από τη ρωσική Ενέργεια και παρέχοντας εναλλακτικές οδούς για τη διακίνηση των εμπορευμάτων. Στα πρόσφατα ταξίδια μου στη Μολδαβία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, συναντήθηκα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες και διερεύνησα τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονές της για να βελτιωθεί η περιφερειακή συνδεσιμότητα, ιδίως ενόψει της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, στην ίδια συνέντευξη, όπου με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιγράφεται ο ρόλος της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια - σχέδια με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό, τη χώρα και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής - ο Τζ. Τσούνις σημείωσε επίσης «τη δέσμευσή μας στις αρχές της διαφορετικότητας, της ισότητας, της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας (Diversity, Equity, Inclusion, Accessibility - DEIA) σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής». Ξεδιπλώνοντας όλη την ατζέντα του «ατομικού δικαιωματισμού» και μάλιστα ως «πτυχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» (!) αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (χωρίς βέβαια να πει πόσα εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν σακατευτεί ανά τον κόσμο από τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους όπως το Ισραήλ...).

Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στη λεγόμενη ΛΟΑΤΚΙ+ «κοινότητα», σημειώνοντας με αφορμή τη διοργάνωση τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη του «φεστιβάλ EuroPride 2024», μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη - και για ολόκληρη την Ελλάδα - να αναδείξει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως πολύτιμες αξίες. Αλλά θα πρόσθετα ότι ισχύει και εδώ ό,τι και για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση: Η φιλοξενία εκδηλώσεων όπως το EuroPride δεν είναι απλώς μια ορθή πρακτική. Είναι επίσης μια καλή πολιτική τακτική. Αυτές οι εκδηλώσεις προσελκύουν περισσότερες οικονομικές επενδύσεις και τουρισμό». Επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο πως το τσουβάλιασμα ανθρώπων με διαφορετική ταξική θέση, πολιτικές απόψεις και εκφράσεις σεξουαλικότητας ως ενιαία «ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα» αποτελεί επίσημη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ...


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεσηκωμός! Να μη λύσει κάβους καμία φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα!

Το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα:

«Τις επόμενες μέρες η φρεγάτα "ΥΔΡΑ" ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα, για ξένα νερά, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας.

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία σε ξεσηκωμό με στόχο: Να μη λύσει κάβους καμιά φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα. Κανένας ναύτης και στρατιωτικός σε ξένα νερά και εδάφη.

Εχουμε τη δύναμη, ο λαός και η νεολαία, να επιβάλουμε το δίκιο μας, για μια Ελλάδα χωρίς συμμετοχή στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών. Δυναμώνουμε τον αγώνα για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ και κλείσιμο των βάσεων του θανάτου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων, απογειώνει την εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο. Στέλνει φρεγάτα σε εμπόλεμη ζώνη, στην Ερυθρά Θάλασσα, συμμετέχοντας στις αποστολές της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αναλαμβάνει τη διοίκηση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, που προστίθενται στην εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αυτή η εμπλοκή βάζει τη χώρα μας πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου, μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων.

Η κυβέρνηση έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να προσφέρει ως δέλεαρ οικονομική ανταμοιβή στο πλήρωμα της φρεγάτας και στις οικογένειές τους. Αντί να πάρει μέτρα στήριξης των δικαιωμάτων τους, όπως και οι ίδιοι ζητούν μέσω των ενώσεών τους, προσφέρει μία οικονομική ανταμοιβή για την αποστολή τους στη ζώνη της φωτιάς.

Τόσο κοστολογεί τη ζωή, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτών δηλαδή που τους στέλνει χιλιάδες μίλια μακριά για να υπερασπιστούν με κίνδυνο τη ζωής τους όχι την άμυνα και τα σύνορα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο είναι αντίθετη με το λαϊκό αίσθημα που εκφράζεται με τη μαζική αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ