ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε βλέπει τα χάλια στην εκπαίδευση, συκοφαντεί τους αγώνες

Γ. Πρωτούλης: Ακραίο φαινόμενο είναι η πραγματικότητα στην εκπαίδευση

Σε ευθεία επίθεση κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, καταφεύγει η κυβέρνηση, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα επιστρατεύτηκε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, για να επαναλάβει ανήμερα της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης τις κατηγορίες κατά των μαθητών, ισχυριζόμενος ότι οι καταλήψεις «απαξιώνουν τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, προσθέτουν στα προβλήματα πολλά περισσότερα και παραβιάζουν το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση».

Υποκριτικά είπε ότι «είναι δικαίωμα των παιδιών να διεκδικούν ακόμη περισσότερα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι δικαίωμα κανενός να στερεί από τη νέα γενιά το αγαθό της εκπαίδευσης επιβάλλοντας κλειστά σχολεία». Ζήτησε από τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία τους και είπε ότι ευθύνη γι' αυτό δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκπαιδευτικοί φορείς». Ο Κ. Καραμανλής μπορεί να είπε φραστικά και ανέξοδα ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη δημόσια Παιδεία, έσπευσε όμως να δείξει το αληθινό της πρόσωπο θέτοντας ως προτεραιότητες τη συνέχιση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με την ίδρυση «μη κερδοσκοπικών Ανωτάτων Ιδρυμάτων που θα συνυπάρχουν με αναβαθμισμένα (!) δημόσια».

Παίρνοντας, όπως ήταν φυσικό, γραμμή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για ακραίες επιλογές, από τις οποίες δοκιμάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα, και είπε ότι στην εποχή μας δεν έχουν κανένα νόημα οι καταλήψεις. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν εκδηλώνεται καμία προσπάθεια «καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων».

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υφυπουργού περί ακραίων επιλογών έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης τονίζοντας:

«Ακραίο δεν είναι νέοι άνθρωποι να αγωνίζονται. Ακραίο είναι εν έτει 2007 παιδιά να κάνουν μάθημα σε λυόμενα, όπως κάνουν 700 μαθητές στην Πετρούπολη. Ακραίο είναι τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε σχολεία να μην υπάρχουν καθηγητές, σε αθλητικά λύκεια να μην υπάρχουν γυμναστές, να μην υπάρχουν βιβλία, να υπάρχουν διπλοβάρδιες. Αυτά είναι ακραία φαινόμενα».

Εθεσε δε συγκεκριμένα ερωτήματα για την κυβερνητική πρακτική του αυταρχισμού και τόνισε:

«Με δική σας εντολή αυτή τη στιγμή ορισμένοι διευθυντές, οι ίδιοι πάντα, λειτουργούν αντί για παιδαγωγοί ως παιδονόμοι, καλούν εισαγγελείς να μαζέψουν δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα παιδιά και συνεργάζονται με τους ίδιους πάντα δήθεν αγανακτισμένους γονείς; Με δική σας εντολή πηγαίνει η Αστυνομία και περιπολεί έξω από τα σχολεία, τρομοκρατώντας παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα να αντιστέκονται και να υπερασπίζονται το σχολείο τους;».

Ο Γ. Πρωτούλης ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της για την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με βάση την οποία στο παρελθόν στάλθηκαν 2.500 μαθητές στα «μαθητοδικεία» επειδή πάλευαν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ο υφυπουργός απέφυγε να πει το παραμικρό για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να δηλώσει με σαφήνεια εάν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της Παιδείας ή αν θα ακολουθήσει το δρόμο της καταστολής ως πρόβα τζενεράλε για τους αγώνες που έρχονται και σε άλλους τομείς.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να αναλάβουμε δράση στο πλευρό των μαθητών

Με σκοπό να ανταποκριθούν στο καθήκον που δεν ανταποκρίνονται οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, να στηρίξουν έμπρακτα το δίκαιο αγώνα των μαθητών τους και το δικαίωμά τους να αγωνίζονται, συναντήθηκαν χτες εκπαιδευτικοί, σε σύσκεψη που κάλεσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας. Συζήτησαν για την οργάνωση της πάλης, για να πάρουν οι εκπαιδευτικοί τη θέση που τους αναλογεί: Οι δάσκαλοι στο πλάι των μαθητών τους, σε έναν αγώνα ενάντια σε κοινά προβλήματα, με κοινά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Οπως επισήμανε εισηγητικά ο Αντώνης Καλόβουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, στόχος της σύσκεψης είναι «η οργάνωση δραστηριοτήτων, με αυτοτελείς πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για να υποστηρίξει τον αγώνα των μαθητών», ανεξάρτητα από τη στάση των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Στη χτεσινή σύσκεψη καταγγέλθηκε η στάση των δυο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για κήρυξη απεργίας τη μέρα του μαθητικού συλλαλητηρίου και αρνήθηκαν να κηρύξουν ακόμα και στάση εργασίας.

Επίσης, ο Α. Καλόβουλος επισήμανε το δίκαιο των αιτημάτων του μαθητικού κινήματος, τονίζοντας ότι «ήταν αναμενόμενο οι μαθητές να δυσανασχετούν και να κινητοποιηθούν. Τις μορφές κινητοποίησής τους τις επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές». Και πρόσθεσε ότι «το μαθητικό κίνημα έχει τα δικά του αυτοτελή όργανα και όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς κλπ., οφείλουν να σέβονται τα όργανα αυτά και τις αποφάσεις τους».

Ξεκαθάρισε ότι «ως εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να είμαστε με την καταστολή και τους εισαγγελείς» και σημείωσε ότι η εκστρατεία συκοφάντησης του μαθητικού αγώνα γίνεται ακριβώς επειδή ο αγώνας έχει αιτήματα, «αναδεικνύει πραγματικά προβλήματα που οι κυβερνήσεις θέλουν να κρύψουν».

Οπως αναδείχτηκε και από τη συζήτηση, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ θα θέσουν στους συλλόγους και στις ΕΛΜΕ ψήφισμα στήριξης του αγώνα των μαθητών. Ακόμα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προχωράει σε πρωτοβουλίες για συναντήσεις με τοπικά Συντονιστικά, με Ενώσεις Γονέων, τοπικούς φορείς, για κοινές συσκέψεις και κινητοποιήσεις καθώς και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ιδιαίτερα μπροστά και στο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά»

Εκδήλωση με θέμα «Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά» διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του 5ου - 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Γκράβας (είσοδος από Ταϋγέτου).

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ στη Γερμανία

Σήμερα, Σάββατο, ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις 8 το βράδυ, στη σύσκεψη νεολαίας στο Οφενμπαχ της Γερμανίας.

Δίκαιοι οι αγώνες των μαθητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Συντηρητική είναι η πολιτική της κυβέρνησης που κλείνει το δρόμο της μόρφωσης στα παιδιά των εργαζομένων, προωθώντας την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και την προσαρμογή της στις ανάγκες του κεφαλαίου. Συντήρηση είναι η υποταγή και ο συμβιβασμός.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι δίκαιες. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προσπερνώντας την τρομοκρατία (εισαγγελέων - διευθυντών) και τη συκοφαντία, αποφασίζοντας συλλογικά τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος και καθήκον να είναι μαζί τους».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org