ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Να μην περάσουν οι προσπάθειες «αποχρωματισμού» της Αντίστασης

Ανακοίνωση - καταγγελία για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής, υπουργεία και άλλους φορείς, με αφορμή την επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με φορείς και υπουργεία, με αφορμή την επέτειο για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τα στρατεύματα κατοχής στις 12 Οκτώβρη 1944, επισημαίνει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια να αποχρωματιστεί ο εορτασμός από το ρόλο του ΚΚΕ καθώς και των ΕΑΜικών Οργανώσεων.

Σημειώνουν ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται «ερήμην των Αντιστασιακών και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), οι οποίοι δε συμμετέχουμε στις σχετικές εκδηλώσεις».

Επισημαίνουν, επίσης, ότι το γεγονός «ότι τις εκδηλώσεις αυτές συνδιοργανώνουν όλοι μαζί στην Περιφέρεια Αττικής, με την ψήφο και των πολιτικών απογόνων των ταγματασφαλιτών συνεργατών των ναζί της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στο όνομα της "εθνικής συμφιλίωσης" βέβαια, αποκαλύπτει και τους στόχους που επιδιώκουν με τις εκδηλώσεις αυτές, όπου πρωτοστατεί η... "πρώτη φορά Αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ».

Και καταλήγει ότι: «Εμείς, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, τιμάμε την πραγματική Αντίσταση του λαού, όπως ταιριάζει, βγάζοντας τα αναγκαία διδάγματα από τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για τους μελλοντικούς αγώνες, ώστε, τελικά, η νεολαία και ο λαός να πάρει ο ίδιος τις τύχες του στα δικά του χέρια, εγκαθιστώντας Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.

Καλούμε όλους τους Αντιστασιακούς αγωνιστές και τους φίλους της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετέχουν, τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τη νεολαία της ΚΝΕ, στον πεζόδρομο της Κοραή, για να τιμήσουμε την Απελευθέρωση της Αθήνας από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ».

Διάβημα διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Ουκρανίας

Για την απαράδεκτη στοχοποίηση στελεχών του Κόμματος από την ουκρανική κυβέρνηση

Από το διάβημα διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρεσβεία
Από το διάβημα διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρεσβεία
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, πραγματοποίησε χτες διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ουκρανίας και συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Βολοντομίρ Σκουρόφ, για να καταγγείλει την απαράδεκτη απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να στοχοποιήσει στελέχη του ΚΚΕ, τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και Γιώργο Μαγγανά, στέλεχος του Κόμματος. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ποροσένκο, εξέδωσε πρόσφατα λίστα κυρώσεων σε 105 νομικά πρόσωπα και 388 φυσικά πρόσωπα, για δήθεν ενέργειες κατά της Ουκρανίας, στην οποία περιλαμβάνονται και τα στελέχη του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαίτησε την άμεση άρση της απαράδεκτης απόφασης του Προέδρου της Ουκρανίας και επισήμανε ότι οι κατηγορίες των ουκρανικών αρχών ενάντια στα στελέχη του Κόμματος είναι εντελώς ανυπόστατες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τόνισε ότι οι απαράδεκτες αυτές κατηγορίες εκτοξεύονται από δυνάμεις που αναρριχήθηκαν πραξικοπηματικά στην εξουσία στηριγμένες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ακόμη και από φασιστικές ομάδες. Οι δυνάμεις αυτές είναι υπεύθυνες για τη διάλυση της χώρας τους και τα βάσανα του λαού της Ουκρανίας, με την εθνικιστική υστερία που καλλιεργούν, τον ωμό αντικομμουνισμό και τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές της Ουκρανίας, την ιστορική αποκατάσταση των Ουκρανών ναζιστών και την επιδίωξή τους να αλυσοδέσουν τον ουκρανικό λαό στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την καταγγελία του ΚΚΕ στην ουκρανική κυβέρνηση, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τού υπογράμμισε ότι αυτή η διαμαρτυρία είναι μόνο η αρχή.

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον σ. Λ. Λιάκο

Ο σ. Λ. Λιάκος
Ο σ. Λ. Λιάκος
Πλήθος κόσμου έδωσε χτες το «παρών» στην κηδεία του σ. Λουκά Λιάκου, για να πει το στερνό «αντίο» στον κομμουνιστή δικηγόρο, το σεμνό αγωνιστή, που «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή στις 7 Οκτώβρη.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης αποχαιρέτησαν τον σ. Λ. Λιάκο, ο Σοφοκλής Τόγιας, μιλώντας εκ μέρους της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, ενώ εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου ψήφισμα μετέφερε ο πρόεδρός του Β. Δαλαμάγκας και μίλησε ο Αχιλλέας Κοτσώνας. Εκ μέρους των συμμαθητών του μίλησε ο Λουκάς Ανέστης.

Ο Σ. Τόγιας, αναφερόμενος στον σ. Λιάκο υπογράμμισε ότι σε όλη την πορεία του τάχθηκε με τους αδικημένους, τους κυνηγημένους, με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, υπερασπιζόμενος και με την ιδιότητα του δικηγόρου τα συμφέροντά τους.

Ο Λ. Λιάκος γεννήθηκε στον Ελικώνα, στο Ζερίκι Λιβαδειάς, στις 29/1/1946, από φτωχή αγροτική οικογένεια, γιος του αλύγιστου κομμουνιστή Σταύρου Λιάκου και της ακούραστης Ασήμως Λιάκου.

Ο ρόλος του στο κίνημα υπήρξε μεγάλος και καθοριστικός. Με ανιδιοτέλεια και πίστη στα κομμουνιστικά ιδεώδη, υπερασπίστηκε ως δικηγόρος τα δικαιώματα των εργαζομένων στην UNICOT, στην ΠΕΣΙΝΕ, στην ΛΑΡΚΟ, στον ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, στον ΜΠΑΡΛΟ, στον ΔΟΝΤΑ. Δεν ξεπούλησε κανέναν εργαζόμενο και δεν συμβιβάστηκε ποτέ με βρώμικες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, σε όσες εργατικές δίκες πήρε μέρος, δεν υπερασπίστηκε ποτέ εργοδότη ενάντια σε εργαζόμενο. Η προσωπικότητά του είχε μεγάλη απήχηση σε όλο το νομό. Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το 1981, το 1985, το 1989, το 1996. Στην Τοπική Διοίκηση ήταν υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς το 1982 και το 1986 και υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας το 1998 και το 2002.

«ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» - «ΕΝΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ»
Εργαλεία θωράκισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

«Τραπεζική Ενωση» και «Ενωση Κεφαλαιαγορών» θωρακίζουν και εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που οι λαοί ματώνουν από τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να ανακάμψει και να συνεχιστεί η κερδοφορία τους, σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την «Ενωση Κεφαλαιαγορών» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ανέφερε τα παρακάτω:

«Η "Τραπεζική Ενωση" για τη διάσωση και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και η "Ενωση Κεφαλαιαγορών" για την άντληση κεφαλαίων αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις ενόψει της αδυναμίας ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης και του φόβου εκδήλωσης νέας.

Ενας στόχος σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση: Ανάκαμψη, θυσιάζοντας όλα τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, π.χ. χιλιάδες απολύσεις σ' όλα τα κράτη. Δείτε τι γίνεται στην "Air France".

Στην Ελλάδα των τριών μνημονίων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να σταθούν στην ενιαία κεφαλαιαγορά πληρώνει ο λαός με βάρβαρα, δίχως τέλος μέτρα για μισθούς, συντάξεις, φόρους, κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποιήσεις. Κυβερνήσεις και Ενωση εκβιάζουν στυγνά με πτώχευση και τους επόμενους μήνες με την απειλή του "κουρέματος" των καταθέσεων (bail in).

Οταν καπιταλιστική ανάκαμψη σημαίνει κατήφορο δίχως τέλος για το λαό, ο μόνος δρόμος που του μένει είναι η σύγκρουση μ' αυτό το δρόμο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματά της».

ΤΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Για την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί κατακτητές

Στις 18 Οκτώβρη 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μπήκαν απελευθερωτές στη Λαμία, χτυπώντας μέχρι την τελευταία στιγμή τις οπισθοφυλακές του κατακτητή. Μια μεγάλη μέρα για τη Λαμία, συμβολή του ΕΑΜ στην παγκόσμια πάλη των λαών ενάντια στο φασιστικό - ναζιστικό τέρας.

Η Τομεακή Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή 18/10, στις 11 π.μ, στην πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου Αρη Βελουχιώτη.

ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, διοργανώνουν η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/10, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»).

Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ. Χαιρετισμό από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα κάνει ο Θοδωρής Αυγέρος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της.

ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους λαϊκούς αγωνιστές

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους λαϊκούς αγωνιστές του χωριού Γάβρα, για τα θύματα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν αύριο, Κυριακή, το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στη Γάβρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ