ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Πάλη για λιμάνια στην υπηρεσία του λαού

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιόδευσε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όπου μίλησε με λιμενεργάτες και εκπροσώπους σωματείων των εργαζομένων

Από τη χτεσινή ομιλία σε εργαζόμενους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή ομιλία σε εργαζόμενους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
Σε συντονισμένη πάλη με όλο το λαό της πόλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, κάλεσε χθες τους εργαζόμενους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες και εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων, αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, σε μέσα φορτοεκφόρτωσης, σε υποδομές. Καταγγέλθηκε η αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται, στοιχείο της οποίας, όπως είπαν οι ίδιοι οι λιμενεργάτες, είναι και η διάλυση - απαξίωση του σωματείου τους, η τρομοκρατία που ασκείται πάνω τους.

«Αυτή η επίθεση θα ενταθεί με την ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό πρέπει να αντιδράσουμε τώρα, αποφασιστικά και συντονισμένα», προειδοποίησε ο Γ. Τούσσας από το βήμα της συγκέντρωσης που έγινε στο κυλικείο των φορτοεκφορτωτών. Οπως είπε, επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα η παράδοση στους ιδιώτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Χαρακτηριστικό της πρεμούρας της κυβέρνησης να προχωρήσει με κάθε μέσο τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι και η χθεσινή (σε έκτακτη Γενική Συνέλευση) τροποποίηση άρθρων του καταστατικού του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Λιμένων, η οποία έγινε «για να αποκτήσει ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων».

«Οι μόνοι που θα κερδίσουν απ' αυτήν την εξέλιξη θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο, με χαμένους τους εργαζόμενους του λιμανιού, αλλά και όσους συνδέονται μ' αυτό, όπως οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και έμποροι, οι μικρές μεταφορικές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι μεταφορείς, οι μικρές ναυτιλιακές μονάδες που θα συρρικνωθούν και θα αναγκαστούν σε απολύσεις, οι εκτελωνιστές», σημείωσε ο Γ. Τούσσας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική σημασία των λιμανιών και για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την αμυντική θωράκιση της χώρας, και σημείωσε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, πύλη εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων, βασικός κρίκος των μεταφορών, με εγκαταστάσεις μεγάλης σημασίας για την εθνική άμυνα της χώρας. Βρίσκεται σε νευραλγική περιοχή. Και σε αυτή την κρίσιμη εποχή για τα Βαλκάνια, παραδίδεται σε ιδιώτες».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Γ. Τούσσας κάλεσε τους εργαζόμενους στο λιμάνι να συντονιστούν με τους εργαζόμενους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με τα ταξικά συνδικάτα της πόλης, με τους φορείς των μικρέμπορων και των αυτοαπασχολούμενων, με τους φορείς όλων όσοι ζημιώνονται άμεσα από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Να αγωνιστούν και να απαιτήσουν λιμάνια ενιαία, αποκλειστικά δημόσια, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Ξανά στο εδώλιο για τις παραλίες

Τη δικαστική δίωξη του Δ. Συγούρου, του Δ. Κόμη (πρώην πρόεδρος και γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, αντίστοιχα) και του Δ. Στεριώτη, στελέχους του ΠΑΜΕ, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου. Καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να απαντήσουν με συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ζακύνθου, την Πέμπτη 15/11, στις 9 π.μ., όπου και δικάζονται, για να «απαιτήσουμε εδώ και τώρα το σταμάτημα των διώξεων».

Η δίωξη γίνεται «επειδή κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς το Μάη του 2005, μετά το πέρας της συγκέντρωσης - πορείας οι συγκεντρωμένοι, μετά από απόφαση του ΔΣ, πήγαν στην περιοχή Πόρτο Μπανάνα του Βασιλικού, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ασυδοσία της πολυεθνικής "Μεντιτερανέ", που κατασκεύαζε αυθαίρετη και παράνομη περίφραξη δασικής έκτασης και έκλεινε το δρόμο της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία».

  • Τη συνεχιζόμενη ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ζακυνθίων, που εδώ και έξι μήνες υποχρεώνονται απλήρωτοι να εργάζονται, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ και τους καλεί «να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενωμένοι, όλοι μαζί να απαιτήσουμε να σταματήσει πλέον αυτό το απαράδεκτο καθεστώς».
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ: Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στον κόμβο της Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση της εθνικής οδού με την περιφερειακή, οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης, διαμαρτυρόμενοι για παράνομες μεταφορές με επικίνδυνα φορτηγά από τρίτες χώρες που κινούνται εντός της Ελλάδας. Ακολούθησε πορεία με φορτηγά προς τα διόδια των Μαλγάρων. Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οδηγών Φορτηγών, στους ελέγχους, που έγιναν στις αρχές αυτής της βδομάδας, εντοπίστηκαν ξένα φορτηγά χωρίς χαρτιά, υπέρβαρα, με φθαρμένα λάστιχα, με οδηγούς που εργάζονταν είκοσι ώρες συνεχόμενα, οδηγοί χωρίς πιστοποιημένο δίπλωμα να μεταφέρουν επικίνδυνα χημικά κλπ. Οι οδηγοί απαιτούν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας και αν δε ληφθούν μέτρα θα επανέλθουν δυναμικότερα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Κυριακή ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

ΤΑΞΥ: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), εξαιτίας των σοβαρών καθυστερήσεων στην ανάπτυξη της κατάλληλης υπηρεσιακής υποδομής. Με έγγραφό του προς τη διοίκηση του Οργανισμού, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων ζητά: Υπογραφή σύμβασης με ένα φαρμακείο ανά δήμο της επαρχίας (4 Δήμοι). Υπογραφή συμβάσεων με γιατρούς στην επαρχία Ικαρίας. Δημιουργία γραφείου και στην επαρχία Ικαρίας, μέχρι τότε μετακίνηση υπαλλήλων μια βδομάδα το μήνα από άλλο παράρτημα (π.χ. Σάμου - Αθηνών).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»: Οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 14.11.2007. Διεκδικούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού και κάποια επιδόματα. Είναι κενές 392 θέσεις εργαζομένων και 46 θέσεις γιατρών σε σύνολο 1.061 θέσεων με βάση τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου. Στη διάρκεια της στάσης, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

ΑμεΑ: Κάλεσμα στους τυφλούς να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) σήμερα και αύριο 10-11 Νοέμβρη και να υπερψηφίσουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Συνεργαζόμενοι» (ΕΣΚ Σ) απευθύνει η παράταξη. Στην Αθήνα, οι εκλογές γίνονται στη Βερανζέρου 31, στις 10-11 Νοέμβρη και στη Θεσσαλονίκη στη Σχολή Τυφλών, Β. Ολγας 32. Στα παραρτήματα στην περιφέρεια, την Κυριακή 11 Νοέμβρη: Καβάλα (Παλαμά 8), Πάτρα (Αγ. Νικολάου 57), Γιάννενα (Μ. Μπότσαρη 17), Καλαμάτα (ανατολικό εμπορικό κέντρο), Ηράκλειο Κρήτης (οδό Σκεπεντζή), Αργος (Γούναρη 11), Τρίκαλα (Ελ. Βενιζέλου 9), Ξάνθη (Σμύρνης 3).

«PLANET EARTH SEAWAYS»
Απλήρωτοι παραμένουν οι ναυτεργάτες

Κατά τη χτεσινή περιοδεία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε και με τους απλήρωτους ναυτεργάτες της «Planet Earth Seaways». Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους και η εταιρία αν και υποχρεούται, δεν τους εξασφαλίζει ούτε διαμονή. Η περίπτωσή τους επιβεβαιώνει την εφοπλιστική ασυδοσία, αλλά και συνολικότερα την εργοδοτική επίθεση, ακόμη και στο δικαίωμα των εργατών να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους. Καθημερινά οι ναυτεργάτες συγκεντρώνονται στο χώρο που είναι δεμένα τα υδροπτέρυγα - «δελφίνια» της εταιρίας. Την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να γίνει το δικαστήριο για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εταιρεία από τον Ιούνη.

Μαζί με τους ναυτεργάτες, ο Γ. Τούσσας επισκέφθηκε τον Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης και ζήτησε να παρέμβει ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαιτούν άμεσα να καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί. Καλούν επίσης να εκφραστεί η αλληλεγγύη από όλα τα εργατικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και τους φορείς της ΤΑ, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την εταιρεία.

Εκδηλώσεις για το Ασφαλιστικό

Η Ομάδα Γυναικών Λιβαδειάς της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, καλεί στην εκδήλωση για το Ασφαλιστικό των Γυναικών που διοργανώνει την Κυριακή 18 του μήνα, στις 6 μ.μ., στο «cafe SIMON'S». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει αύριο Κυριακή και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «ΒΥΡΩΝ», στις 11 π.μ., στα γραφεία του συλλόγου (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος, Αθήνα). Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Border Town», που αφορά τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών στα εργοστάσια του Μεξικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ