Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε βλέπει τα χάλια στην εκπαίδευση, συκοφαντεί τους αγώνες

Γ. Πρωτούλης: Ακραίο φαινόμενο είναι η πραγματικότητα στην εκπαίδευση

Σε ευθεία επίθεση κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, καταφεύγει η κυβέρνηση, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα επιστρατεύτηκε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, για να επαναλάβει ανήμερα της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης τις κατηγορίες κατά των μαθητών, ισχυριζόμενος ότι οι καταλήψεις «απαξιώνουν τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, προσθέτουν στα προβλήματα πολλά περισσότερα και παραβιάζουν το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση».

Υποκριτικά είπε ότι «είναι δικαίωμα των παιδιών να διεκδικούν ακόμη περισσότερα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι δικαίωμα κανενός να στερεί από τη νέα γενιά το αγαθό της εκπαίδευσης επιβάλλοντας κλειστά σχολεία». Ζήτησε από τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία τους και είπε ότι ευθύνη γι' αυτό δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκπαιδευτικοί φορείς». Ο Κ. Καραμανλής μπορεί να είπε φραστικά και ανέξοδα ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη δημόσια Παιδεία, έσπευσε όμως να δείξει το αληθινό της πρόσωπο θέτοντας ως προτεραιότητες τη συνέχιση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με την ίδρυση «μη κερδοσκοπικών Ανωτάτων Ιδρυμάτων που θα συνυπάρχουν με αναβαθμισμένα (!) δημόσια».

Παίρνοντας, όπως ήταν φυσικό, γραμμή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για ακραίες επιλογές, από τις οποίες δοκιμάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα, και είπε ότι στην εποχή μας δεν έχουν κανένα νόημα οι καταλήψεις. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν εκδηλώνεται καμία προσπάθεια «καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων».

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υφυπουργού περί ακραίων επιλογών έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης τονίζοντας:

«Ακραίο δεν είναι νέοι άνθρωποι να αγωνίζονται. Ακραίο είναι εν έτει 2007 παιδιά να κάνουν μάθημα σε λυόμενα, όπως κάνουν 700 μαθητές στην Πετρούπολη. Ακραίο είναι τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε σχολεία να μην υπάρχουν καθηγητές, σε αθλητικά λύκεια να μην υπάρχουν γυμναστές, να μην υπάρχουν βιβλία, να υπάρχουν διπλοβάρδιες. Αυτά είναι ακραία φαινόμενα».

Εθεσε δε συγκεκριμένα ερωτήματα για την κυβερνητική πρακτική του αυταρχισμού και τόνισε:

«Με δική σας εντολή αυτή τη στιγμή ορισμένοι διευθυντές, οι ίδιοι πάντα, λειτουργούν αντί για παιδαγωγοί ως παιδονόμοι, καλούν εισαγγελείς να μαζέψουν δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα παιδιά και συνεργάζονται με τους ίδιους πάντα δήθεν αγανακτισμένους γονείς; Με δική σας εντολή πηγαίνει η Αστυνομία και περιπολεί έξω από τα σχολεία, τρομοκρατώντας παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα να αντιστέκονται και να υπερασπίζονται το σχολείο τους;».

Ο Γ. Πρωτούλης ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της για την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με βάση την οποία στο παρελθόν στάλθηκαν 2.500 μαθητές στα «μαθητοδικεία» επειδή πάλευαν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ο υφυπουργός απέφυγε να πει το παραμικρό για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να δηλώσει με σαφήνεια εάν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της Παιδείας ή αν θα ακολουθήσει το δρόμο της καταστολής ως πρόβα τζενεράλε για τους αγώνες που έρχονται και σε άλλους τομείς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org