Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ΕΚΑΣ και η «σθεναρή αντίσταση»...

Το πόσο ψηλά έχει φτάσει το δείκτη της κοροϊδίας και του εμπαιγμού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή. Μία, όμως, ξεχωριστή στιγμή όπου αυτός ο εμπαιγμός έφτασε στο απόγειό του, ήταν όταν ο πρωθυπουργός είπε: «(...) αντισταθήκαμε σθεναρά, δε δεχτήκαμε την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ζητούσαν επίμονα οι εταίροι. Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μη μειωθούν ραγδαία οι επικουρικές συντάξεις».

Κατ' αρχάς το ΕΚΑΣ ήταν μία από τις περίφημες «κόκκινες γραμμές», που μάλιστα δε θα έμπαιναν για διαπραγμάτευση, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Το ΕΚΑΣ, λοιπόν, ξεκινά να περικόπτεται από το 2016, με προοπτική να καταργηθεί μέχρι το 2020. Κι αυτό η κυβέρνηση του Τσίπρα το είχε προτείνει μόνη της, τέσσερις μέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Τότε που ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλούσαν το λαό να ψηφίσει «όχι» και οι ίδιοι είχαν πει «ναι» στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και σε σχεδόν όλα τα μέτρα που είχαν προτείνει οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Αυτό που θα διατηρηθεί μέχρι το 2020, είναι ένα μικρό μέρος του ΕΚΑΣ που αφορά συνταξιούχους που καλά - καλά δε φτάνουν ούτε την κατώτατη σύνταξη των 300 ευρώ... Αυτό ονομάζει «σθεναρή αντίσταση» το πουλέν της αστικής τάξης, ο σημερινός πρωθυπουργός που έχει αναγάγει την πολιτική απατεωνιά σε επάγγελμα.

Ο «μάγειρας» υπουργός

Ως ...«ο εξολοθρευτής» της «διαφθοράς και σπατάλης» στην Υγεία εμφανίζεται με κάθε ευκαιρία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης. Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ανέφερε ως τέτοιο παράδειγμα τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για γυαλιά, που είναι αυξημένες από 40 σε 47 εκατ. ευρώ. Η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) αποκαλύπτει το «μαγείρεμα» των στοιχείων, λέγοντας πως «η δαπάνη αυξήθηκε λόγω του ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους οπτικούς χρήματα από το 2011». Είχε μειώσει τη δαπάνη και μέσω της μη εξόφλησής τους, ενώ εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές «οπτικών κατά του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ για τη μη αποπληρωμή των υποβληθέντων με τιμολόγια διατακτικών». Την ίδια στιγμή, η περιστολή των κρατικών δαπανών και του ΕΟΠΥΥ (περίπου 40% για οπτικά) οδηγούν σε διαρκείς περικοπές παροχών. Επομένως, ο αναπληρωτής υπουργός ψάχνει δικαιολογίες για να μειώσει ή και να εξαλείψει τη δαπάνη για γυαλιά.

«Λαγός» με τα όλα του

Διαβάζουμε το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ, μετά από συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη: «Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση χωρίς να ζητάμε ως αντάλλαγμα υπουργικές θέσεις, δήλωσε στην ΕΡΤ1 και στο Φάνη Παπαθανασίου ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του κόμματός του είναι να επιβλέπει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, η υλοποίηση των οποίων, σημείωσε ο κ. Λεβέντης, πρέπει να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση και κοροϊδία του ελληνικού λαού». «Λαγός» με τα όλα του, δηλαδή, ο Λεβέντης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, κι ας προσπαθεί να το κρύψει με κραυγές ενάντια στο ΚΚΕ. Για να μην παρατηρήσουμε ότι τον έχουν υιοθετήσει κυριολεκτικά τα ΜΜΕ, λίγο πριν και μετά την εκλογή του στη Βουλή.

Στον ίδιο δρόμο

Λέει ο Π. Λαφαζάνης (ρ/σ «Πρακτορείο») ότι «η Ελλάδα των μνημονίων, της λιτότητας και της Ευρωζώνης δεν έχει κανένα μέλλον. Η Ελλάδα, με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, θα ανακάμψει ταχέως εκτός Ευρωζώνης, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και σταδιακά θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Η προοδευτική και φιλολαϊκή Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, με προσανατολισμό την παραγωγική ανασυγκρότηση και με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων, θα καταστεί γρήγορα ισχυρή πολιτική και οικονομική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας και παράγοντας δημοκρατικής σταθερότητας και ειρήνης».

Τι προτείνουν τα άλλα κόμματα; Παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάκαμψη, Ελλάδα ισχυρή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Τι προτείνει η Λαϊκή Ενότητα; Μία απ' τα ίδια. Η διαφορά; Οι μεν τα προτείνουν εντός της Ευρωζώνης, η ΛΑΕ εκτός. Στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εντός της ΕΕ και με τον ίδιο προορισμό αλλά με μια μικρή παράκαμψη. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί με τους οποίους περιβάλλει την πρότασή της η ΛΑΕ (προοδευτική, ριζοσπαστική, φιλολαϊκή) δεν μεταβάλλουν το περιεχόμενό της που είναι στα μέτρα του συστήματος και γι' αυτό αντιλαϊκό. Γιατί και καπιταλισμός και πρόοδος και ριζοσπαστικά - φιλολαϊκά μέτρα δεν χωράνε στην ίδια πρόταση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org